Olvasva: 5698 0

Ki volt Mária Magdolna?

A csütörtöktől már nálunk is látható A Da Vinci Kód címû mozifilm, valamint Dan Brownnak a film alapjául szolgáló regénye egy kétezer éves titokról igyekszik lerántani a leplet, amelyet állítólag…
Olvasva: 6805 0

Gömbök harca az égen

A zürichi központi könyvtár Wickiana-gyûjteményében õrzött, 1561-bõl származó nyomtatott irat rettenetes látványról számol be, amelyet Nürnberg felett észleltek ugyanazon év április 14-én. Napkeltekor sokan voltak szemtanúi, hogy számos vérvörös, kékes…
Olvasva: 3845 0
Ki volt Merlin?
Olvasva: 3862 0
Uluru
Olvasva: 13547 7
A rontás
Olvasva: 19864 13
Szerelmi mágia
Olvasva: 5686 0

Delpasse-effektus

Az alábbiakban James Bedford és Walt Kensington nyomán ismertetjük a Delpasse-effektus lényegét. Az angol agykutató, Grey Walter a következő kísérletet végezte el.
Cikk folytatsa...
Olvasva: 6659 0

Lelketlen az ember egyedül?

Harc az életért - így jellemezte Darwin a XIX. század közepén az evolúciót. Azt a folyamatot, amelynek megkoronázásaként színre lépett az ember. Hogy aztán leszerepeljen. Hogy aztán leszerepeljen. "Nem jó,…
Olvasva: 4367 0

"Móricz 1969" Expedíció

Dél-Amerika régészeti emlékeinek feltárása régóta foglalkoztatja a tudósokat. Számtalan expedíció indult el és tért vissza eredménytelenül, sőt az is előfordult, hogy többé semmi hír nem jött felőlük. Az őserdő nehezen…

Ászanák - A testtartásos gyakorlatok rendszere a jógában

Rate this item
(2 votes)
asanaAmíg hagyományosan megszokott tornagyakorlataink alapvetõen mozgásfázisok gyors ismételgetésén alapulnak, azaz dinamikusak, a jóga õsi rendszerében szereplõ gyakorlatok - az ászanák - inkább statikus jellegûek: kevésbé mozgásokra épülnek, mint inkább egyes testtartások, pózok alkalmazására.
 
yoga5
A jógagyakorlatok statikus volta tulajdonképpen olyan elemi sajátosság, amely a jóga rendszerének egészébõl következik. A jógában ugyanis központi szerephez jut a figyelemkoncentráció és a helyes légzés gyakorlása, ami nem volna tökéletesen teljesíthetõ intenzív mozgás közben.

Valójában a jóga statikus, testtartásokon alapuló gyakorlatai jól kiegészíthetik a dinamikusabb jellegû tornákat is. Míg a dinamikus gyakorlatok a keringés élénkítésében, a mozgásügyesség és az állóképesség fejlesztésében játszanak szerepet, addig a jógatesttartások azzal a nagy elõnnyel rendelkeznek, hogy kedvezõ hatásaikat a kívánt helyen - akár egy-egy testrészre, szervre, izomra lokalizálva - fejtik ki. Az egyes testtartásokat megfelelõ légzésmóddal párosítva egy-egy testtájra koncentrálva fejthetünk ki igen kedvezõ hatásokat.
Mint valamennyi jógagyakorlatot általában, az ászanákat is ajánlatos a szabadban, csendes, árnyékos helyen, télen pedig ugyancsak csendes, félhomályos, kellemes hõmérsékletû és fõleg friss, tiszta, jó levegõjû helyiségben végezni. Az egyes gyakorlatok sikere, hatékonysága elsõsorban ezektõl a feltételektõl függ. Továbbá a gyakorlat megkezdése elõtt lehetõleg szabaduljunk meg minden zavaróan szoros ruhadarabunktól (övtõl, szemüvegtõl, karórától), - ezek ugyan nem teszik lehetetlenné, de megnehezítik a gyakorlást.

