Felgyorsult a geomágneses pólus vándorlása

Rate this item
(3 votes)

Pólus vándorlása

Most, hogy nem találtak eléggé fenyegető kisbolygót, a földmágnesség változásával riogatja borzongani szerető publikumát a dilettánsan szenzációhajhász bulvársajtó. Azt akarják elhitetni, hogy átfordulóban van a Föld mágneses tere, és az átfordulás idején hosszú ideig semmi sem fog bennünket megvédeni a világűrből jövő sugárzásoktól. Ez, persze, úgy nem igaz, ahogy van. Mi hát az igazság? Annyi igaz, hogy a legutóbbi évek megfigyelései jelentős változásokat tártak fel a geomágneses tér jellemzőiben, és erről tudományos kutatók beszámoltak nemrég egy szakmai konferencián.

Először is, a múlt századhoz képest jelentősen felgyorsult az északi mágneses pólus régóta jól ismert vándorlása. (A déli mágneses pólus mélyen bent van az Antarktisz kontinentális belsejében. A helyzetéről nincsenek olyan régi adatok, mint az északiéról, és ma is kevésbé figyelik a helyzetét.)

Az északi mágneses pólust elsőként James Ross, a neves sarkkutató érte el 1831-ben, miközben a hajója négy évre befagyott a jégbe. (James Ross nevét az Antarktiszon beltenger, jégpajzs és sziget örökíti meg.) Akkor a mágneses pólus Kanada szárazföldi részéhez közel, abban a tengerszorosban helyezkedett el, amelyet azóta James Ross szorosnak hívunk.

73 évnek kellett eltelnie, hogy másodikként Roald Amundsen ismét elérje a mágneses pólust. Õ azt a Ross-szoros partján, a Boothia-félszigeten találta meg. Majd háromnegyed évszázad alatt mindössze mintegy 50 kilométerrel vándorolt el. Ez a csekély elmozdulás is tudományos bizonyítékot szolgáltatott azonban arra, hogy a mágneses pólus vándorol.

A 20. században a vándorlás egyszer csak felgyorsult. 1948-ban már több száz kilométerrel északabbra, a Prince of Wales szigeten találták meg a mágneses sarkot. Ekkor kezdődött meg a pólus helyének néhány évenkénti rendszeres lokalizálása. 1962-re átjutott az Északnyugati átjárót alkotó tengerszorosok északi oldalára, a Bathurst-szigetre, ahol hosszabban időzött, még 1972-ben is ezen a szigeten volt. Ezután azonban a vándorlása hirtelen meglódult. A 20. század első háromnegyed részében átlagosan 10 kilométert tett meg évente, a negyedik negyedben azonban 40-et. 1994-ben az Ellef Ringnes szigeten találták, ahol elhagyta a kanadai arktikus archipelágot. 2001-ben már messze kint járt a nyílt Arktikus-óceánon, messze elhagyva a 80. szélességi fokot. Most 600 kilométerre van Resolute Bay városától, amelynek a jelszava: „a világ vége nem Resolute Bayben van, de már ide látszik”.

magneticstripesHa ilyen tempóban vándorol tovább a pólus, néhány évtized alatt Kanadából átjuthat Szibériába. Mit jelent ez Magyarországnak? Azt, hogy a mágneses iránytű másfél évszázadon át szinte változatlan korrekciója előbb lenullázódhat, majd előjelet válthat.

 Amióta Magyarországon az iránytűt iskolában tanítják, azóta a földrajzi észak mindig néhány fokkal keletre volt attól az iránytól, ahova a mágneses iránytű mutat. Ha olyan tempóban vándorol tovább a pólus, ahogyan most, akkor hamarosan nyugatra kellhet korrigálni. A tájolókba beépített állandó korrekció helyett évente meg kell majd  tudnunk (például az Internetről), hogy mennyi az aktuális korrekció. Más problémánk azonban a felgyorsult vándorlásból nem lesz.

A másik változás, hogy a 19. század óta mintegy 10%-kal csökkent a Föld mágneses tere. Ettől sem kell azonban pánikba esnünk. A folyton változó erősségű geomágneses tér ugyanis jelenleg nagyjából a kétszerese a millió éves átlagnak. A gyengülés tehát csak közeledést jelent a normális állapothoz.

