A vadon élõ csimpánzoktól ered a HIV

Rate this item
(1 Vote)

 Egy nemzetközi tudóscsoport megtalálta az AIDS betegségért felelõs HIV-1 vírus eredetéhez vezetõ hiányzó láncszemet. A szóban forgó láncszem nem más, mint a vírus legközelebbi rokona, melyet az Alabama Egyetem kutatócsoportja Dél-Kamerun vadon élõ csimpánzcsoportjaiban talált meg.

A Science magazin május 25-i számában közzétett felfedezés fontos információkkal szolgálhat a kór a nem emberi fõemlõsöktõl az emberekig történõ eljutásáról. 

Bár a tudományos társadalom már régóta gyanította, hogy a HIV-1 eredete valamilyen kapcsolatban van a csimpánzok HIV-vel rokon vírusával, a SIV-vel, azonban ez utóbbit eddig csak néhány foglyul ejtett majomban találták meg. Az Alabama Egyetem orvosprofesszora, Beatrice H. Hahn és munkatársai végezték el a SIV fertõzés elsõ molekuláris járványtani felmérését vadon élõ csimpánzok esetében, Nyugat-Közép Afrikában. 

Az emberekben a HIV (magyarul Emberi Immunhiányt elõidézõ Vírus) az AIDS kialakulásához vezet, míg ugyanennek a vírusnak a csimpánzoknál megtalálható válfaja, a SIV (Majom Immunhiányt elõidézõ Vírus) nem okoz semmilyen károsodást a fertõzött példányokban.


A vizsgálatokat a majmok ürülékének mintáiból végezték el, melyeket Kamerun a világtól elzárt õserdejének talajáról gyûjtöttek be. Hahn és kollégái a csimpánzok három alfajának egyikénél, a Pan troglodytes troglodytes-nél több mint 35 százalékában mutatták ki a SIV-hez köthetõ antitesteket, és a vírusok genetikai információit hordozó nukleinsavakat. A vizsgálatok a SIV különbözõ válfajait tárták a kutatók elé, több olyat is találtak, melyek egészen hasonlatosak voltak a HIV-hez, míg akad olyan változat is, ami jelentõs eltéréseket mutatott. A HIV-hez hasonló és kevésbé hasonló változatokat hordozó majomközösségeket egy természetes választóvonal, egy folyó határolja el egymástól. Hahn szerint a víz jutathatta el a vírust az emberlakta vidékekre. 

Bár a SIV-re Kamerunban bukkantak rá, a járványt a Kongói Demokratikus Köztársaság központjából, Kinshasaból és Brazzaville-bõl eredeztetik, melyek a Kongó folyó mentén terülnek el. A kérdés most már csupán az, hogy jut el egy vírus Dél-Kamerunból Kongóba?

 Hahn-nak, aki már több mint egy évtizede kutatja a HIV eredetét, erre is meg van a válasza. Van egy folyó, ami Kamerun dél-keleti csücskébõl egészen a Kongó folyóig fut. A Sangha az 1930-as években kedvelt útvonala volt az elefántcsont és keményfa kereskedõknek, ebben az idõben történhetett meg a vírus elsõ emberek közötti átadása. Az elsõ HIV vírust egy 1959-es vérmintából mutatták ki Kishasaban. 

Hahn szerint a vírus nem egyszer terjedt át csimpánzról emberre, azt azonban nem tudják, hogyan mehetett végbe a folyamat, illetve folyamatok. A vírus átadásához fertõzött vérre és fertõzött testfolyadékokra van szükség, tehát akár egy csimpánzharapás is elég lehetett hozzá. 

Az egyetem kutatói molekulárisan klónozták, majd szekvenálták a HIV-hez hasonló SIV vírusok teljes génállományát. Brandon Keele, a jelentés szerzõje elmondta, az elemzés minden eddiginél alaposabb összehasonlítást tesz lehetõvé a HIV-1 és legközelebbi megfelelõje között, ezáltal felderíthetik a SIV viselkedését természetes hordozójában és feltárhatják, hogyan és miért vált képessé a SIV átugrani az emberre. 

A kutatók tanulmányukban kizárólag a HIV M csoportjára koncentráltak, ez az AIDS-ért felelõs fõ vírustörzs. Az AIDS betegséget mindössze 25 évvel ezelõtt azonosították, jelenleg 40 millió HIV fertõzöttrõl és 25 millió halottról tudnak a világszervezetek. A vírus véren, illetve nemi érintkezéskor testnedveken keresztül terjed, ám egy anya is átadhatja gyermekének a szülés közben, vagy a szoptatás idõszaka alatt. Jelenleg a HIV-nek nincs gyógyszere, csupán különbözõ keverékekkel tartható kordában.

 
2006. május 27. 18:37, Szombat - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Read 4027 times Last modified on July 17 2013

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 13889 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 11452 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 10878 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9193 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8184 times 1
Összeomlik a Föld mágneses mezeje
Az elmúlt másfél évszázadban a Föld mágneses mezejének erõssége 10-15 százalékkal csökkent, és a folyamat gyorsul, állítják kutatók. A gyengülés…