A jógagyakorlatok közben végzett légzés egyik fontos szabálya, hogy a levegõt lehetõleg mindig orron át szívjuk a tüdõbe. Az orrlégzés ugyanis az erõteljesebb légzõmunka eredményeként fejleszti a légzõizmokat, élénkíti a vérkeringést; különben pedig az orrüreg a beáramló levegõt portalanítja, felmelegíti és párásítja is. Fontos továbbá, hogy a mély belégzéshez mindig erõteljes kilégzés párosuljon; tulajdonképpen minden légzést intenzív, kiadós kilégzéssel kezdünk.

Az alábbiakban a legalapvetõbb jógagyakorlatok, jógatesttartások közül mutatunk be néhányat, ismertetve azok speciális hatásait is.

Álló helyzetben végezhetõ gyakorlatok

Pálmaállás
Igen egyszerûen elvégezhetõ, ám annál kedvezõbb hatású gyakorlat. Alapállásból indulunk ki, orrunkon át erõteljes belégzést végzünk, miközben karunkat mellsõ vagy oldalsó középtartáson át (lefelé fordított tenyérrel) rézsútos magastartásba visszük. Egész testünkben felfelé nyújtózkodunk, és lábujjhegyre emelkedünk. Néhány másodpercig visszatartjuk a levegõt, és ebben a helyzetben maradunk. Visszaérkezéskor a levegõt kifújjuk.
Az ilyen módon elért teljes - lábujjaktól a kézujjak hegyéig tartó - kinyúlás testünk egészében élénkíti a vérkeringést, valamint fokozza az izmok aktivitását. A közben végzett mély légzés fejleszti a légzõizmokat és a tüdõt.

Napüdvözlet
A valójában több változatból álló gyakorlatcsoport különbözõ mozdulatsorait a jógik hagyományosan a reggeli órákban, napfelkelte idején végzik (innen az elnevezés is), mivel e gyakorlatok kiválóan alkalmasak az alvásban elmerevedett, elgémberedett izmok és ízületek kinyújtóztatására, fellazítására.

A napüdvözlet elsõ változatát alapállásból kezdjük. Teljes jógi belégzés közben karunkat magastartásba emeljük. A levegõt tartsuk vissza, és óvatosan hajoljunk hátra. Néhány másodpercig maradjunk ebben a helyzetben, majd a levegõt fújjuk ki és ereszkedjünk vissza a kiindulóhelyzetbe. A gyakorlatot 8-szor ismételjük meg. Ez a változat fokozza a gerincoszlop hajlékonyságát, valamint erõsíti a derék izmait.

A gyakorlat második alapváltozatát zárt állásból, egyenes derékkal kezdjük. Teljes jógi belégzést végzünk, miközben magastartásba emeljük karunkat. Néhány másodperces légzésszünetet követõen lassan elõrehajolunk, közben pedig kilégzést végzünk. Kezünket helyezzük a lábunk elé a talajra, - lehetõleg minél messzebbre. Sarkunkat nem szabad felemelni, törzsünk is maradjon nyújtva. Rövid légzésszünet után egyenes derékkal térünk vissza a kiindulóhelyzetbe. A mozdulatsort 3-6-szor ismételjük alkalmanként; törekedjünk a láb és a kéz közötti távolság növelésére a gyakorlás folyamán. Elõrehajlás közben elsõsorban a has és a derék izomzata erõsödik; de e gyakorlat szintén fokozza a csípõ hajlékonyságát, továbbá ellazítja a vállízületeket is.

A napüdvözlet egy harmadik változata lényegében a támadóállásnak felel meg. Lassú, mély belégzés közben ereszkedünk igen mély támadóállásba, azaz féltérdelõ helyzetbe. Törzsünket kissé hátradöntjük, vállunkat pedig erõteljesen leeresztjük, hogy ujjaink érintsék a talajt. A gyakorlat idõtartama megközelítõleg 5-10 másodperc. Közben a belégzett levegõt visszatartjuk, és majd csak akkor végzünk kilégzést, amikor az elöl lévõ láb segítségével lassan visszatérünk az alapállásba. Néhány másodperces légzésszünet után a gyakorlatot az ellenkezõ lábbal folytatjuk. A napüdvözlet e változatát szintén 3-6-szor ismételjük. Különösen a combok és a hát izomzatára gyakorol igen kedvezõ hatást ez a testtartás.

