Az emberiség egy Mátrixban él?

Rate this item
(1 Vote)

271Az életet az Univerzumban véletlenek szinte csodával határos összecsengése tette lehetõvé. A magyarázat utáni kutatás során a filozófusok egy bizarr következtetésre jutottak: lehet, hogy mi mesterséges teremtmények vagyunk egy gigantikus számítógépszimulációban.

Az õsrobbanás elméletének szülõatyja, Fred Hoyle nem hitt az Istenben. Az élet létrejöttének véletlenszerûségében sem hitt. Hoyle egyik tanulmánya szerint ha a tényeket vizsgáljuk, abból az következtethetõ, hogy egy szuper intelligencia manipulálta a fizikát a kémiát és a biológiát. A magfizika törvényeit tudatosan hozták létre a csillagokon belül meghatározott folyamatok elõidézésére, különös tekintettel a szén létrejöttére, mely az élet elsõ formáit lehetõvé tette.

A három éve elhunyt Hoyle korántsem volt egyedül ezzel az elképzeléssel. Több ismert és elismert  kozmológus és asztrofizikus is azt vallja, hogy a természeti törvények alakulása - mely ideális feltételeket teremtett az élet létrejöttének - nem a véletlen mûve. Az amerikai fizikus, Hugh Everett 1957-ben állította fel a Multiverzum elméletet, miszerint a világmindenségünk csupán egyike a végtelen számú világmindenségeknek, melyek között törvényszerûen létezik olyan, mint a mi világunk, ahol élettér alakult ki.

Mindez elegáns magyarázat lenne, ha ezt az elméletet számos komoly filozófus, matematikus, és asztrofizikus  nem fejtette volna tovább, és nem jutott volna arra az elképzelésre, hogy az emberek lénye nem is hús és vér, hanem mi csupán egy gigantikus szimuláció részei vagyunk. Ha ugyanis alapul vesszük a végtelen világok elméletét, úgy azok között lennie kell olyannak is, melyet szuperintelligens, technikailag magasan fejlett civilizációk népesítenek be. Nekik pedig rendelkezésükre áll olyan technika, mellyel teljes univerzumokat, beleértve az abban lakó apró intelligens lényeket, szimulálni tudnak. 

Egy angol matematikus, John Barrow szerint régen elismert elmélet az, miszerint olyan technikai civilizációk, melyek csak valamelyest fejlettebbek nálunk, képesek univerzumokat szimulálni, melyekben gondolkodó lények magukat fejlesztik és egymással kommunikálnak. Egy ilyen helyzetben könnyen elõfordulhat, hogy a mesterséges világok száma meghaladja a valóságos világokét. Az ausztrál asztrofizikus, Paul Davies szerint azonban ha létezne olyan civilizáció, mely képes mesterséges univerzumokat létrehozni, a szimulált világok száma sokkal nagyobb lenne. Ennek ellenére Davies szerint is nagy a valószínûsége, hogy mi csupán szimulált lények vagyunk. 

Az elképzelés, miszerint a világ csupán egy illúzió, korántsem új. Már 2000 évvel ezelõtt arról filozofált a Taoizmus alapítója (a kínai Lao-Cse), hogy az élet nem több egy álomnál. A 17. században René Descartes tett fel hasonló kérdést, mely híres mondatában, a "gondolkozom, tehát vagyok"-ban csúcsosodott ki. A múlt században  a filozófus-matematikus Bertrand Russel inspirálta a kortárs sci-fi írókat elméletével, miszerint az emberek csupán agyak befõttesüvegekben. Az elméletet támogató elismert tudósok szerint nincs semmi a quantummechanikában  vagy a relativitáselméletben, mely egy ilyen mátrix létezését kizárná. 

Az oxford egyetem  matematikus-filozófusa Nick Bostrom egy egész internet oldalt szánt a témának. Szerinte az, hogy az emberek képesek saját magukról elmélkedni, nem elsõsorban azon múlik, hogy van egy szürke nedves massza a koponyájukban, ahhoz sokkal inkább egy meghatározott számítási szerkezet szükséges, mely akár egy számítógépen elõállítható. Bostrom szimulációs elmélete három tézisen alapul: annak a valószínûsége, hogy egy civilizáció a mai emberiségnél magasabb szintû fejlõdési fokot ért el a nulla felé konvergál, mivel a civilizáció elõbb semmisíti meg saját magát; szinte egyik civilizációnak sem áll érdekében, hogy  az emberhez hasonló lényeket számítógépben szimuláljon; vagy a teljes bizonyossághoz közelítõ valószínûséggel egy szimulációban élünk. 

Bostrom szerint ha az elsõ két feltevés hamis lenne, úgy lennének, olyan, az embereknél fejlettebb civilizációk, akik a számítógépes kapacitásuk egy részét használhatják hozzánk hasonló lények szimulálására. Tehát ha nem igaz az elsõ két pont, akkor igen magas számban léteznek hozzánk hasonló szimulált lények.

 

Forrás:

/*http://www.nethirlap.hu/cikk/matrix.13285.html*/

Read 3558 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

2 comments

  • Comment Link saman January 15 2011 posted by saman

    Az univerzum, az energia szintjén létezik. Azért látunk fizikális dolgokat, mivel mi is fizikálisan létezünk.Az én tudat megszünésével kerülünk át egy másik dimenzóba.Tehát leegyszerüsítve, az élet egy fantasztikus álom,a halál pedig egy átmeneti állapot a valóságba.

  • Comment Link Anor May 05 2010 posted by Anor

    hello,
    sztem ez ijesztő nem állítom hogy nem így van mert nem tudhatok mindent, de akkor amikor azt mondták hogy Illuzió sztem arra gondoltak, hogy csak te hiszed el a dolgok látszolagos külön állását. avagy minden Rezgés amelyet a tudatod irányít így akár a falon is áttudok nyúlni.

Read 15088 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 12097 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11919 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9568 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8993 times 1
A vulkánok tipusai
A vulkán szó hallatán mindenki előtt egy szép, szabályos kúp alakú hegy jelenik meg. Ez a klasszikus forma azonban csak…