Az ötödik elem

Rate this item
(0 votes)

Nagy szerencse, hogy idõnként olyanok is nekiállnak sci-fit készíteni, akiknek fantáziájuk is van hozzá. Mert hiába ósdi és agyonnyúzott az alapötlet (a gonosz a Föld felé közelít, s csak egy ember veheti fel vele a harcot, mégpedig ha összegyûjti a négy õselemet és egy rejtélyes ötödiket), a kidolgozás annyira tökéletes, a színészek olyan jól játszanak, a zene, a vágás, a rendezés olyan mesteri, hogy könnyû szívvel elsiklunk a nem túl eredeti sztori fölött és két óráig önfeledten mulatunk. Mert Besson filmje saját bevallása szerint sem azért készült, hogy magvas mondandójával felrázza az emberiséget kómájából, hanem hogy szórakoztasson. És ezt a célt maradéktalanul el is éri.

A látványtervezõk maradandót alkottak. A XXIII. századi New York hihetetlenül lenyûgözõ és egyéni, akárcsak bármilyen más helyszín, díszlet vagy jelmez. Bruce Willistõl már megszokhattuk, hogy mindig trikókban flangál, na de olyan trikót, amiben itt császkál, még a legmerészebb divattervezõ agyából se lehetne kirángatni. Minden a lehetõ legaprólékosabban, legeredetibben van megalkotva, így nem csoda, hogy a film teljesen újnak hat. Szintén szót érdemel az a színélmény, ami szinte süt a vászonról, mert a hétköznapok szürkesége után felüdülés a szemnek és a léleknek a színek eme forgataga. De a döbbenetesen profi látványvilághoz a színészek játéka is igazodik, mindenki lenyûgözõ játékossággal viszi végig a szerepét, a fõgonosztól (Gary Oldman) kezdve a mulatságos Ben Kenobi-paródiának tûnõ Cornelius atyán (Ian Holm) keresztül a világ kedvenc DJ-jéig (Chris Tucker - szinkronhangja MC Geszti), aki talán gusztustalan, de semmiképp sem gesztustalan. Tucker játéka annyira lendületes, annyira bizarr, hogy a nézõnek levegõt venni sincs ideje, ha nem akar elszalasztani egyetlen gesztust sem.
 
Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik eszetendõben szüksége van egy hõsre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teletûzdelt univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hõs, Korben Dallas (Bruce Willis) szembeszáll a Gonosszal, hogy az emberiséget megvédelmezze.
 

rendező: Luc Besson
író: Luc Besson
forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
operatőr: Thierry Arbogast
díszlettervező: Maggie Gray, Anna Pinnock
jelmeztervező: Jean-Paul Gaultier
zene: Cliff Martinez, Mark A. Mangini
producer: Patrice Ledoux
látványtervező: Dan Weil
vágó: Sylvie Landra
vizuális effektek: Mark Stetson, Karen E. Goulekas, Nick Allder, Neil Corbould, Nick Dudman

szereplő(k):
Bruce Willis (Korben Dallas)
Milla Jovovich (Leeloo)
Gary Oldman (Jean-Baptiste-Emmanuel Zorg)
Chris Tucker (Ruby Rhod)
Ian Holm (Vito Cornelius)
Luke Perry (Billy)
John Neville (Staedert ezredes)
Tommy "Tiny" Lister (Lindberg elnök)

Read 2790 times Last modified on July 26 2014
More in this category: « Csillagkapu A kapcsolat »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