Kampány a Plútóért

Rate this item
(0 votes)

Felháborodást keltett egyes csillagászkörökben, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió közgyûlésének utolsó napján megfosztották a Plútót bolygó besorolásától. A közgyûlés elé került javaslatokat kidolgozó testület elnöke szerint ráadásul a közgyûlés résztvevõi közül már alig voltak néhányan Prágában, így csak az illetékes tudósok 10 százaléka szavazott a sorsdöntõ napon.

A közgyûlés döntését egyenesen kínosnak nevezte a NASA Plútó-missziójának vezetõje. Alan Stern úgy véli, rendkívül erõltettet dolog választóvonalat húzni a törpebolygók és a bolygók között. – Ez olyan, mintha kijelentenénk, hogy egyes emberek nem emberek, valamiféle önkényes okra hivatkozva – mondta.

A meghatározással is baj van?

Alan Stern szerint már a „bolygó" most elfogadott meghatározása is sántít, hiszen nemcsak a „számûzött" Plútó, hanem több más, a kategóriában maradt égitest sem teljesíti azt a feltételt, miszerint keletkezésükkor az úgynevezett akkréciós korongban tisztára söpörték környezetüket, így nem maradt utánuk törmelékzóna.

A NASA munkatársa szerint ez többek között a Földre, a Marsra, a Jupiterre és a Neptunuszra sem igaz. A Föld például 10 ezer Föld-közeli aszteroidával, a Jupiter pedig 100 ezer kis égitesttel együtt kering pályáján, amelyek alapvetõen a Naprendszer kialakulásának idejébõl maradt törmelékek. – Ha a Neptunusz tisztára söpörte volna a pályáját, akkor a Plútó nem volna ott – tette hozzá Alan Stern, aki elmondta, hogy a hasonlóan gondolkodó csillagászokkal egy petíciót indított a Plútó visszasorolására.

Dudálj, ha a Plútó még mindig bolygó

A döntés nyomán már megjelentek az interneten az elsõ autós matricák, amelyeken az áll: „Dudálj, ha a Plútó még mindig bolygó!".
A Nemzetközi Csillagászati Unió határozatát kommentáló köremailekben pedig International Astronomical Union helyett csak Irrelevant Astronomical Unionnak, vagyis Irreleváns Csillagászati Uniónak becézik a szervezetet.

Alig voltak a szavazáson

Idõközben kiderült az is, hogy a döntést meghozó közgyûlés résztvevõinek nagy része már nem volt Prágában. Owen Gingerich, a közgyûlés elé került javaslatokat kidolgozó bizottság elnöke szerint a határozat elfogadásakor csak a résztvevõk 10 százaléka szavazott. A Harvard professzora szerint fõleg azok maradtak az utolsó napra, akiknek fontos volt, hogy ne nyilvánítsák bolygóvá a Plútóhoz hasonló méretû égitesteket, hogy – amint Iwan Williams, a csillagászati unió egyik elnöke fogalmazott – ne váljon túlzsúfolttá a bolygók klubja.

Owen Gingerich szerint ezért a jövõben fontos volna, hogy elektronikus úton is leadhassák szavazatukat a csillagászok, fõleg egy ilyen történelmi kérdésben. – Ha mindenkinek Washingtonba kellene utaznia az elnökválasztásra, nagyon más eredményt kapnánk, mert alig szavazna valaki. A mai világban ez egy idióta megoldás – vélekedett a Harvard professzora.

Read 3455 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 15008 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 12061 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11852 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9537 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8800 times 1
A vulkánok tipusai
A vulkán szó hallatán mindenki előtt egy szép, szabályos kúp alakú hegy jelenik meg. Ez a klasszikus forma azonban csak…