Fekvõ helyzetû gyakorlatok

Dvipáda
Feküdjünk hanyatt, karunkat lazán kinyújtva, felfelé fordított tenyérrel a combunktól kissé távolabb helyezzük el. Végezzünk intenzív hasi belégzést, és tartsuk vissza a levegõt. Térdben hajlítva emeljük lábunkat hasunk fölé, majd ezt követõen kezünket lazán kulcsoljuk össze a térdünkön. A levegõt pár másodpercig tartsuk vissza, majd lélegezzünk ki összeszorított fogak között, miközben térdünket mellkasunkhoz szorítjuk. Légzésszünet után a gyakorlatot elõlrõl kezdjük, koncentrálva közben a hasûri folyamatokra. A gyakorlatot 2-5 percig végezzük.
E gyakorlat különösen eredményesen oldja a hastáji görcsöket. A gyomorra gyakorolt masszázs eredményeként megélénkülnek az emésztési folyamatok, ami hosszabb távon az elhájasodást is megakadályozhatja; jótékony hatású továbbá a májra. Általában is jó közérzetet teremt; életkortól függetlenül bárki végezheti; gyakorlása reggel és este célszerû.

Félsáskaállás
Hason fekvésben tegyük karunkat nyújtva a combunk mellé, tenyérrel lefelé fordított kézzel. Állunkat fektessük a talajra. Kezdjünk belélegezni, s ezzel egyidejûleg egyik lábunkat emeljük csípõbõl felfelé (legfeljebb a vízszintestõl számított 45o-os szögig). Néhány másodpercig tartsuk vissza a levegõt, majd kilégzés közben engedjük lassan vissza lábunkat. Rövid légzésszünetet követõen folytassuk a gyakorlatot másik lábunk emelésével. Mindkét lábunkkal ötször-ötször ismételjük az emelést.
A mozdulatsor hatására elsõsorban a törzs izomzatának vérkeringése gyorsul fel. Ez a gyakorlat erõsíti a hát feszítõ izmait, fokozza a törzs rugalmasságát, a hasûri nyomás növelése révén pedig serkenti a bélmûködést.

Kobraállás
E jógagyakorlatot - amely a legfontosabbak közé tartozik - hasonfekvõ helyzetbõl kezdjük meg. Ekkor összezárt lábfejünket hátra nyújtjuk, homlokunkat a talajhoz nyomjuk, karunkat pedig testünk oldalán a hónalj vonalába helyezzük úgy, hogy tenyerünk a talajon támaszkodik, könyökünk belsõ fele oldalunkat érinti. A hasonfekvésbõl lassú belégzés közben emelkedünk fel: elõször csupán fejünket emelve meg, majd deréktól felfelé törzsünket is. Kezünk az emelési szakasz elsõ felében passzív, csak akkor segít, amikor a hátizmok már nem képesek önállóan további emelésre. A törzs hasi része és a láb mindeközben is simuljon a talajhoz. Felsõtestünkkel homorítsunk, és addig hajoljunk hátra, amíg csak törzsünk hajlékonysága engedi. A felemelkedés néhány másodpercet vegyen igénybe, ezt követõen az emelt helyzetet visszatartott levegõvel 10-15 másodpercig tartjuk ki, végül 8-10 másodperc alatt ereszkedünk vissza úgy, hogy az alsóbb csigolyáktól felfelé fokozatosan érzékeljük a lazítást. E gyakorlatot kezdetben alkalmanként 3-6-szor, késõbb 8-10-szer ismételjük.
A kobraállás kiváló gerinctorna. Megakadályozza az elmeszesedést, lazítja a felsõtest egészét, fokozza a mellkas, a vállak, a lapockák, a kulcscsonti rész és a nyak mozgékonyságát. Gyógyító hatással van a gerincoszlop hibás tartásból adódó elváltozásaira. Különösen ajánlható ülõ munkát végzõknek.

