A féregjárat nem alkalmas ...

Rate this item
(3 votes)
blackholeElméleti kutatók szerint nem valószínû, hogy stabil féregjáratot létre tudnánk hozni az idõutazáshoz. Az elméleti csatornák, az úgynevezett féregjáratok valamikor az igazi idõgépek megteremtésének legjobb módjai voltak.

Elméletben. Ezek a kozmikus kitérõk, melyek az univerzum egyik pontját a másikkal kötik össze, a sci-fi írók kedvencei, amellyel mind az idõutazást, mind a fénysebesség kijátszását meg tudják oldani. 

A féregjáratok elmélete gyakorlatilag mindenki számára ismert, aki megnézte az olyan TV-sorozatokat, mint a Farscape, Stargate SG1 és Star Trek: Deep Space Nine. Ám két tudományos kutatás szerint ezen úgynevezett féregjáratok kiépítése igen bizonytalan.

 

A jelenség megjelenítésének egyik elfogadott módja egy összegöngyölt papírlap két végén elhelyezkedõ lyuk, melyek az univerzum távoli pontjait reprezentálják. A papírt tovább kanyarítva a két lyuk egymásra kerül. Ha lehetséges lenne ilyen módon eltorzítani a téridõt, egy ember áthaladhatna a féregjáraton és teljesen más idõben és térben jelenhet meg annak másik végén.

Az ember a féregjáratba annak "torok" nevet viselõ részén keresztül léphetne be, mely része mindkét oldalon tölcsérszerûen kiöblösödik. Az egyik elmélet szerint a járat úgy tartható nyitva, ha torkát az úgynevezett egzotikus anyaggal tömik be. Ez igen furcsa elképzelés, magyarázata pedig azt követelné a kutatóktól, hogy tekintsenek a klasszikus fizika törvényei mögé a kvantummechanika világába. Az egzotikus anyagot ugyanos a járat gravitációja nem vonzza, hanem taszítja, emellett a kutatók szerint negatív energiával rendelkezik.

Stephen Hszu és Roman Buniy által végzett új tanulmány szerint az átjárható féregjárat ily módon végzetesen elrontható. A szerzõk tanulmányukban egy olyan féregjáratot vizsgált, melyben a téridõ " csõ" csak apró eltéréseket mutat a klasszikus fizika törvényeitõl. Ezek a "szemi-klasszikus" féregjáratok sokkal megfelelõbbek lennének az idõutazásra, mivel potenciálisan lehetõvé teszik, hogy az utazók elõre lássák hová és mikor jutnak el.

A féregjáratokat teljes egészében a kvantummechanika törvényei vezérlik, egyébiránt utasaikat teljesen váratlan idõben és helyen is kitehetik. Leonard Susskind a Stanford egyetem kutatója szerint az idõutazó a végtelen távoli jövõben, vagy a végtelen távoli múltban is kiköthet.

Az oregoni kutatók számításai azt mutatják, hogy azon féregjárat, mely egzotikus anyagot kombinál szemi-klasszikus téridõvel alapvetõen instabil lenne. Ez az eredmény részben azon korábbi tanulmányokon alapszik, melyekre Hszu és Buniy is utaltak kutatásaik során. Ezek szerint az olyan rendszerek, melyek áthágják a zéró energiának nevezett fizikai elvet, instabilak lesznek.

Egy másik tanulmányban Chris Fewster és Thomas Roman kutatók egy teljesen más megközelítést alkalmaztak. Többek között elemzésük azon elméletet veszi alapul, mely szerint a féregjárat torkai nyitva tarthatóak, ha tetszõlegesen kis mennyiségû egzotikus anyaggal etetik azokat. Fewster és Roman kiszámolta, hogy amennyiben ez lehetséges is volna, a járat torka akkor is túl apró lenne az idõutazáshoz. Elméletben elképzelhetõ ugyanakkor, hogy a féregjárat geometriáját óvatosan hangolni lehet, így a féregjárat torka elég naggyá növelhetõ ahhoz, hogy egy ember kényelmesen átférjen rajta.

Számos olyan elmélet létezik a tudományos világban, melyek szerint a féregjáratok léteznek, és azokon keresztül más helyekre és idõkbe lehetne eljutni. Stephen Hawking cambridgei asztrofizikus azon kutatók közé tartozik, akik figyelembe veszik a járatok létezésének lehetõségét. A nyolcvanas években a kutató már kijelentette, hogy amennyiben sikerülne is a féregjáratot egzotikus anyaggal stabilizálni, a fizika valamely alapvetõ törvénye biztosan ellehetetlenítené a járaton keresztül történõ idõutazást.

 

Május 23, hétfõ, 17:56:05 | Világûr

http://www.urportal.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=379 

Read 4169 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

1 comment

  • Comment Link romeo May 18 2010 posted by romeo

    nemtudom
    szerintem a féregjáratok elé instabillak lennének ilyen körülmények között bár ha kiszámítanák mennyi egzotikus anyagot kell beletenni hogy nyitva maradjon talán sikerülne

Read 14117 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 11582 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11061 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9279 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8275 times 12
A véletlen
A véletlennel azért kell foglalkoznunk, mert igen jelentős szerepe van mind az asztrofizikában, mind a kvantummechanikában, és bár definíciójával még…