A Transzcendentális Meditáció lényege

Rate this item
(1 Vote)

Mély pihenés

A Transzcendentális Meditáció egy egyszerû, mentális gyakorlat, melyet naponta kétszer 15-20 percig végzünk kényelmesen ülve, csukott szemmel. Mivel ez egy mentális gyakorlat, nem igényel semmilyen külsõ feltételt, csak annyit, hogy 15-20 percet tudjunk csukott szemmel eltölteni; így akár utazás közben is végezhetjük. A meditáció alatt testünk a mély (transzcendentális) pihenés állapotába kerül, mely nyugalommal és életerõvel tölt el minket. Ez a pihenés kétszer olyan mély, mint amit a legmélyebb alvás során tapasztalunk. A pihenés felébreszti a testünkben rejlõ öngyógyító mechanizmusokat, melyek megkezdik helyreállítani a feszült életünkbõl eredõen szétzilált struktúrákat és folyamatokat.

A meditáció és transzcendentális volta feléleszti a korábban megkopott szervezõ intelligenciát, így a testi folyamatok maguktól elkezdik a szervek és az idegrendszer regenerálását. A meditáció hatása olyan erõs, hogy ez a pihentebb állapot idõvel tartósan fennmarad, így a gyógyító folyamatok is hosszabban jelen vannak a testben. Az emberi életben a testi korlátok (energiazavar, betegség) és a szellemi korlátok (romló figyelem, rossz közérzet, kisebb hatékonyság stb.) mind a test és az idegrendszer nem megfelelõ mûködésére vezethetõk vissza. A test hatékonyságának visszaállásával ezért nemcsak a biológiai problémák szûnnek meg, hanem a szellemi teljesítõképesség és a társas kapcsolatok megélése is új dimenzióba kerül. A pihenés és az ebbõl fakadó nyugalom pedig ezután átszövi mindennapjainkat: a stressznek nem lesz lehetõsége többé, hogy kikezdje "egész"-ségünket. A kipihent és életerõvel teli szervezetünk már másképp reagál az élet kihívásaira! Megõrizzük és növeljük belsõ egységünket, ami minden szervi mûködésünk és emberi tulajdonságunk alapja. A Transzcendentális Meditáció nyújtotta pihenés átszervezi az életünket, és elmozdít minket a boldogság kiteljesedése felé. Szeretné ezt Ön is?

Az intelligencia a természetben

A körülöttünk lévõ világ magas szintû szervezettséget mutat. Gondoljunk csak a növény fejlõdésére, ahogyan tévedhetetlenül épül, növekszik, erõsödik, és megtalálja az utat a Nap felé. Vagy gondoljunk azokra a kozmikus törvényekre, melyek pályán tartják az égitesteket. A természet folyamataiban valamilyen mély intelligencia húzódik meg. Ugyanez a transzcendentális intelligencia irányítja az emberi életet is. Az emberiség azonban sajátságos helyzetében - a szabad akarata folytán - eltér a természet mûködésétõl, és a maga alkotta szabályok szerint alakítja életét. Nem kérdõjelezzük meg, hogy az éhség csillapítására ételre van szükségünk, de már nincs mód odafigyelni arra, hogy abban az ételben van-e a természet intelligenciájából, vagy csak mesterséges készítmény. Nem kérdõjelezzük meg, hogy az élethez alvásra is szükség van, de a társadalmi fejlettség jelenlegi szintjén könnyen lehet az életet éjszaka is élni (a világításra gondolunk), és nappal aludni. Nem kérdõjelezzük meg, hogy egy esetleges betegség a természet figyelmeztetése arra, hogy letértünk a helyes útról, mégis ahelyett, hogy a valódi okot megszüntetnénk, vegyi anyagokkal bombázzuk a testet a tünetek enyhítése érdekében. Az egyes ember és az emberiség egésze is tehát igyekszik kikerülni a természet intelligenciáját, ami már olyan mértéket kezd ölteni, hogy veszélyezteti saját fennmaradásunkat (gondoljunk a háborús helyzetekre).

