Print this page

Farkasemberek

Rate this item
(2 votes)
Az a hiedelem, hogy egyesek farkasemberré változhatnak, egyidős  az embereknek a vadtól való félelmével
 
Gilles Garnier nemcsak remete, hanem tömeggyilkos elkóborolt gyermekeket falt fel. A szemtanúk, akik látták e kegyetlen bűntettek elkövetését, elmondták, hogy a férfi néha farkasalakot öltött. Amikor elfogták, bevallotta, hogy valóban farkassá  változtatta magát, és gyermekeket ölt és evett meg. Lycantrópia (önmaga farkasnak képzelése) és boszorkányság szörnyű bűnével vádolták, és 1573. január 18-án elevenen megégették a kelet-franciaországi Dole-ban.
 
Általában csak az éhes vagy veszett farkas támad emberre, és a XVI. században ezeket a támadókat farkasembereknek tartották. Garnier farkasokkal sűrűn lakott vidékről származott, ahol 151 személyt állítottak bíróság elé farkasemberként.
Európa más részein ritkábbak voltak az ilyen perek, bár számos feljelentés érkezett. Angliában egyetlenegyről sem tudunk, mivel a farkasokat 1500-ra kiirtották. Hírhedt farkasember származott Köln közeléből. Peter Stubbét 13 gyermek (köztük saját fia) és két terhes asszony meggyilkolásában és megevésében találták bűnösnek. A férfi azzal dicsekedett, hogy az ördög varázsövet adott neki, amelynek segítsevel vérengző farkas képére formálta magát. Stubbét 1589. október 28-án kerékbe törték, lefejezték és megégették.
 
 
Alakváltoztatás 
A XVI. és a XVII. század boszorkányőrületete idején a női boszorkányokról azt tartották, hogy farkasok ha szorkányszombatokra, hogy a farkasok hátán utaznak a boszorkányszombatokra, a férfiakról pedig azt, hogy az alakjukat farkassá változtatják, amikor embereket és állatokat támadnak meg. Ha egy átváltozott s farkas megsérült, a testén még akkor is ott volt a seb, amikor visszanyerte emberi formáját. Ismerünk egy 1588-as történetet a franciaországi Auvergne-ből egy vadászról, aki levágta egy farkas mancsát és a zsákjába tette. Később, amikor a mancsot megmutatta egy helyi nemesembernek, megdöbbenve látta, hogy aranygyűrűt viselő kézzé változott. Az elborzadt nemes felismerte a gyűrűt, házának konyhájába rontott, és ott találta a feleségét, aki sérült karját ápolgatta. Az asszonyt azonnal megégették boszorkányságért. 
 
Számos farkasemberperben, mint  például Garnier esetében, az alakváltozást „valóban megtörténtnek" mondták ki, és a vádlottat kinhalálra ítélték. A lycantrópiát azonban általában rendellenes elmeállapotnak tekintették. Az e betegségben szenvedők vonyítanak, temetőket látogatnak, és emberhús után vágyakoznak.
1603-ban Jean Grenier 14 éves pásztorfiút bíróság elé állították Bordeauxban gyermekek megtámadásáért és megevéséért. A tárgyaláson a fiú bizonygatta, hogy az erdő ura adott neki farkasbőrt és kenőcsöt, hogy farkassá változtathassa magát. Beismerte, hogy megevett egy kutyát, egy csecsemőt és két kislányt. A per folyamán a részletes kikérdezés azonban bebizonyította, hogy Grenier hajlamos kitalálni mindenféle képtelen történetet. Szakorvosokkal való tanácskozás után a bíró rámutatott, hogy szerencsétlen Grenier egyértelműen szellemi fogyatékos, és kérte a beszámíthatatlanság kimondását. A fiút nem küldték máglyára; kolostorba, ahol húszéves korában meghalt.
 
Farkasemberfalka
Míg a legtöbb elítélt farkasember többnyire farkasember többnyire  elmebeteg sorozatgyilkos volt, magának a jelenségnek üdvösebb oldala is van. 1692-ben egy 80 éves Thiess nevű paraszt elmondta a jurgensburgi bíráknak, hogy évente  háromszor farkassá változik. Születésekor az a sors rendeltetett hogy állattá változzon, és népe érdekében harcoljon. Thiess azt állította, hogy Szent Luca, Szent János és pünkösd napjának éjszakáján csatlakozik a többi  livóniai farkasemberhez, és együtt indulnak a pokolba megküzdeni az ördögökkel és a mágusokkal a következő esztendő terméséért.  Ugy tűnik, Thiess annak az ősi hagyománynak a folytatója volt, mely szerint különleges emberek állatok képében álomcsatákat vívnak termékenységért.
A farkasokat hagyományosan a halottak birodalmával hozták kapcsolatba és a farkasembereket a karácsonyt követő 12 éjszakán tartották a legtevékenyebbeknek, amikor a halottak állítólag a földön bolyonganak.
A vadászó-gyűjtögető társadalmakban a sámán hatalmának egyik forrása éppen az volt, hogy elhitték róla: ideiglenesen képes állati alakot ölteni. Űgy tűnik az állattá változás képességében való hit a legkülönbözőbb kultúrákban feltűnő egyetemes motívum: azokon a vidékeken, ahol nem élnek farkasok, más lények töltik be a „farkasember" szerepét. Dél-Amerikában jaguárember, Afrikában a leopárdember, a hiénaember, sőt a krokodilember. Indiában a tigrisember, míg Japánban a rókaember és a borzember.
Read 6862 times Last modified on July 29 2014

4 comments

 • Comment Link Farkaska March 12 2011 posted by Farkaska

  én félekk :cry:

 • Comment Link Mai February 01 2011 posted by Mai

  Nagy az isten állatkertje,csak ha már a farkasembereknél tartunk... xD

 • Comment Link Farkas.B October 24 2010 posted by Farkas.B

  Most ne nézzen senki sem hülyének de lehet hogy én már az vagyok! :oops: Amikor a medveölő kutyánk megdöglött én hozzányúltam a szályához és azóta mindent kiszagolok a csontozatom változik mászok és egyfojtába húst akarok enni és jáj a szivem!de ha ez nem lenne elég lábbal vakaródzzom.A haverom azt javasolja hogy használjam a kenőcsöt és egyek vad húst!De bőrt is tudok felvenni! :sad: :oops: :oops:

 • Comment Link farkasember September 19 2010 posted by farkasember

  farkasember szeretnék lanni ;-)