Térkép a hurrikánok fészkérõl

Rate this item
(0 votes)
hurricanA hurrikánszezon idején a meteorológusok az óceán és a légkör „jelzései" közül leginkább az óceán felszíni hõmérsékletét és a légmozgásokat figyelik, amelyek jelezhetik egy erõsebb trópusi ciklon kialakulását.
Az alábbi - július 17-én készült - felvétel a tengervíz felszíni hõmérsékleti viszonyait mutatja az Atlanti-óceánon és a Mexikói-öbölben, összevetve az 1985-1997 közötti, 12 éves idõszak átlagértékeivel.
A térképen kék szín jelöli az átlagnál alacsonyabbb hõmérsékletû területeket; ahol pedig a hõmérséklet meghaladja az átlagot, a terület piros színben látható; a fehér szín az átlaghoz közeli értékeket jelzi.

 

Floridával egy vonalban látható egy átlagnál alacsonyabb hõmérsékletû kék sáv. Még délebbre viszont, Afrika és Közép-Amerika között egy átlagnál melegebb, széles sáv húzódik. Ez a terület a „hurikán folyósóként” ismert, ugyanis az itteni melegebb óceánfelszíni víz fontos szerepet játszik a hurrikánok kialakulásában.


A keskeny hideg sáv kialakulásáért a Bermuda-maximum felelõs. Ez a magas nyomású sáv, amely a Bermuda-szigetektõl az Azori-szigetekig nyúlik, az NOAA szerint (National Oceanic and Atmospheric Administration) idén jóval kisebb kiterjedésû és gyengébb mint a korábbi évek június-júliusi idõszakában.

A szakértõk folyamatosan figyelik a Bermuda-maximum kiterjedését és erejét, ugyanis ez a terület felelõs a hurrikánok kialakulásáért. Az óceán fölötti magas nyomású területek lecsendesítik a szeleket, a magas légnyomás miatt a levegõ lefelé áramlik, meggátolva a felhõképzõdést, így a vízfelszín könnyen felmelegszik.

A partokat is elérõ hurrikánok képzõdésében azok a trópusi ciklonok a legfontosabbak, amelyeknél kialakul egy a Bermuda-maximum körüli körmozgás. Ha a Bermuda-maximum déli vagy északi irányba jobban kiterjed – ahogy 2005-ben is történt, a tenger felett képzõdött trópusi ciklonok könnyen „belekapnak” és besodorják a Mexikói-öbölbe, a szárazföld irányába.

A meteorológusoknak a júniustól novemberig tartó hurrikánszezon ideje alatt figyelemmel kell kísérniük a Bermuda-maximum kiterjedését és erejét, mivel az igen gyorsan változik, és növeli az esélyét a szárazföldet is elérõ hurrikánok kialakulásának. A National Hurricane Center az idei évre is igen aktív hurrikánszezont prognosztizál.
(NG)
Read 2661 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 13127 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 11179 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 10250 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 8987 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8046 times 1
Összeomlik a Föld mágneses mezeje
Az elmúlt másfél évszázadban a Föld mágneses mezejének erõssége 10-15 százalékkal csökkent, és a folyamat gyorsul, állítják kutatók. A gyengülés…