A nyolc alapkő lényege

Rate this item
(1 Vote)

8

A nyolc alapkő a gondolat nyolc ágát fejezi ki, a taoizmus gyakorlatát pedig a ,,Pa-kua", vagyis a taoizmus szimbóluma nyolc trigrammája jelenti. A taoizmus nyolc pillére mindennapi életünk valamennyi jelenségét lefedi. Úgy alakították ezeket, hogy teljes mértékben kitöltsék alapvető fizikai szükségleteinket úgy, hogy mint emberi lények minden erőnkkel valóra váltsuk vágyainkat és feladatainkat és ezzel legyőzzük az idő erodáló szerepét, s így éljünk a tao-val, vagyis Istennel.


A filozófia tao-ja

1A filozófia tao-ja feltárja előttünk az élet folyamata mélyén lappangó logikát és a sors célját. Olyan irányvonalak sorozatát ábrázolja, amelyeket külön-külön vagy együttesen a siker megismerésében és szellemi felemelkedésünk során felhasználhatunk. A filozófia tao-ja, a rejtett, de állandóan megnyilvánuló és abszolút megbízható törvényszerűségek szellemi feltárásán alapul, részletes leírást ad azokról a módszerekről, amelyekkel irányítani és serkenteni lehet a társadalmi fejlődést általában, és egyéni jólétünket is.

Másrészt, ha csak gyenge tápértékű anyagot veszünk magunkhoz, sokkal fogékonyabbakká válunk a betegséggel szemben. Ha egy magnóliát és egy zellertövet összehasonlítunk, megállapíthatjuk, hogy a fa sokkal erősebb, mint a zeller. És ha tovább folytatjuk a vizsgálatot látni fogjuk, hogy ez a fa sokkal több gyógyító anyagot tartalmaz, mint a zeller. A magnólia rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy megerősíti a gyomorszövetet és a női nemi szerveket. A ginseng a másik kitűnő példa a hatékony élelmiszerekre. Hideg, száraz, hegyes vidékeken nő, de akár ezer évig is elél. Képzeljék el, hogy ez az életerő mit jelenthet szervezetünknek! (A ginseng fogyasztása azonban óvatosságot kíván. Igyekezni kell más növénnyel ellensúlyozni, mert bármennyire hasznos, határozott mellékhatásai is mutatkoznak.) Vele szemben a sárgarépa csak a mérsékelt éghajlatú területeken nő, élettartama körülbelül három hónap. Ha nem ássuk ki ebben a három hónapban, elrothad és végül eltűnik. A füvek állandó, míg a szokásos növények csak ideiglenes erőt biztosítanak.
Azok a táplálékok, melyeket rendszeresen fogyasztunk ízük és élvezeti értékük miatt, a bennünket elárasztó mikrobáknak is kedvencei. A mikrobák ezeket a (szerves vagy nem szerves) élelmiszereket használják fel életben maradásuk érdekében, éppen úgy, ahogy mi. A füvek ezzel szemben nem táplálják egyaránt a mikrobákat és az embereket. Nekünk, miután némi akaraterővel is rendelkezünk, módunkban áll olyan füveket is elfogyasztani, aminek nincs kellemes íze. De a mikrobák nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, s ezeket egyszerűen visszautasítják. így ha vérünket az e füvekből eredő tápanyagokkal telítjük, a mikrobák a szó szoros értelmében éhenhalnak. Ez a módja, hogy szervezetünket természetes úton megtisztítsuk. Éppen e tisztító és purifikáló tulajdonságuknak köszönhetően ezek a füvek épen és frissen megőrizhetők éveken keresztül, s ez legnagyobb előnyük. Gondoljunk rá, hogy milyen hasznosak és igyekezzünk füvekben gazdag étrendet kialakítani.

