A kapcsolat

Rate this item
(0 votes)
A film számos ponton különbözik a regénytõl. Néhány kulcskarakter hiányzik, vagy más formában jelenik meg.

A kis Ellie félárva. Édesapja nagy gonddal tudóspalántát nevel az értelmes kislányból, mígnem a gyermek teljes árvaságra jut. 
Dr. Ellie Arroway brilliáns kutató. A földön kívüli intelligencia keresésének (SETI) szenteli az idejét. Kutatásait a dr. David Drumlin (Tom Skerritt) vezette Nemzeti Kutatási alapítvány (NSF) finanszírozza. Egy idõ után a mellesleg elnöki tudományos tanácsadó Drumlin megvonja a támogatást a szerinte értelmetlen projekttõl.
Ellienek és munkatársainak új támogatók után kell néznie. Mr. Hadden (John Hurt) karolja fel a fiatal kutatónõt és csapatát. Nap, nap után „hallgatják" az égbolt üzeneteit, míg egy csendes alkonyon siker koronázza kitartásukat. Értelmes üzenetet fognak a Vega csillag irányából.

Számos nehézség után Ellie megfejti az idegenek üzenetét, ami nem más, mint egy hatalmas gép tervrajza, mellyel valaki eljuthat az ismeretlenbe. Számos jelentkezõ akad, aki hajlandó lenne elsõként megjárni az utat, köztük Ellie is jelentkezik. Végül Dr. Drumlint választják ki.

A történet szerelmi szála Palmer Joss teológus és Ellie kapcsolata. Joss, aki szintén elnöki tanácsadó, jelentõs szerepet játszik Ellie jelölésének megakadályozásában.

A gép elkészül, de a próbaüzem közben egy vallási fanatikus keresztyén felrobbantja azt. Dr. Drumlin, aki a gépben tartózkodott, szintén meghal a szerencsétlenségben. Idõközben kiderül, hogy titokban készült egy másik szerkezet is, magánerõbõl, Hokkaido szigetén. A beruházó Hadden's Industries vezetõje, Mr. Hadden ragaszkodik hozzá, hogy Ellie utazzon a géppel. A gépet elindítják Ellie-vel a fedélzetén.

Ellie egy Einstein-féle féregjáratba kerül, mely számos (többek között a Vega) távoli csillag között létesít kapcsolatot. Az utolsó állomáson - valahol a galaxis centrumának közelében - kapcsolatot létesít valakivel, aki a legfontosabb az életében.
 

rendező: Robert Zemeckis
író: Carl Sagan
forgatókönyvíró: Michael Goldenberg, James V. Hart
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Don Burgess
vágó: Arthur Schmidt
adaptáció: Carl Sagan, Ann Druyan

szereplő(k):
Jodie Foster (Ellie Arroway)
Matthew McConaughey (Palmer Joss)
James Woods (Michael Kitz)
Angela Bassett (Rachel Constantine)
Jena Malone (Ifjú Ellie)
David Morse (Ted Arroway)
John Hurt (Hadden)
Geoffrey Blake (Fisher)
William Fichtner (Dr. Kent Clark)
Tom Skerritt (David)
Rob Lowe (Richard Rank)

Read 3628 times Last modified on July 26 2014

Related items

More in this category: « Az ötödik elem A gömb »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

KÖNYVAJÁNLÓ