Frissítsük magunkat kókusszal!

Rate this item
(2 votes)

kokusz2Manapság sok szó esik az energiáról, továbbá arról, hogy hogyan növelik bizonyos ételek és italok az energiánkat.

Ennek ellenére számos félreértéssel találkozhatunk az energiával kapcsolatosan. Amikor ételt vásárolunk, elolvashatjuk csomagoláson a tápértékre vonatkozó informaciókat. Ez az "összes" információt megadja, amit tudnunk kell, vagy inkább az összeset, amit a vállalatok a tudomásunkra akarnak hozni.

Az energiára vonatkozó adatokat általában a lista elején találhatunk. Láthatjuk, hogy némely ételnek "nagyon magas energiatartalma" van, amelyet KJ – kilojules-ban adnak meg. De mennyi energiát ad ez nekünk a valóságban? Gyakran halljuk erősen túlsúlyos emberek panaszait, akik nagyon sok "energiát" esznek, még sincs energiájuk, fáradtak. Azt ugyanis elfelejtik, hogy ez az energia tornagyakorlatokkal ég el .... Ami azt jelenti, hogy ha nem használjuk fel az ételben lévő "energiát" ami csak kalória, akkor az hájat termel anélkül, hogy energikussá tenne – tehát inkább az ellenkezője történik, mint amit szeretnénk: letargikusak leszünk és rossz lesz a közérzetünk.

Más ételeket, köztük néhány italfajtát is, úgy árulnak mint "energia-adó" táplálékot, vagy energiaitalt. Ezek általában koffeinhez hasonló élénkítőket tartalmaznak.

De miért vagyunk fáradtak valójában és miért van szükségünk ilyen típusú segítségre? Valóban kevés az energiánk? Mielőtt egy betegséget kezelni kezdenénk, ki kell deríteni, hogy mi okozza azt. Az is lehet, hogy fáradságunk oka mindössze az, hogy a testünknek több pihenésre van szüksége!

Élénkítőszerek helyett pihenés

Az alapvető energia hiánya sok esetben a rendes relaxáció és alvás hiányából fakad. A testnek szüksége van pihenésre – igazi pinehésre, nem élénkítőszerekre. Sok ember szenved alvászavarban, a szobájukban lévő földsugárzás és/vagy elektronikus szmogszennyeződés következtében, amit első helyen kell említenünk, mielőtt bármilyen kezelési módot keresnénk. (Több információt talál az Egészséges Otthon, és Egészséges Munkahely című könyvben, valamint az Alvásproblémák kézikönyvében.)

Az elfogyasztott ételek is okozhatnak alacsony energiaszintet, mivel néhány étel megemésztése több energiánkba kerül, mint amennyit ad. A kókusz remek energiaforrás, melynek tudományos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenki megtapasztalhatja saját magán – egyszerűen próbálja ki, és érezze jól magát!

A kókusz az emésztőrendszeren keresztül növeli energiánkat

"Azok vagyunk, amit megemésztünk"

A kókuszt könnyű megemészteni, mivel nem bántja májat és az epét, és javítja az emésztést.

A kókuszolajat reggel fogyasszuk

Ha ezt az energiát adó italt este vesszük magunkhoz, túl sok energiánk lesz, ami gátolja a mély alvást, ezért inkább reggel fogyasszuk.

A kókuszecet fürdővízhez adása növeli a szervezet energiaszintjét.

Fáradtság – krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma – Chronic Fatigue Syndrome, CFS – olyan állapot, amiről sokat hallunk manapság.

Úgy tűnik, mintha a testünk nem tudna jól különbséget tenni a pihenő-, és az ébrenléti idő között.

Sok ember küzd ezzel az állapottal, és a nap folyamán megpróbálnak "energia-adó" ételekkel és italokkal energiát gyűjteni a nap folyamán. Ez nem egyszerű, mivel némelyik "energiaforrás" hosszabb távon ható gyógyfüveket is tartalmaz.

Ebben az állapotban sok kókusz fogyasztása nagyon hasznos lehet mind a rövid, mind pedig a hosszútávú energia visszanyeréséhez.

A nagy teljesítményről a versenylovak jutottak az eszembe. Némelyik ausztráliai versenyló egyéni csúcsot ért el, miután kókuszpogácsákkal etették meg. A kókuszpogácsa az olajgyártásból az olaj kisajtolása után visszamaradt kókuszhús, amely mintegy 10% olajat tartalmaz.

Fáradtság esetén általában olyan élénkítő gyógynövényeket használunk, amelyek koffeint tartalmaznak. A tea például 1-5% között. A koffein 24 óráig a szervezetben marad. Hiába vesszük ezeket az élénkítőszereket reggel magunkhoz, még este is hatni fognak. A koffein megtalálható minden teában, például a fekete, a zöld, és az oolong teában (ugyanattól a növényről származnak), a kávéban (arab kávé), a kóla italokban (kóla nitida és acumitada), maté tea (ilex paraguariensis), és a csokoládéban lévő kakaóban (thembroma kakaó). A koffein drog, és nem tanácsos terhesség alatt fogyasztani. Egyes vélemények szerint rákot is okozhat.

Ha rendszeresen fogyasztunk gyógynövényteát, tanácsos megváltoztatni a tea összetevőit pár hét után. Ez új ingert ad a testnek a jobb hatások elérésért és a káros mellékhatások elkerülése érdekében.

Gyakran elkerüli a figyelmet, hogy a gyógynövényteák több szinten működnek. Például a borsmenta élénkítő gyógynövény, de székrekedést is okoz, és fogyasztása nem ajánlott gyerekeknek és magas vérnyomással küzdő embereknek.

Az élénkítő hatású teákat reggel kellene magunkhoz vennünk, a nyugtatóteákat pedig csak délután.


kokusz1A kókuszvíz, mint "legális dopping"?

Időnként élsportolók fordulnak hozzám tanácsért. Természetesen ez inkább tapasztalatcsere. Meglepett, hogy számos országban születtek tanulmányok arról, hogy a kókuszvizet energia italként lehet használni.

A kókuszvízet nem csak az energia adó hatása és az ideális folyékony táplálék volta miatt tanácsos fogyasztani az élsportolóknak, hanem – és ez szintén fontos tényező – hogy ellensúlyozza az izomfájdalmat és a feszültséget, a savassággal kapcsolatos problémákat..

Úgy tűnik, hogy a kókuszvíz lesz a jövő energia- és üdítőitala.

/részlet H.W. Tietze, Dr. A.Echano, J. Stepanovs - A kókusz, az újra felfedezett gyógyszer című kiadványából/

Read 3435 times Last modified on July 29 2014
More in this category: « A propolisz Sárgabarack »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26557 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 24039 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23654 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18879 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14926 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13562 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12062 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11064 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 11042 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10349 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…