Jagad Guru: Meditáció

Rate this item
(1 Vote)

jagadgurugAz emberek gyakran beszélnek a meditációról. El tudná magyarázni, kérem, mirõl van szó?

JG. Általában amikor a meditációra gondolunk, azt gondoljuk, valaki csendesen ül, csukott szemekkel, és egyáltalán nincs semmi az elméjében. Mások azt mondják, hogy egy ponton vagy valamilyen tárgyon meditálnak. De igazából nem ez a meditáció. Meditáció az, amikor az ember a tudatát - az elméjét, az egész lényét - Istenre vagy az Abszolút Igazságra koncentrálja. A jógik és a régi szentírások szerint a meditáció kifejezetten azt jelenti, hogy Istenre koncentrálod az elmédet. Az nem meditáció, ha az elme valami másra koncentrál. Ez lehet koncentráció - valaki egy teniszlabdára vagy egy nõ formájára koncentrál. De ez nem meditáció. Meditáció azt jelenti, hogy a figyelmed vagy a tudatod tárgya Isten, a Legfelsõbb Abszolút Igazság.

Meditációhoz vezet, ha valami jóga-ülésben ül, és becsukja a szemét?

JG. A becsukott szemek elvezethetnek a meditációhoz, mert ha csukva vannak a szemeid, és nem látod a világ dolgait, akkor az elmédet vagy a tudatodat könnyebben fordíthatod az Abszolút Igazság felé. De ez nem jelenti azt, hogy egyenlõvé teheted a meditációt azzal, hogy csukott szemekkel és keresztbe tett lábakkal ülsz, mert ülhetek én itt keresztbetett lábakkal, csukott szemekkel, és lehet, hogy alszom. Lehet, hogy alszom, te meg azt gondolod, hogy meditálok. Vagy lehet, hogy a szemeim csukva vannak, és a lábaimat keresztbe tettem, de a tudatom azzal foglalkozik, hogy mennyi pénzt fogok keresni, vagy egy szép nõre gondolok. Ez tehát nem meditáció. Meditáció azt jelenti, hogy a szíved, az elméd, az egész lényed teljesen elmerül Istenben.

Miért meditáljak? Miért alkalmazzam a meditációt az életemben? Mi az elõnye? Mi a nyereség?

JG. Visszadobom neked a kérdést. Mit gondolsz, miért meditálnak az emberek?

Válasz: Egészség, fizikai jó közérzet, vagy mentális jó közérzet.

JG. Igen. Elmész a doktorhoz, és õ azt mondja, túlhajtottad magad, Fekélyed van, magas a vérnyomásod, vagy valami, és a doktor azt mondja, változtasd meg az étrendedet, kezdjél el kocogni, úszni vagy meditálni. Te mag azt mondod, OK, gondolom, megtanulom, hogyan kell meditálni. Nem igazán tudod, hogy mi a meditáció, de azt gondolod, meditálni fogok. Ez az egyik ok. És ha felismered a fizikai jó közérzeted és a tudatod közötti kapcsolatot, akkor rájössz, hogy a meditáció gyakorlása csökkentheti a stressz szintjeit, és ezért pozitív fizikai hatással van a testedre. Lehet pozitív hatása fizikailag és mentálisan. A meditáció bárkinek segíthet, akár zaklatott üzletember, akár stresszelt diák. Gyakorolhatják a meditációt, és az segít nekik abban, hogy megküzdjenek az élettel. Mi a másik ok, amiért az emberek elkezdenek meditálni?

Válasz: Szorongás és depresszió.

JG. Igen. Az emberek szoronganak. A szorongás mélyebb a stressznél. A stressz felszínes. Stresszt okozhat egy forgalmi dugó, az üzlet, a gyerekeid sikoltoznak és ordítanak, stb. A meditáció segíthet, enyhítheti ezt a stresszt. De az emberek mélyebb gondokat is tapasztalnak, és ezt szorongásnak vagy depressziónak lehet nevezni. Mit csinál a legtöbb ember, hogy megszabaduljon a belsõ ürességtõl?

Válasz: Felmegy a szerre, vagy alkoholt iszik.

