Angyalok városa

Rate this item
(0 votes)

Aggódó hang. Egy anyáé. Egy beteg kislány. És a sarokban az ágy mellett egy feketekabátos férfi. Nyugodtan szemléli az eseményeket, és valahogy olyan jelentéktelennek tûnik. Pedig nem az. Egy angyal õ, s eljött a kislányért. Hiába sírnak, hiába nem értik, a kislány, aki szereti a pizsamákat, vele kell hogy tartson...

Akármilyen furán is hangzik, az angyalok itt vannak közöttünk. Persze-persze mondhatjuk, hogy senki sem látott még angyalt. Pedig egyszerû ennek az oka, az angyalok csak annak mutatják meg magukat, akinek akarják.

 És õk csak a haldoklókkal tehetik ezt meg. Seth (Nicolas Cage) egy angyal a sok közül, akiknek számtalan érdekes szokása közé tartozik, hogy együtt nézik meg a naplementét és a napkeltét, valamint szeretnek olyan helyeken tartózkodni, ahol egy átlagembernek minimum tériszonya lenne. További közös ismertetõjelük a nagy fekete kabát. És halhatatlanok, "mellesleg". S mivel minden pozitív dolognak megvan a hozzá tartozó negatív oldala is, ezért ez a halhatatlanság - szerintem -, nem ér semmit. Õk ugyanis képtelenek élvezni bármit, ami élvezhetõ az életben; nem érzik az ízeket, nem érzik az illatokat, nem érzik az érintést... de érezhetnek szerelmet. És Seth beleszeret egy doktornõbe (Meg Ryan). Seth úgy érzi, Maggie meglátta õt mûtét közben. S ha az ember szerelmes... akkor bármit föladna szerelméért. Akár a halhatatlanságot is, hogy érezhesse a kedves illatát, érintését, ízét...

megnicAngyalnak lenni... egész biztosan páratlan dolog. Azonban az egész olyan számomra, mint egy egyébként nagyon finom ételt úgy enni, hogy nem érezzük az ízét. Ez a hasonlat most pontosan illik ide, hiszen Sethék semmilyen ízt nem éreznek; a film egyik legjobb jelenete talán, amikor Seth megkéri Maggie-t, hogy írja le neki a körte ízét. Nicolas Cage játéka fantasztikus, tökéletes választás volt a szerepre, nagyon jól adja vissza az angyal lelkivilágát. Gyenge jelzõ ez a "nagyon jó". Briliáns. Fantasztikus. Õt figyelve az ember érzi Seth küzdelmét, érzi, hogy Seth semmit sem érez, s hogy mennyire nem érti, milyenek ezek az érzések, s hogy mennyire szeretné mindezt átélni. Seth csak egy érzésre képes: a szerelemre, de ez nem érzéki szerelem. Szeretné fizikailag is érezni a szerelmet. Sugárzik az arcáról az õszinte vágyakozás, és a kétely is, hogy vajon tényleg képes-e feladni ezért azt, ami mindeddig kitöltötte az életét: az angyallétet. Maggie karaktere is válaszút elé kerül: régi barátja - aki megkéri kezét -, vagy pedig Seth, ez a titokzatos alak, akinek a kezét nem sebzi a kés?... Meg Ryan jól oldja meg feladatát; karaktere Maggie eddig magabiztosnak hitte magát, de páciense halála megrázza, ráadásul találkozik ezzel a különös férfival is, egyszóval összeomlott a világ, amit kiépített maga körül, s semmi sem olyan biztos, amilyennek tûnt eddig. Túl racionális volt, az eszére hallgatott mindig, de ezúttal talán minden eddiginél erõsebb a szíve hívása.

nicA fent leírtak alapján egy szimpla love storynak tûnik a film. Nem sokat téved az, aki ezt állítja, de szerintem ennél jóval többrõl van szó. Épp most olvastam egy érdekes hasonlatot, a cikk szerzõje a Ghosttal vonta párhuzamba, s igazat kell adnom neki. A film túlnyomó részére egyfajta melankolikus hangulat jellemzõ, amit sokan unalmasnak fognak tartani, szerintem ez egyáltalán nem így van. Ez meghatározó része a filmnek. Úgy érzem, talán Seth szemszögébõl láthatjuk a dolgokat, azaz az angyallét együtt jár egyfajta nyugodt melankóliával. Ezzel ellentétes az utolsó negyedóra. Errõl nem szeretnék beszélni; nem árulom el nektek a film végét. A lényeg, hogy itt több alkalommal is megkavarják érzelmileg az embert. Megkönnyebbülés-vágyakozás-öröm-düh-fájdalom-életöröm. Komolyan mondom, nem mindennapi az utolsó negyedóra. Ez utolsó negyedóra AZ ÉLET. Seth megtapasztalja az életet, minden örömével és minden fájdalmával együtt. S lubickol az óceán habjaiban, a szabadság árasztja el minden porcikáját, és érzi: az élet káosza gyönyörû, gyönyörû, mert a döntés a miénk, hogy mit és hogyan teszünk. Szabad vagy, bár ennek a halandóság az ára. DE SZABAD VAGY, ÉS AZ ÉLET SZÉP!

El Diablo

rendező: Brad Silberling
forgatókönyvíró: Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger, Dana Stevens
zeneszerző: Gabriel Yared
operatőr: John Seale
vágó: Lynzee Klingman

szereplő(k):
Nicolas Cage (Seth)
Meg Ryan (Dr. Maggie Rice)
Andre Braugher (Cassiel)
Dennis Franz (Nathaniel Messinger)
Colm Feore (Jordan)
Robin Bartlett (Anne)

Read 3397 times Last modified on July 26 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