A propolisz

Rate this item
(7 votes)

propoliszA propolisz a méhek tömítõ vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyûjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségek, idegen maradványok bevonására használják. A fiasításra használt bábinges sejteket is vékonyan bevonják propolisszal, mert a méhanya különben nem petézne bele. Az összegyûlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagokat is tartalmaz.

Összetétele: Illóolajok, vitaminok: B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, aminosavak, enzimek, ásványi elemek.

Felhasználási formái: Az igényes felhasználás megkívánja a színvonalas feldolgozást. A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr-füll-gége gyógyászatban használják, külsõleg. Használhatjuk belsõleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítõ érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés elõtt) 15-20 csepp.
A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítõ. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghûlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.
Ha a besûrített propoliszkivonatot zsíros vivõanyagokkal keverjük össze, balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, bõr- és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak.
Többféle propoliszos tabletta van már forgalomban. Általában 5 százaléknyi propoliszt tartalmaznak cukor, keményítõ vivõanyagban. Gyomor- és bélbajokra javasolják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja. Ellenjavallata nincs.


Egy természetes gyógyszer receptje:

A propolisz a népi gyógyászatban mindig helyet kapott, de nyílvánosságra nem kerültek adatok, minthogy a recepteket féltve õrzött titokként kezelték. Az utóbbi idõben sok tudományos intézetben foglalkoztak a kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. Legtöbb és legsikeresebb gyógyulást a gyulladásos megbetegedéseknél tapasztaltak. Gyomor-bélhurut, torokgyulladás, légcsõhurut, fogíny betegségek, reumatikus fájdalmak és rákos megbetegedések. Vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor- és nyombélfekélynél, gombás szájüreg betegségeknél, tályogok, lábgombásodás és bõrkeményedések gyógyításánál nagyon hatékony.
Jelzések érkeztek arról is, hogy a propolisz migrén, Parkinson-kór, vérkeringési zavarok, ideggyulladás, bõrbántalmak, gyulladásos fájdalmak csillapítására is jól használható.
Propolisz tinktúra elkészítése:
100 g, 80-96 %-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a mûveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt.

A tinktúra alkalmazása eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:
 • Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elõ a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.
 • A nõk átmeneteiknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet elõtt 1x naponta 10 cseppet.
 • Prosztata gyulladásoknál bevált gyógyszer 1x naponta 30 cseppet.
 • Magas vérnyomásnál (hypertonia) 1x naponta 30 cseppet gyógyulásig.
 • Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható. 2x naponta 40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
 • Anginánál vagy katerális anginánál, továbbá torokgyulladásnál, meghülésnél szövõdmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
 • Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
 • Tyúkszemek és bõrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre
  helyezzük lehetõleg alvás elõtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propoliszkenõcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bõrkeményedés fokozottan fáj.)
 • Bõrdefektusoknál, melyek eltûrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltûnnek.
  (Más esetben kenõcsbe kell reszelni a propoliszt.)
 • 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmossuk.
 • Tüdõ TBC-nél 3x naponta 30 cseppet beveszünk és 2x hetenként inhalálunk gõz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
 • Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
 • Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
 • Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha 2x naponta éhgyomorra megisszuk.
 • Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
 • A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet elõször megmossuk apróbojtorján fõzettel és azután többször propolisz- tinktúrával bekenjük. Rövid idõ után megszûnik a vizenyõsség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
 • A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetû és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.

Használata csak az arra allergiásokra veszélyes. Propolisz-érzékenyek nem fogyaszthatják!
Read 6253 times Last modified on April 12 2011

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26535 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 23945 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23599 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18596 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14892 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13519 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12032 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11040 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10994 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10295 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…