Valami történik a magban: pólusátfordulásra utaló jelek

Rate this item
(1 Vote)

Valami történik odalent a Föld mélyében. Bolygónk mágneses tere az utóbbi években olyan jellemzõket mutat, amit korábban nem tapasztaltunk. Egyes kutatók szerint mágneses pólusátfordulás elõtt állunk.

 

Bolygónk mágneses tere a földmagban generálódik. A szilárd belsõ vas-nikkel mag körül áramló anyag - a külsõ, folyékony mag anyaga - a dinamóhatás elvén alakítja ki a Föld mágneses terét, amely tehát elektromágneses tér (a belsõ mag a dinamó "állórésze", a külsõ pedig a "forgórész").

A mágneses tér alapvetõ fontosságú az élet védelme szempontjából, mivel pajzsként véd bennünket a világûrbõl érkezõ, mutációkat okozó részecskeáradattól. A mágneses tér segítségével számos élõlény tájékozódik, s az ember sok navigációs eszközének is ez az alapja. 

Mágneses pólusátfordulás már számos alkalommal bekövetkezett a földtörténet során. Ilyenkor az északi és a déli mágneses pólus helyet cserél. A jelenség oka és pontos idõtartama ismeretlen.

A mágneses pólusok - amelyek egyébként nem pontosan esnek egybe a földrajzi pólusokkal -folyamatosan változtatják a helyüket (ún. mágneses pólusvándorlás). Ez a jelenség minden valószínûség szerint végig jellemzõ volt a földtörténet során, s az utóbbi mintegy 7000 év változásait már viszonylag pontosan követhetjük a kõzetekbe zárt mágnesezhetõ ásványok vizsgálatával.

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a mágneses pólusvándorlás egyre növekvõ intenzitást mutat. Az északi mágneses pólus 1904-ben Roald Amundsen mérései szerint még nagyjából ugyanoda esett, ahová John Ross 1831-es, bár kevésbé pontos mérései alapján helyezték. Ezután lassú északi irányú mozgásba kezdett, ám 30 évvel ezelõtt megváltozott a viselkedése és felgyorsult: mintegy négyszer olyan gyorsan mozog, mint a korábbi idõszakban.

E felgyorsult mozgás mellett a mágneses térerõ is változik. David Kerridge, a Brit Geológiai Szolgálat (British Geological Survey) a BBC-nek elmondta: erõs bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a mágneses tér intenzitása évszázadonként körülbelül 5%-kal gyengül.

 

Néhány kutató szerint ezek már annak a jelei, hogy a két mágneses pólus helycserére készül, azaz mágneses pólusátfordulás elõtt állunk. A jelenlegi legelfogadottabb modell szerint a folyamat a következõképpen zajlik: a mágneses tér ereje fokozatosan csökken, majd teljesen megszûnik, s ez az állapot néhány ezer évig áll fenn. A mágneses tér azután újra generálódik, de fordított polaritással.

Jelenlegi mágneses mérések arra utalnak, hogy a földmag Dél-Afrika alatt fekvõ régiójában egy fordított mágneses polaritású terület épült fel. A szakértõk szerint a kérdés az, hogy tovább növekszik-e, vagy elhal.

A geológiai minták alapján mágneses pólusátfordulás átlagosan 250 ezer évente történik. Ugyanakkor az utolsó mintegy 750 ezer éve következett be, így most már "bármikor" várható a jelenség. A folyamat azonban minden valószínûség szerint nem hirtelen következik be, hanem a fent említett néhány ezer éves idõtartam alatt. Az õsmaradványok vizsgálata szerint ugyanis semmi nem utal arra, hogy a pólusátfordulások hirtelen katasztrófákat jelentettek volna az élet számára.

Ha tehát a folyamat megindul, az embernek minden bizonnyal lesz ideje felkészülnie arra az idõszakra, amikor bolygónk testét és élõvilágát szabadon bombázhatja a kozmikus sugárzás és a napszél.

Read 3292 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 14352 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…
Read 11722 times 13
Egy korszak vége
Bizonyára a 2012-es évről mindenki hallott már ilyen-olyan forrásból. Felmerülhet benned a kérdés: mit kaphatsz tőlünk, amit máshol nem, vagy…
Read 11255 times 15
Arany Fehér Por ('White Powder Gold') másnéven ORME-elemek
Bizonyos vulkanikus eredetű kõzetekbõl nyert porok, amik felborították az ásványtani, kémiai, mágnesfizikai, bio-kémiai ismereteket, a legelképesztõbb gravitációs és térdimenziós anomáliákat…
Read 9353 times 5
Maják világvége elmélete
A maják tudták, hogy honnan ered fejlett tudásuk. Azt állították, hogy Quetzalcoatl, az isten elsô teremtményei, az elsô emberek adták…
Read 8393 times 12
A véletlen
A véletlennel azért kell foglalkoznunk, mert igen jelentős szerepe van mind az asztrofizikában, mind a kvantummechanikában, és bár definíciójával még…