Mi a helyzet a földmágneses tér esetleges átfordulásával? A mágneses tér rendszertelen (vagy eddig fel nem ismert rendszerű) időközönként, átlagosan 300 000 évenként átfordul, vagyis az északi és a déli pólus helyet cserél. Ez legjobban az óceáni hátságok környezetében figyelhető meg. Ott ugyanis az egymástól eltávolodó kéreglemezek között folyékony magma tör fel, és megszilárdulásakor abba „belefagy” az éppen aktuális mágneses tér. Felmérve tehát egy keresztszelvényben a kőzetek mágnesezettségét, meghatározható, hogy mikor merre irányult a geomágneses tér. Legutóbb 780 000 éve cseréltek helyet a pólusok, ettől tehát akár be is következhet már a következő átfordulás. Csakhogy a közelgő pólusváltás előjele nem a mágneses tér gyengülése, hanem a kaotikussá válása lenne.

Maga az átfordulás több évezredig is eltarthat. Ha ezalatt nullára csökkenne a mágneses tér, és megszűnne a külső  sugárzás elleni védelem, akkor néhány százezer évenként kihalna a földi élet. Már ebből is látható, hogy nem ez az átfordulás valós forgatókönyve.

world_med1A mai elképzelés szerint a Föld mágneses terét az olvadt vasötvözetből álló külső mag mozgása, örvénylése kelti. A mozgás, örvénylés forrása a szilárd belső mag forgása és hőátadása. A Kaliforniai Egyetem kutatói számítógépes modellt szerkesztettek a külső mag örvénylésére, és a geomágneses tér keletkezésére. A lefuttatott modell szerint az időnkénti pólusváltás szükségszerű. Ez a szükségszerű váltás azonban nem a mágneses tér elgyengülésén és újra felépülésén keresztül megy végbe. Ehelyett az történik, hogy a nyugalmi periódusokban alapvetően dipólus jellegű tér bonyolultabbá válik. Kvadropólus, hexopólus, sőt, akár oktopólus jellegű tagok válnak dominánssá, ráadásul ezek a többlet pólusok nem egyenletesen oszlanak el a gömbfelületen. Összevissza jelennek meg és tűnnek el hol déli, hol északi mágneses pólusok a Föld legkülönbözőbb részein, a mágneses tér kaotikussá válik, miközben az intenzitása alig változik, a világűrből jövő részecskesugárzások elleni mágneses pajzs megmarad. Összevissza jelenhet meg sarki fény a legváratlanabb helyeken. A mágneses iránytű teljesen használhatatlanná válik, ez azonban a rohamosan terjedő GPS korában elviselhető. Más észrevehető hatása pedig nincs a változásnak. Néhány ezer év múltán azután újra lecsendesedik, dipólussá rendeződik a Föld mágneses tere, csak akkor már ellenkező polaritással.

Nem tudhatjuk, mikor köszönt ránk a legközelebbi pólusváltás, egyelőre semmi jele nem látszik, pánikra azonban akkor sincs okunk, ha mégis bekövetkezne.

A cikk forrása:  Válas György oldala 

 


 

Tömeges madárpusztulások: elmozdult a Föld mágneses sarka?

 

Világszerte több százezer állat pusztult el. A tömeges madár és halpusztulások okait szakértők vizsgálják, de a különböző feltételezéseken kívül egyelőre senki sem tud biztosat. Legutóbb az Olaszországi Faenzában zuhantak háztetőkre, és autókra galambok. A szakértők szerint a madarak saját mohóságuknak lehettek az áldozatai. A csőrükön látható elkékülést azonban más, mérgezés vagy akár oxigénhiány is okozhatta.  Rodolfo Ridolfi, a helyi zoológiai kutatóintézet igazgatója szerint a kidobott napraforgómag mértéktelen evése miatt fellépő emésztési zavar állhat a tömeges madárpusztulás hátterében, de a professzor azt sem tartja kizártnak, hogy az elmúlt heti nagy szelek sodorhatták olyan nagy magasságokba a vadgalambokat, hogy oxigénhiány lépett fel náluk, ami a pusztulásukhoz vezetett.

Tömeges pusztulások

Két hete Louisiana államból jelentették 450 vörösszárnyú feketerigó, és több más fajta madár elpusztulását, majd Arkansas-ban találtak háromezer elhullott feketerigót, továbbá tömegesen pusztultak a rákok és halak Maryland-ben, Floridában, és Új-Zélandon, valamint számos amerikai szárcsát találtak Texasban egy autópályán.