Ülésben végezhetõ gyakorlatok

Trónpóz
Helyezkedjünk széles terpeszülésbe úgy, hogy talpunk összeérjen. Két kezünk segítségével lábfejünket húzzuk olyan közel testünkhöz, amennyire csak lehet. Kezünket tegyük befelé fordított ujjakkal két térdünkre, és nyomjuk lefelé a lábfejek elmozdulása nélkül.
A gyakorlat az izmok és a szalagok erõs nyújtásával kedvezõ terhelést biztosít a szervezet számára; mozgékonnyá teszi a csípõízületet; erõs ingerként hat a vegetatív idegrendszerre is, aminek köszönhetõen jelentõsen élénkül a szív és a tüdõ mûködése. E gyakorlat nem utolsó sorban igen jelentõs hátgerinc- és tartásjavító hatással is rendelkezik.

shivoptLótuszülés
Talán a jóga leginkább közismert pozitúrája, és valóban: a lótuszülés igen alapvetõ testtartás a jóga rendszerében, számos összetettebb gyakorlat kiinduló helyzete, de általában is a jógik kedvelt ülésmódja, amelyet meditáció és pihenés céljából is alkalmaznak.
A gyakorlat megkezdése elõtt néhány teljes jógi légzést végzünk. Lassú, kiegyensúlyozott mozdulatokkal nyújtott ülésbe ereszkedünk. Kényelmesen elhelyezkedve, izmainkat ellazítva figyelmünket a térd és a medence ízületeire koncentráljuk. Bal kezünkkel megfogjuk alulról jobb lábfejünket, másik kezünkkel pedig a bokánkat felülrõl, aztán a sarkunkat helyezzük az ellentétes oldalú lágyék tövébe úgy, hogy talpunk felfelé fordul. Másik lábunkat ugyanígy helyezzük az ellentétes oldalra. A lábak keresztezzék egymást; felsõtestünk legyen függõleges. Az ülés akkor tökéletes, ha térdünk külsõ oldala is érinti a talajt. Miután elhelyezkedtünk, végezzünk teljes jógi légzéseket. A gyakorlat természetesen tetszés szerint kezdhetõ bal vagy jobb lábbal, ám célszerû felváltva gyakorolnunk.
A lótuszülés jelentõsen javítja a hátgerinc deformitásait, megelõzi a reumatikus problémákat, kedvezõ körülményeket biztosít a belsõ szervek mûködéseihez, pihenteti a szívet, egyenletessé teszi a vérelosztást. Növeli a medence-, a térd- és a bokaízületek rugalmasságát, mozgékonyságát. Általánosan is kellemes közérzetet teremt.
Read 15050 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.


Read 55873 times 279
A legtitokzatosabb könyvtár indiában található
"Voltam Indiában, a világ legtitokzatosabb könyvtárában! Saját szememmel láttam azokat az írásokkal telekarcolt ősrégi pálmaleveleket, amelyekről felolvasták a múltamat és…
Read 55545 times 96
Miért ér véget a Maya naptár 2012-ben?
A mayák ismerték a Fiastyúk csillagképpel való szoros kapcsolatot és naprendszerünknek a Fiastyúk központi napja, az Alcyone körüli keringési pályáját.…
Read 23939 times 1
A gyertyaláng üzenete
Számos nép hiedelemvilágában a gyertya a lélek, a láng pedig az élet jelképe. S a néphit úgy tartja, hogyha valaki…
Read 22927 times 7
Az atlantiszi gyűrű
Az atlantiszi gyűrű nemcsak titokzatos, de egyre szélesebb körben gyakorlati alkalmazást találó tárgy. Az eredeti gyűrűt egy francia egyiptológus, dAgrain…
Read 19864 times 13
Szerelmi mágia
Az ártatlannak tűnő szerelmi varázslat, a megkötés sem annyira veszélytelen, mint ahogyan elsőre gondolnánk. A leggyakrabban két babát készítenek, ellátják…
Read 19747 times 8
A kristálykoponya titka
Megoldásra váró rejtélyek Az emberiség történetében rengeteg olyan felfedezés van, amelyre a tudomány mai állása szerint nincs elfogadható válasz. Ezek…
Read 18861 times 1
Az õz mint szimbólum
Az õz, mint szimbólum nem igazán gyakori sem álmainkban, sem pedig a valós életben. Messze nem olyan, mint például egy…
Read 16047 times 15
Hasonmás (Doppelgänger)
Minden emberi lényben él valami "emberellenes", amit a szótárak "kiegészítõként vagy hasonmásként" határoznak meg. Sok filozó­fus és költõ leírja személyes…
Read 16030 times 7
Akasha
Az akasha szanszkrit eredetû szó, ragyogót jelent, de a "lényegre", illetve az "ûrre" is utal. Az akasha az ötödik elem,…
Read 15173 times 26
Szupervihar az űrben - károk a Földön
Milyen az időjárás a kozmoszban? Mennyire befolyásolják az űrben megfigyelhető meteorológiai jelenségek a Föld időjárását? 2012-ben ér a maximumra a…