JG. Igen. Az emberek azért isznak, hogy felejtsenek. Belül nagyon boldogtalanok, tehát isznak, hogy elfelejtsék a belsõ boldogtalanságot. Vagy úgynevezett antidepresszánsokat szednek, Valiumot vagy Libriumot. Azért szedik, mert megpróbálják kitörölni a szorongásukat, a belsõ lelki ürességüket. El akarják felejteni, hogy igazából milyen boldogtalanok. Az ember legyõzheti ezt a szorongást a meditációval. Kitöltheti az ürességet az életében. Nem mesterségesen tölti ki, hanem tényleg tapasztalni kezdi a belsõ boldogságot és békét. Megszabadul a szorongástól, a depressziótól vagy a lelki ürességtõl. A meditáció legyõzi a stresszt, de ennél is fontosabb, hogy legyõzi a szorongást, a depressziót és a lelki ürességet. Az emberek nem ismerik az élet értelmét. A meditáción keresztül megtapasztalhatják ezt is. Tapasztalhatják a tényleges beteljesülést.

Milyen más ok van, miért kezdené el valaki gyakorolni a meditációt?

JG. Önmegvalósítás. Ez nem a legáltalánosabb ok, de a fõ lelki ok. A régi védikus írások és a meditáció nagy tanítói szerint a meditáció legfontosabb oka az önmegvalósítás vágya - hogy megértsd, igazából ki vagy. Mi az igazi lényeged? Mi az igazi célod az életben? Mi a kapcsolatod Istennel? Ez nagyon fontos. Semmi sem fontosabb annál, mint tudni, ki vagy. Ha nem tudod, ki vagy, hogyan fogod tudni, mi a célod az életben? Honnan tudod, mit kell tenned? Mi a normális vagy természetes feladatod? A legtöbb ember a testtel azonosítja magát. Férfi vagyok, spanyol, fiatal, jóképû, macsó, stb. Azt gondolják, én ez az anyagi test vagyok, hús és vér. De a mi igazi azonosságunk lelki. Szellemi lélek vagyunk, életrészecske, Isten szikrája, csak ideiglenesen ebben a testben. Ebben a testben élek, de ez a test nem én vagyok. Isten gyermeke vagyok, - lényegemben lelki. Ez azt jelenti, hogy lelki táplálékra, lelki boldogságra van szükségem. Nem lehetek elégedett az anyagi gazdagsággal, hírnévvel, hatalommal, stb. Mi fog igazán boldoggá tenni? Milyen lelki táplálékra van szükségem? A kapcsolatra Istennel. Az egyesülésre Istennel. Meditáció azt jelenti, egyesülés Istennel. A jóga szó is ezt jelenti, egyesülés Istennel, amikor az egyéni szellemi lélek összekapcsolódik a Legfelsõbb Lélekkel, amikor az egyéni szellemi lélek teljesen Istenre koncentrál - az elméje, a teste, a szíve, az egész lénye elmerül Istenben. Ez a jóga jelentése. És az ima jelentése is. Az igazi ima meditatív.

Más szavakkal, a legmélyebb imában az ember meditációban van. Összekapcsolódott Istennel. Az igazi meditáció ima, és az igazi ima meditatív. Ahhoz, hogy az élõlény vagy egyén boldog legyen, össze kell kapcsolódnia Istennel. Ez a meditáció. Nem aggódom, hogy az üzletem jól megy vagy nem, hogy az emberek szeretnek engem vagy nem, olyan sok dolog miatt nem aggódom. Nem mintha üressé vagy nullává lennék. Nem mintha mindent elfelejtenék, csak azért, mert egy dologra koncentrálok. Más szavakkal, ha az elmémet átmenetileg egy pontra koncentrálom, akkor is elfelejthetem a gondjaimat. Vagy megihatok egy csomó alkoholt, és elfelejtem a problémáimat. De ez más. Istennel összekapcsolódva az ember teljes nyugalmat, védelmet, biztonságot érez, teljesen tudatos. A meditáció nem szûkíti be a tudatot; teljes, örömteli tudat. Azt mondja az õsrégi Bhagavad-gítá, hogy ebben a transz- vagy szamádhi-állapotban az élõlény örömteli.

