Mantra meditáció 3. rész

Rate this item
(1 Vote)
Kérdezõ: Nem válik unalmassá vagy monotonná ugyanannak a hangnak a folyamatos éneklése?

Jagad Guru: Nem. Amikor valaki a mantrát énekli, akkor az egyre több és több érzést ébreszt fel benne. A mantra éneklése nem válik unalmassá vagy gépiessé, hanem sokkal inkább felébreszti a lélek vágyát arra, hogy a Legfelsõ Lélekkel egy valódi szeretõ kapcsolatot alakítson ki. Minél többet énekeljük Isten Neveit, annál inkább megtapasztaljuk Istent magában a Névben. Tapasztaljuk Isten jelenlétének ízét, és így Isten Nevei egyre édesebbé válnak számunkra.
A világi hangrezgések teljesen mások: minél többet halljuk, vagy énekeljük õket, annál kevésbé vonzóak számunkra. Egy sláger a legjobb esetben egy hónapig vezeti a slágerlistát, aztán vége. Az emberek megunják, és egy idõ múlva az idegeikre megy.
whitetara2
Isten nevei azonban éppen az ellenkezõ módon hatnak; egy kis idõbe telik, amíg az emberek megérzik a bennük a vonzerõt, de aztán az ízük fokozatosan egyre édesebbé válik. Az én lelki tanítómesterem Isten Neveit születésétõl fogva hallotta és énekelte, és amikor 80 évesen elhagyta ezt a bolygót, még mindig rendkívül vonzották. Lehetetlen hallgatni, illetve énekelni ugyanazt a hangot hosszú idõn keresztül, ha az nem okoz örömöt számunkra - hacsak nem vagyunk mazohisták. Az, aki Isten Nevét énekli újra és újra, az nem mazohista, hanem - mint bárki más - örömre vágyik.

Mindnyája n az örömre vágyunk. Az öröm a cél. Például valaki megpróbálhat örömet szerezni magának azzal, hogy vesz egy új lemezt, Hazaviszi, felteszi a lemezjátszójára, fejére helyezi a fülhallgatót és jólesõen azt mondja: "Ez igen!" Azonban miután százszor lejátszotta, már hallani sem akar róla többet. Isten Nevét azonban több százszor is elénekelhetjük naponta és soha nem fáradunk bele, sõt, megtapasztalhatunk egy magasabbrendû ízt, egy belsõ boldogságot.
aum


Kérdezõ: Az "aum" mantrának számít?

Jagad Guru: Igen, az "aum" az Istenség Legfelsõ Személyiségének hangrezgése.
Az omkara transzcendentális vibrációja az Istenség Legfelsõ Személyiségének hangformája. Minden védikus tudás, és ez a kozmikus megnyilatkozás is a Legfelsõ Úr képviselõjétõl származik.
- Caitanya Caritamrita, Madhya-lila 6:174
Az omkara védikus hangrezgés, a védikus irodalom alapszava minden védikus hangrezgés alapja. Ezért az omkara-t úgy kell elfogadnunk, mint az Istenség Legfelsõ Személyiségének képviselõjét, minden kozmikus megnyilvánulás tárházát.
Caitanya Caritamrita, Adi-lila 7:174
Sajnálatos módon egyes emberek azzal a céllal éneklik az "aum" mantrát, hogy Istenné váljanak. Ezeket az embereket "Én-vagyok-az-Isten" -istákknak vagy Mayavadi filozófusoknak hívjuk. A legtöbb jógi vagy lelki tanítómester, aki Indiából Nyugatra jön az "Én-vagyok-Isten", vagy a Mayavadi filozófiát képviseli. Közülük és tanítványaik közül sokan éneklik az "aum"-ot. Ezért aztán idõnként nem szívesen énekeljük az "aum" hangot, nehogy félreértsenek bennünket, és azt gondolják, hogy mi is az "Én-vagyok-az-Isten" iskolához tartozunk. Az ilyen emberek szívesen éneklik még a "so' ham" mantrát is, melynek jelentése: "Én Az vagyok", vagy "Én vagyok Isten". De mi nem fogadjuk el ezt a buta következtetést. Ha egy élõlény Isten lenne, akkor soha nem kerülne a tudatlanság befolyása alá. Más szavakkal: ha Isten lennénk, nem lenne szükségünk arra, hogy leüljünk és meditáljunk, megpróbáljunk visszaemlékezni Isten-azonosságunkra . Istennek nincs szüksége arra, hogy meditáljon azért, hogy visszaemlékezzen, ki Õ. Így ha valaki az "aum"-ot énekli, hasznosabb, ha belátja, az az Istenség Legfelsõ Személyiségének hang formájában való megjelenése. Isten személy, nem csak személytelen erõ.

