Az óceánok okozzák a rejtélyes földmorajt?

Rate this item
(0 votes)
oceanEgy új amerikai elemzés szerint a Föld alól hallható megmagyarázhatatlan, rejtélyes morajlást bolygónk viharos tengerei okozzák.
1998-ban japán szeizmológusok írtak először a Föld rejtélyes morajlásáról. Az eddig megmagyarázhatatlannak tűnő alacsony frekvenciájú rezgés akkor is tapasztalható, amikor nincs földmozgás és földrengés sem.
Nem lehet tudni, honnan származik az az energiamennyiség, amely a pár millihertz frekvencián rezgő állandó vibrációt okozza. A japán kutatócsoport pár évvel ezelőtti feltételezése szerint az atmoszférikus nyomás "dobol" a földfelszínen, de a kaliforniai Romanowicz professzort nem győzték meg ezzel.

 

Téli viharok
 
"A rejtélyes moraj megismerésétől kezdve felmerült az a lehetőség, hogy valahogy az óceánok szerepet játszanak a jelenségben. Most bizonyítani szeretném, hogy így van, és leírni, hogyan történik" - mondta Barbara Romanowicz, a kaliforniai Berkeley Egyetem geológusa a New Scientistnek.
Õ és kollégája, Junkee Rhie kaliforniai és japán szeizmométerhálózatok adatait gyűjtötték össze. Megnézték, milyen irányba haladnak a rezgések azokon a napokon, amikor nem észlelhető földrengés (egy évben hatvan ilyen nap van). A két távoli hálózat mérései alapján vissza tudták követni a szeizmikus jeleket a forrásukig.
Január és március folyamán a moraj főleg a Csendes-Óceán északi területei felől jött, majd a forrás eltolódott a déli óceánok felé, majd októberben újra északira váltott. Tehát úgy tűnik, hogy a moraj mindig arról a féltekéről jött, ahol éppen tél volt, ahol tehát a téli óceáni viharok dühöngtek.
 
 
Űrszimfónia
 
 
Romanowicz számítógépes modellekkel szeretné kiszámolni, hogy a víz pontosan hogyan adja át az energiáját a földnek, és hogyan hozza létre a morajt. A terület más szakértői azt mondják, csak azt fogadnák el meggyőző bizonyítéknak, ha ezt a kapcsolatot igazolná a kutató. "A helyzet nem tiszta. Lehetséges, hogy óceáni és atmoszférikus folyamatok is gerjesztik a rezgéseket" - mondta Philippe Lognonne, a párizsi Geofizikai Intézet kutatója.
Ha Romanowicz elképzelése igaznak bizonyul, csalódniuk kell azoknak a kutatóknak, akik úgy gondolják, hogy hasonló rezgések más bolygókon is észlelhetők, amelyek így egyfajta űrbéli szimfóniát játszanak. A száraz bolygók ugyanis az elképzelés szerint csak akkor adhatnak ki hangot, ha a légkörükben jönnek létre rezgések.
 
Read 2684 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 15173 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 12140 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11970 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9593 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 9133 times 1
A vulkánok tipusai
A vulkán szó hallatán mindenki előtt egy szép, szabályos kúp alakú hegy jelenik meg. Ez a klasszikus forma azonban csak…