Fehér zaj

Rate this item
(0 votes)
Az igazság odaát van, de azért átszűrődik belőle valami hozzánk is. Mert a halottak beszélnek hozzánk, és ha jól figyelünk, megtudhatjuk, mit mond a pirítóssütő és a turmixgép! Az elektronikus zörejek, statikus kisülések és a képernyő homályos foltjai ugyanis talán üzeneteket rejtenek!
Persze ha ez így lenne, akkor nem lenne dolga a gyilkossági osztálynak és megszűnnének az örökösödési perek, mert az elhunytak készségesen tájékoztatnának minket viselt dolgaikról. Csakhogy a holtak szűkszavúak, ha egyáltalán ők szólnak - sokan valóban hisznek az Elektronikus Hangjelenségben, angol kezdőbetűi alapján az EVP-ben! -, és hősünk, a jó nevű építész (Michael Keaton) élete sem lesz egyszerűbb attól, hogy egy rejtélyes idegen közli vele, hogy hallotta vízbefulladt felesége hangját.

Az eleinte szkeptikus férfi hamarosan az EVP megszállottja lesz, és akárcsak a többi fanatikus, ő is a házában felszerelt hangszórók és monitorok előtt tölti minden idejét. És a néhai feleség tényleg üzen: arra kéri férjét, hogy mentse meg egy pszichopata sorozatgyilkos leendő áldozatait. Ilyenkor pedig nem lehet azt mondani, hogy bocs, annyi a melóm, a haverokkal is rég találkoztam, nem lehetne később?

Persze a film tényleg komoly érzéseket (is) boncolgat, és a gyász, a mindent betöltő fájdalom valóban súlyt ad a történetnek - a legelején. Az elmúlt években oly sikeres távol-keleti szellemtörténetek mindezt hitelesebben és érzékletesebben tárták elénk, a tőlük megszokott tempót és képi világot a Fehér zaj nem tudja hozni. Persze, lehet ijedezni, és a film készítői tudják, mikor kell kicsit maszatolni, vagy valami váratlant bevetni. De nézhetjük úgy is a dolgot, hogy a film erénye intelligens, de megfontolt történetvezetése, és Michael „Batman" Keaton erős, mégis visszafogott alakítása, mert senki nem tud homályos foltokat úgy bámulni, mint ő!

rendező: Geoffrey Sax
forgatókönyvíró: Niall Johnson
operatőr: Chris Seager
zene: Claude Foisy
producer: Paul Brooks, Shawn Williamson
látványtervező: Michael S. Bolton
vágó: Nick Arthurs

szereplő(k):
Michael Keaton (Jonathan Rivers)
Chandra West (Anna Rivers)
Deborah Kara Unger (Sarah Tate)
Ian McNeice (Raymond Price)
Sarah Strange (Jane)
Marsha Regis (Rendőrnő)
Mike Dopud (Smits)

Read 3436 times Last modified on July 26 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