Kérdezõ: Nem egyszerû önhipnózis a mantrák éneklése, nem csak szuggeráljuk magunkat, hogy robotokká váljunk és ne érezzünk semmit?

Jagad Guru: A mantra nem hipnotizál. Sõt, a mantra inkább felébreszt. Az emberek egyébként is hipnózisban élnek. Érzékszerveik tartják rabságban, hipnózisban õket. Például, ha valaki vezet az utcán és egyszer csak megpillant egy MacDonald's feliratot, akkor "Big Mac támadás" éri. Hogy mi a az "Big Mac támadás"?x Az azt jelenti, hogy valaki megy a dolga után, vezeti a kocsiját az utcán, és egyszerre csak hipnózisba esik, a nagy MacDonald's felirat hatása megbabonázza, odavonszolja a parkolóba, kiráncigálja autójából a pénztárhoz, pénzt vesz ki a zsebébõl, olyan dolgokat csináltat vele, amelyekrõl tudja, hogy nem szabadna. Végül ott ül transzban, eszik és elmegy fátyolos szemekkel. Ez a "Big Mac támadás". A.z érzékszervei ejtették rabul és hipnotizálták.
A lényeg az, hogy szabadok legyünk. Mindannyian boldogok és szabadok akarunk lenni. Senki nem akar rabszolga lenni, de a tény az, hogy mindenki az érzékszerveinek rabja. Mivel az emberek testükkel azonosítják önmagukat, testük rabjaivá válnak, bármit követelnek érzékszerveik, azt teljesítik, megteszik. Érzékszerveik folyamatosan nyaggatják õket, mint megannyi feleség vagy gyerek, akik mindig többet és többet akarnak. Érzékszerveik mind, egyszerre teljes figyelmüket követelik: "Add ezt nekem, add azt nekem, akarom, akarom...." Például valaki késõ éjjel ér haza, a teste fáradt, aludni akar - a nyelve pedig enni. Ott ül, majdnem eldõl az álmosságtól, de nyelve azt mondja: "Nem! Többet akarok!" Vagy esetleg a nemiszerve könyörög szexért. Állandóan zaklatják a test érzéki követelései.
Ezért az a kérdés, hogyan kerüljünk ki abból a helyzetbõl, amelyben érzékszerveink ide-oda ráncigálnak bennünket? Valaki erre azt mondhatná: "Azt csinálom, amit akarok, és akkor, amikor akarom". Ezzel valójában azt állítja, hogy bármikor bármelyik érzékszervének parancsát követni fogja. Az emberek azt gondolják, ez a szabadság, pedig ez tulajdonképpen rabszolgaság. Érzékszerveik uralják õket és mindent megtétetnek velük.
Természetese n a reklámszakemberek ezt szeretik. Hogy miért? Azért, mert aki az érzékszerveinek rabja, az egyúttal rabja azoknak is, akik azokat a termékeket gyártják, amelyekhez érzékszerveik ragaszkodnak. Van például egy másik TV reklám: "Engedd magad a Pizza Hut-ba, engedd magad a Pizza Hut-ba!" Más szavakkal: ha vezetsz valahol és megpillantod a Pizza Hut feliratot az út szélén, akkor érzékszerveid megszólalnak: "Én ezt akarom!" a reklám szövege szerint az a dolgod, hogy engedd el magadat, - az érzékszerveidet. Arról szó sincs, hogy uralkodnod kellene az érzékszerveiden. Azt akarják, hogy engedjünk érzékszerveinnek, azok irányítsanak bennünket, és hogy az üzletük ebbõl profitáljon.
Read 5130 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