A természet elemei a világegyetemet átszövõ transzcendentális intelligencia folytán betöltik rájuk szabott feladatukat: a növények fejlõdnek, a bolygók keringenek. Betölti-e az ember is a küldetését? Maharishi szerint az emberi élet célja a boldogság kiteljesedése. Ebben a megközelítésben a jelenlegi emberi élet meg sem közelíti valódi feladatának betöltését, mert ki az, aki elmondhatná, hogy minden napját a határtalan transzcendentális boldogság állapota jellemez? Az embernek újra biztosítania kell, hogy a természet intelligenciája átszõje mindennapjait. A Transzcendentális Meditáció az elmében és a testben felébreszti az intelligencia legmélyebb szintjét - a tiszta tudatot -, mely a természeti törvény teljes potenciálja, a tökéletes rendezettség állapota és a határtalan kreativitás tárháza. A tiszta tudat tapasztalata egyensúlyt és rendezett mûködést hoz az élet minden vonatkozásában. Ahogyan a Transzcendentális Meditáció révén tudat teljes kreatív potenciálja feltárul, a gondolkozás átfogóbbá válik, hibáktól mentessé, a cselekedetek hatékonyabbá, erõteljesebbé és életet támogatóvá.

A gondolatokról

Tevékenységünk alapját a gondolatok képezik. Minden tettünket megelõzi egy vagy több arra irányuló gondolat. Tetteink hatékonysága tehát a gondolkozásunkban rejlik. Hasonló ez ahhoz a jelenséghez, ahogyan a fa él és növekszik. A gyökerein keresztül szívja fel a tápanyagot, tehát a gyökerek tápanyaggal való ellátottsága képezi a fa egészségének alapját. Ha rendszeresen megöntözzük a gyökereket, akkor a tápanyagok is akadálytalanul tudnak áramolni. A tápanyagok mindvégig ott vannak a földben, de a vízre, mint vivõanyagra is szüksége van a fának.

Gondolataink is vannak pillanatról pillanatra, akár akarjuk, akár nem, de szükség van a bennünk rejlõ intelligencia erejére is, ami formálja, irányítja a gondolatokat. A gondolataink elsõsorban vágyaink beteljesedését szolgálják: meg is vizsgálhatjuk, hogy mennyire igaz ez. Akár tanulunk, dolgozunk, szabadidõnket töltjük, vagy a problémáinkon rágódunk, mindig valamilyen vágyunk beteljesedésén munkálkodunk. Nem mindegy azonban, hogy a vágyaink teljesítését célzó gondolatok milyen irányt vesznek, és milyen erõvel rendelkeznek. Ezért van szükség a gondolatokat irányító és formáló intelligenciára, és az azt bennünk megerõsítõ Transzcendentális Meditáció technikára. A gondolatoknak olyan szükségük van az intelligenciára, mint a fa gyökérzetének a vízre. Ez teszi teljessé és valóban életet támogatóvá az eredendõen létezõ gondolatokat.

A Transzcendentális Meditáció eljuttatja az elmét a gondolatok forrásához, az intelligencia és kreativitás tárházához, és e folyamat rendszeres ismétlõdésével az elme elkezdi kiszélesíteni az intelligenciával fenntartott csatornáját. Mind több jön át "onnan", mind jobban fog megmutatkozni a kreatív intelligencia a hétköznapi gondolatokban. Mivel a gondolatok irányítják a cselekedeteket, így válik az ember tevékenysége is intelligensebbé és kreatívabbá.

Miért kell technika?

A technika - nevébõl eredõen - megkönnyíti valamely cél elérését. Az emberiség megszámlálhatatlan technikát használ az élet jobbá tételére, bár ezek elsõsorban tárgyiasult technikák. A Transzcendentális Meditáció a saját tudatunk fejlesztésére használható technika. A Transzcendentális Meditáció azáltal teszi jobbá életünket, hogy az embert teszi jobbá. Bár az ember többnyire tárgyiasult technikákat használ (pl. tûz, villamos áram, gyógyszer stb. - gyakorlatilag minden, ami körülvesz minket), mindemellett léteznek mentális technikák is (pl. gyorsolvasás, hipnózis stb.). A mentális technikák az ember elméjén, tudatán keresztül mûködnek.

Példaként vegyük az íj technikájának esetét. A nyíl pontos célba juttatásának kulcsa az íj technikájában keresendõ. A nyilat elõször vissza kell húzni az íjon, hogy az feltöltõdjön dinamikával: amikor elengedjük, nagy lendülettel fog a cél irányába haladni, jóval nagyobbal, mintha csak elhajítottuk volna kézzel, az íj technikája nélkül. Érdemes megfigyelni, hogy a példában a nyilat a céllal ellentétes irányban kell megfeszíteni. Nagyon hasonló ehhez a meditáció technikája is. Bár az ember céljai elõremutatóak, az aktivitás irányába mutatnak, mégis azt javasoljuk, hogy elõtte a Transzcendentális Meditáció segítségével húzódjunk vissza a teljes inaktivitás mezejére, ahol lényünk feltöltõdik dinamizmussal, életerõvel. Amikor ezután bevetjük magunkat a cselekvésbe, minden sokkal könnyebb, automatikusabb lesz. Ez az élet jobb megélésének technikája.