Read 15625 times 6
Égben köttetett párkapcsolatok.
Mitõl erõs egy karmikus kötelék? Hogyan szakítsunk? A párkapcsolatok nem képeznek megbonthatatlan karmikus köteléket, hiszen ezek nem olyan égben megkötött…
Read 10181 times 1
Karmikus kapcsolatok
Földi életünkben minden egyes találkozás karmikus törvényszerûség, azaz nincsenek véletlenek a találkozásainkban sem. Nem mindegy azonban, hogy egy utcán mellettünk…
Read 9004 times 8
Kilátástalanság, céltalanság
A kilátástalanság/céltalanság a – jövõvel kapcsolatos – elvárásaink megnyilvánulásának legintenzívebb változata. Egyfajta csendes skizofrén helyzet, mert nincs konkrét cél, amely…
Read 8592 times 0
Férfi - Nõ
Hogy ki az okosabb? Ez olyan kérdés, mintha azt kérdeznénk, hogy melyik víz a jobb, a hideg vagy a meleg?…
Read 8058 times 5
Érzelemmentesség
Érzelemmentesség Az, hogy az érzelemmentesség nem kezelendõ negatív tulajdonságként, bizonyára sokaknak meglepõ. Valószínûleg azért, mert az érzelmek alatt többnyire pozitív…
Read 7399 times 0
Megcsalás
Read 6590 times 1
Cunami
2004. december 26-án Délkelet-Ázsiában hatalmas szőkőár pusztított, meghaladva szinte minden korábbról emlékezetes mértéket. Az eseményt kiváltó okként a tudósok azt…