Többféle elmélet, tanácstalan tudósok

Szakértők szerint a New-Yorki tűzijáték, mennydörgések, hideg időjárás, paraziták, vagy akár mérgezés is okozhatta elpusztulásukat, bár vannak összeesküvés elméletek is, amelyek titkos katonai kísérleteket gyanítanak a háttérben, illetve vannak akik szerint természetfeletti jelentése van az eseményeknek. Egy másik elmélet szerint Oroszország felé mozdult el a föld mágneses északi sarka, és ez zavarta meg a madarak természetes navigációs rendszerét, amely feltevések szerint madarak és halak tájékozódását segíti, és a bolygó mágnesességével áll összefüggésben. A madár- illetve haltetemeken vizsgálatokat végeznek, de eredmény csak több hét múlva várható. A tudósok tanácstalanul állnak a bolygó különböző pontjain, szinte egy időben történt tömeges madár- és halpusztulások előtt.

Eltévedtek

A texasi autópályán talált szárcsatetemekről a szakértők úgy vélik, hogy az arra haladó járművek gázolhatták el őket, miközben próbáltak lepihenni, vagy járkáltak az úttesten. Svéd szakértők pedig a New York-i tűzijátékot okolják a svéd Falkoping utcáin talált, 50 csóka megmagyarázhatatlan elpusztulása miatt. Szerintük a madarak vagy a stressztől, vagy azért hullottak el, mert eltévedtek és a végkimerülésig repültek.

A legnagyobb pusztulás azonban Arkansas-ban történt, ahol Újév reggelén 3000 elpusztult feketerigót találtak Beebe városában, amelyek házaknak, autóknak vagy egymásnak repültek neki. Louisiana államban pedig a Baton Rouge-i országút mentén találtak 450, nyilvánvalóan a nagyfeszültségű felsővezetékek miatt elpusztult madarat. Mindkét esetben a madarak vélhetően összezavarodtak, és a szokottnál alacsonyabban repültek.

„Kihűltek”

A világ több különböző pontján több tonna hal pusztult el valószínűleg a szokatlanul hideg víz miatt. Maryland-ben a Chesapeake öböl partján kétmillió pettyes árnyékhal-tetemet találtak. A riasztó jelenség miatt a marylandi hatóságok szerint a szokatlanul hideg víz és a halak túltenyésztése okolható. Maryland-ben korábban már két ízben is – 1976-ban és 1980-ban is – előfordult hasonló eset. 

A víz színén lebegő bomlófélben levő halakat találtak Floridában is, egy hirtelen lehűlés után. Százezer doboshalat találtak az Arkansas folyó partjai mentén is. Továbbá a hideg miatt pusztult el negyvenezer bársonyrák Kent partjainál. Több ezer brazil halász a megélhetéssel küzd mivel ideiglenesen felfüggesztették a tengerből származó élelmiszerek kereskedelmét Brazília partjai mentén talált elpusztult halak tömegei miatt.
 
A cikk forrása: atv.hu
 
madár- és halpusztulások
 
 
madarpusztulas

Google map-en

 

Hazai körülmények között az MME szakemberei nem ismernek olyan esetet, ahol tömeges madárpusztulást okozott volna tűzijáték, vagy halastavaknál, mezőgazdasági területeken alkalmazott madárriasztási módszer. Ezzel szemben tömeges madárpusztulásról vannak adataink a szabad légvezetékek még nem madárbarát oszlopain, áramütés miatt. Az utóbbi időben elharapódzó mérgezés szintén okozott tömegesnek nevezhető madárpusztulást, különösen a ragadozómadarak körében. Az üvegfelületeknek, járműveknek, vonatoknak repülő madaraknak is kicsi a túlélési esélyük. Vízimadarak tömeges pusztulást okozhatja az úgynevezett botulizmus, mely egy baktérium által termelt méreg következtében lép fel. Ugyanakkor tudomásunk van néhány olyan esetről is, amikor az emberi zavaró hatása miatt (vadászat, pusztai tűz, repülőgépes növényvédelem), stresszes állapotba került egy-egy madár és szabad légvezetéknek repült és elpusztult, vagy megsérült, de ezek szerencsére nem öltöttek tömeges méreteket.

forrás: Madártani Egyesület

Read 3817 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 15173 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 12140 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11970 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9593 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 9133 times 1
A vulkánok tipusai
A vulkán szó hallatán mindenki előtt egy szép, szabályos kúp alakú hegy jelenik meg. Ez a klasszikus forma azonban csak…