A nyíl esetében az íjász akarata érvényesül az íj technikáján keresztül. Az íjász saját izomereje az, ami hatékonyan adódik át a nyílra a technika alkalmazásával. A meditáció esetében a természet transzcendentális akarata érvényesül: az ember fejlõdésre, feladatainak elvégzésére rendeltetett. A meditáció az a technika, mely során a természet akarata fokozottan át tud adódni az emberre. A szellemi és testi energia, amivel feltöltõdünk a meditáció során, tehát a létezés forrásából való, hasonlóan ahhoz, mint ahogyan a nyíl is az õt irányító íjász erejébõl nyeri lendületét. Korunk problémáira az egyik leghatékonyabb gyógyír a Transzcendentális Meditáció.

Read 8379 times Last modified on July 26 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

2 comments

  • Comment Link Markó Engi April 13 2011 posted by Markó Engi

    Amit erről olvastam most,,,az csodálatos ki fogom próbálni ma este kezdem ,és bízom abban,hogy rendszeresen fogom végezni este és reggel... hogy tökéletes legyen az egészségem ami rám férne.... Örülök hogy ráakadtam erre,bár mindig is érdekelt a MEDITÁCIÓ...... Köszönöm.... Engi

  • Comment Link adamovity erzsebet December 26 2010 posted by adamovity erzsebet

    aki a transzcendentalis meditaciot rendszeresen gyakorolja javul az egeszsege . magatartasa , komunikacios keszsege ..teljes szemelyiseg valtozast el meg.. ez olyan modszer , gyemant a kezedben melyet minel tobbet hasznalod annal fenyesebb lesz.. a rendszeressegben van a modszer kiteljesedese.. es nem kerul penzbe

Read 55343 times 96
Miért ér véget a Maya naptár 2012-ben?
A mayák ismerték a Fiastyúk csillagképpel való szoros kapcsolatot és naprendszerünknek a Fiastyúk központi napja, az Alcyone körüli keringési pályáját.…
Read 23676 times 1
A gyertyaláng üzenete
Számos nép hiedelemvilágában a gyertya a lélek, a láng pedig az élet jelképe. S a néphit úgy tartja, hogyha valaki…
Read 22842 times 7
Az atlantiszi gyűrű
Az atlantiszi gyűrű nemcsak titokzatos, de egyre szélesebb körben gyakorlati alkalmazást találó tárgy. Az eredeti gyűrűt egy francia egyiptológus, dAgrain…
Read 18610 times 1
Az õz mint szimbólum
Az õz, mint szimbólum nem igazán gyakori sem álmainkban, sem pedig a valós életben. Messze nem olyan, mint például egy…
Read 15949 times 7
Akasha
Az akasha szanszkrit eredetû szó, ragyogót jelent, de a "lényegre", illetve az "ûrre" is utal. Az akasha az ötödik elem,…
Read 14875 times 8
A harmadik szem
A harmadik szem az energiatest szerves része - minden ember szellemlényi felépítéséhez hozzátartozik- a homlok közepén helyezkedik el. Ez egy…
Read 14736 times 12
A maják 7 titkos jóslata
Azt hiszem, hogy mindannyian olvastuk a Biblia ÚJSZÖVETSÉGI oldalain lévőjövőleírását, ismerjük Nostradamus jövendölését, igen ismertek katolikus világunkban a Szűzanyánk kinyilatkoztatásai…
Read 13162 times 0
Pálmalevél átverés
Sokáig ellenálltam a témának, de nem bírtam tovább, mert mindenfajta parasztvakítás elemi tiltakozási ösztönt vált ki belőlem. Nem szeretem, ha…
Read 11900 times 2
Bélyegek, okkult szimbólumok és Isten pecsétje
Mielőtt megpróbálnánk megfejteni a fenevad bélyegérõl szóló bibliai jövendöléseket, először meg kell értenünk a Jelenések könyvében szereplõ bélyeg szó jelentését.…
Read 11099 times 0
Tantrikus szex
A tantra szó szanszkrit eredetû, és hálót vagy szövést jelent, de a gyakran kitágult tudatnak is fordítják. Az együttlétnek ezt…