Read 18861 times 1
Az õz mint szimbólum
Az õz, mint szimbólum nem igazán gyakori sem álmainkban, sem pedig a valós életben. Messze nem olyan, mint például egy…
Read 9456 times 0
Álmaink és a telepátia
Vajon ki ne tapasztalta volna, hogy - mondjuk - mosogatás vagy a reggeli öltözködés közben egyszer csak valami az agyába…
Read 8141 times 1
Kutya az álomban
Visszatérõ álmaink, illetve egy adott idõszakra jellemzõ álmok azért érdekesek, mert tudatalattink fontos - segítõ szándékú - üzenetét hordozzák. A…
Read 7881 times 0
Macska az álomban
Álmaink üzenetének megfejtése hasonlatos a szimbólumok és jelek értelmezéséhez. A szimbolikus nyelvek érdekessége, hogy több fordításuk is van, és ezek…
Read 7827 times 1
Tudatos álmodás
A tudatos álmodás olyan állapot, amikor éber tudattal vagyunk jelen az álmodásban, viszont Énünk nem kapcsolódik szorosan az alsóbb testekkel.…
Read 7665 times 0
Az álmok
         Az értelmünk különbséget tesz az álom és az ébrenlét valóságossága között. Tesszük ezt annak ellenére, hogy az álomban…
Read 6883 times 1
Repülni
Egy visszatérõ álomról van szó, amely rendszertelenül jelentkezik van hogy havonta többször aztán egy évig semmi. Álmomban repülök mindenféle segédeszköz…
Read 5777 times 0
Azok a furcsa álombéli randik
Találkozik egy nő és egy férfi. Ez a találkozás felkelti egymás iránt az érdeklődésüket. De mivel mindketten a földi sík…
Read 5544 times 0
Álmodni elhunyt emberekkel
Minden álom, ami elhunyt emberekkel kapcsolatos, karmikus feladatokra emlékeztet. Az, hogy a vécében voltál, arról szól, hogy ideje lenne ezektõl…
Read 5182 times 0
Színek és jósálmok
Egy római egyetem pszichológia tanszékének a professzora több ezer álom elemzéséből azt a következtetést vonta le, hogy egyes álomtípusok uralkodó…
3:3-as Alap Légzéstechnika
Helyezkedjetek el kényelmesen egy széken, a gerincetek legyen egyenes. Ez a fajta ülésmód akkor sikerül a legjobban ha mielõtt leülnétek hátranyomjátok álló helyzetben a feneketeket, és így ültök le, már elõre a kiegyenesített gerinccel. Ez a tartás az energiák akadálymentes keringése miatt fontos, és…
Transz
A transz-állapot Amikor elérjük a relaxáció mély szintjét, és a tudati nyugalmat, a testünket nagyon, nagyon nehéznek fogjuk majd érezni. Ez az elnehezülés a fõ jele annak, hogy az agyhullámaink bétáról alfára váltanak, amint elérjük a transz-állapotot. A transz- állapotot a mély fizikai és…
Tüköraura
Szilárd védőmezőt alakíthat ki valaki magának rontás ellen, vagy bármilyen ártó hatás kivédésére az, aki tüköraurát húz fel maga köré. Ennek létrehozásához is érdemes módosult vagy legalábbis ellazult tudatállapotba jutni. Először a saját auraburkunkat vizualizáljuk, javítgatjuk, majd elképzeljük, hogy védőmezőnk egész felszínét tükör borítja.…
Tiszta színek jelentése az aurában
A lila: spirituális gondolatokra utal, sosem erõs pont az Aurában. Mindössze átmeneti "felhõk" vagy "lángok" formájában jelenik meg. A kék: kiegyensúlyozott létezés, helytállás, nyugodt idegrendszer, vagy energia küldése. Ha egy embernek ez a szín dominál az Aurájában, az illetõ nyugodt, kiegyensúlyozott, arra is késznek…
Az OM (AUM, AUM-H) omkaráról
A Shirayan Vajramutthi harcmûvészeti stílus központi és kitüntetett eleme a Sardulah-pranah (AUMH-pranah), vagyis a ’Tigrislélegzet’. A 'Tigrislélegzet ' egyrészt egy komplett formagyakorlat elnevezése, másrészt egy speciális koncentrációs légzõgyakorlat, mely nyugtatja, pihenteti a gondolatokat, az idegrendszert, továbbá az energiáit koncentráló tigrist szimbolizálja. A Shirayan Vajramutthi…
Színek meditáció
Egyes színek összefüggésben vannak a relaxációval és nagyon hasznosak lehetnek abban, hogy az elmét megtisztítsuk a feszültségtõl s a meditáció elkezdõdhessen. Üljünk becsukott szemmel és figyeljük, milyen szín jelenik meg elõttünk: ez a szivárvány bármelyik színe lehet - a piros és a lila a…
Tibeti jógagyakorlatok 4.
Amire jótékonyan hat: ízületi gyulladás szabálytalan vagy gyenge menstruáció klimax tünetei arcüregproblémák Várható elõnyök A negyedik rítus erõsíti a pajzsmirigyet, az emésztõrendszert, a nemi szerveket és mirigyeket, beleértve a prosztatát (dülmirigy) és a méhet, a vér és a nyiroknedvek keringését. Jótékonyan hat a hasra,…
Abdullah
Az egyik szufi misztikus, aki egész életében boldog volt - soha senki nem látta õt szomorúnak - folyton csak nevetett. Õ maga volt a nevetés, egész lényébõl öröm sugárzott. Öreg korában, amikor a halálos ágyán feküdt, és még ekkor is jókedvûen nevetgélt, az egyik…

KÖNYVAJÁNLÓ