A tökéletesség szakaszát transznak vagy szamádhinak nevezik, ekkor a jóga gyakorlása teljesen visszavonta az elmét az anyagi mentális tevékenységtõl. Ezt az jellemzi, hogy az ember mennyire képes látni az önvalót a tiszta elmével, mennyire gyönyörködik az önvalóban. Ez az örömteli állapot határtalan transzcendentális boldogság, és az ember a transzcendentális érzékeken keresztül élvezi. Ha ebben megállapodott, soha nem távolodik el az igazságtól, és ezt elnyerte, azt gondolja, hogy ennél nincs nagyobb nyereség. Ha ebben a helyzetben van, soha nem rázkódik meg, még a legnagyobb nehézségek közepette sem. Ez az igazi megszabadulás minden, az anyaggal való érintkezésbõl származó szenvedéstõl. (BG 6.20-23)

„Az ilyen felszabadult személy nem vonzódik az anyagi érzéki élvezetekhez, sem a külsõ tárgyakhoz; csak az önvalóban leli örömét, és ezért mindig transzban van. Az önmegvalósított ilyen módon határtalan boldogságot érez, mert figyelmét a Legfelsõbbre összpontosítja." (BG 5.21)

Elmondta, hogy az önmegvalósítás a legfõbb oka annak, amiért valaki elkezdi a meditációt. Ezzel kapcsolatban mi a legfontosabb, mit gyõz le az ember az önmegvalósítással?

JG. A halálfélelmet. Látod, ha elmerülsz a meditációban, akkor teljesen tudatában vagy annak, hogy ki vagy - szellemi lélek, örök. Örök azt jelenti, nem halsz meg. Igazi azonosságod teljes tudatában most teljes mértékben belátod, hogy nem a tested vagy. A tested meghal, de te nem halsz meg. Ha tehát tudod, hogy nem halsz meg, ez azt jelenti, hogy nem félhetsz.

Miért nem félsz a haláltól? Mert tudod, hogy örök vagy. Hogyan félhetnél a haláltól? Eszünkbe jut az a vers az Újszövetségben, Halál, hol van a fullánkod? Mindenki úgy érzi, hogy a halálnak fullánkja van. Nagyon fájdalmas. De annak, aki tudja, én örök vagyok, a halálnak nincs fullánkja. Az egyetlen fullánk a félelemérzet lehet. Mi lesz a jövõm? Élni fogok, de ki fog engem megvédeni? Ha azonban elmerült a meditációban, összekapcsolódott a Legfelsõbb Védelmezõvel, a Legfelsõbb Támasszal. Megtámasztják, és nem eshet el. Szó sincs arról, hogy védtelen lenne. Egy közönséges ember úgy érezheti, Hová fogok menni? Mi történik velem, miután elhagyom a testet? Ezek a félelmek nincsenek jelen abban, aki a meditáció állapotában van, mert összekapcsolódott a Legfelsõbbel, és teljesen védett. Belsõ boldogságot és védelmet tapasztal.

Az embereknek tehát különféle okaik vannak arra, hogy miért akarnak meditálni. Lehet, hogy te a halált akarod legyõzni, önmegvalósítást akarsz, a mély, belsõ lelki félelmet vagy szorongást akarod legyõzni, vagy csak csökkenteni akarod a stresszt, pedig az olyan jelentéktelen az élet igazi problémáihoz képest. A stressz semmi. Egy kis fejfájás sem nagy dolog. Semmi ahhoz képest, ha attól félsz, hogy a géped le fog zuhanni. Fogsz-e aggódni egy kis stressz miatt, amikor a gép 5000 láb magasan van a levegõben, és 5 mp-ként 1000 lábat zuhan? Aggódsz-e ebben a helyzetben egy kis gyomorrontás miatt? Nem. Elkezdheted a meditációt más okokból is, ez rendben van. De a maeditáció igazából magasabb lelki, belsõ boldogságot vagy örömet hoz az embernek. Ez a legfontosabb ok, amiért el kellene kezdeni a meditálást.

Read 6274 times Last modified on April 07 2007

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