Az éltetés tao-ja

6A belső taoista gyakorlatok természetesen gyógyító képességeinket a mirigyek és bizonyos, belső szervek irányába vezetik; ez serkenti a szervezetet, egyensúlyba hozza az energiaszintet és javítja a belső szervek működését. Mindezt annak érdekében teszi, hogy a betegségeket meggyógyítsa, de főként, hogy megelőzze. Röviden, a belső taoista gyakorlatok célja az élettartam meghosszabbítása.
A belső taoista gyakorlatok három fajtáját ismerjük.
A belső gyakorlatok első típusa tartalmazza azokat a gyakorlatokat, amelyekkel megtanuljuk, hogyan kell különböző testhelyzeteket elfoglalni, például leülni, lefeküdni, járni, dolgozni annak érdekében, hogy elősegítsük a gyógyulást. Ezeket a gyakorlatokat - melyekből öt van - az állatok ihlették, ezeket követik az irány gyakorlatok (nyolc), az állatöv tizenkét gyakorlata és az idegeket érintő, szintén tizenkét gyakorlat. Mindehhez járulnak még az alapgyakorlatok: a szarvas-, a daru- és a teknősbéka-gyakorlat.
A második kategóriába tartoznak a meridiánnal kapcsolatos meditációs gyakorlatok, és a taoista kontemplációs gyakorlatok. Csodálatos gyógyító művészettel állunk szemben: a meridián feletti meditáció célja a szervezet energia szintjének szabályozása, kiegyensúlyozása és szintjének emelése. A szervezetet átfogó energetikai csatornákon meditálva (ezeket hívják meridiánnak), követhetjük az ezeken áthaladó energia útját, és arányosan oszthatjuk el szervezetünkben. Az elme, a test és a szellem ekkor teljesen integrálódnak, úgy érezzük, felélénkültünk, visszatért minden erőnk.
Az akupunktúra és az akupresszúra módszerei szintén a meridiánt érintő meditációból származnak, de arra szolgálnak, hogy másokon segítsenek, míg maga a meridián feletti meditáció az öngyógyítás technikája.
A belső gyakorlatok harmadik kategóriájának alapjai a légzési technikák, amelyek telítik a szervezetet energiával. Ezek a technikák lehetővé teszik, hogy a szervezet az aku-punktúrás pontokon keresztül, melyek a testet behálózó meridiánokon találhatók, magába szívja az energiát. Az energiát adó lélegzés életfontosságú állomás az öngyógyítás útján, és az egész világmindenséget átitató energiával kialakuló láthatatlan kapcsolat megteremtésében.

 


A kiegyensúlyozott táplálkozás tao-ja

7Minden táplálkozási rendszerben rendkívül fontos az egyensúly a savasság és a lugosság között, mert azok az élemiszerek, amelyek kiegyensúlyozott pH-val rendelkeznek sokkal kevésbé romlanak, s így fogyasztójuk inkább fel tudja használni a benne rejlő tápanyagokat. Tehát, az általunk elfogyaszott élelem nem kiegyensúlyozott pH-ja azonnal megváltozik, amint eléri az emésztőszerveket. Ennek következtében nem tápanyagot, hanem mérget veszünk magunkhoz. (Csak meg kell nézni egy vendéglő szemétiádáját, mennyire romlik az oda kidobott élelmiszer. Mivel ez az élelem annak maradéka, amit nem olyan régen a vendégeknek felszolgáltak, a szemét és az élelem különbsége csak néhány óra. Ugye nem ennénk ebből az ételből, mert tudjuk, hogy mérgező és megbetegednénk tőle. Pedig bizony számtalanszor fogyasztunk ilyen ételt, amikor ennivalónk pH-jával nem törődünk. (A száj rossz szaga gyakran a gyomrunkban romló ételtől származik.)

 

Az elfelejtett táplálékok tao-ja

8Szeretjük élvezni az elfogyasztott ételeket; értékeljük a tálalást, az illatot, az ételek ízét mindennapi étkezéseink során is. Azonban rendszeresen fogyasztott ételeink nem nyújtanak elegendő tápanyagot ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Hozzájuk kell még olyanokat is tennünk, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint például füveket, az étkezés másodlagos anyagait, s ez az elfelejtett táplálékok tao-ja.
A taoisták évszázadokon keresztül tanulmányozták a füvek gyógyhatását, s igen jártasak lettek a leghatékonyabb felhasználásukban. Például sikerült az orvosoknak akár hat órára is elaltatniuk minden mellékhatás nélkül betegeiket. (Abban az időben rendkívül népszerű volt a sebészet. Az orvosok a szervezetből kivettek egy-egy beteg szervet, egy főzetben megtisztították és visszahelyezték. Ez a gyakorlat azonban hamarosan megszűnt, mert rájöttek, hogy nem jelentette valóban a betegségek hatásos kezelését és jobb a megoldást a megelőzésben keresni. Idővel megállapították, hogy minden betegség eredete, a daganatoké is, az adott életmódban lelhető meg, s arra következtettek, hogy az ismételt sebészeti beavatkozás nem képes megállítani a daganatok újraképződését, míg az életmód megváltoztatása kitűnő eredményeket hozhat.) A füvek több olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket még ma sem tárt fel teljes egészében a modern tudomány. A Tudományos Akadémia szerint a világon legalább egy millió különböző növény létezik. És ennek csak egy elenyésző részét vizsgálták meg modern módszerekkel.
Az az élelem, amit a piacon vagy üzletekben vásárolunk valójában a lehető leggyengébbek közé tartozik. Ezeken a helyeken nincs igazán választék, ha figyelembe vesszük, hogy mi minden terem szerte a világon. Bár Isten azért teremtette a leveleket, ágakat, fatörzseket és gyökereket, hogy fogyasz-szuk, mi teljesen kizárjuk ezeket a táplálkozásunkból. A taois-ták a füveket „elfelejtett táplálék"-nak nevezik, mert bizonyos szelekciós folyamat következtében fokozatosan kikerültek elődeink étrendjéből. Az évszázadok során ezeket az anyagokat teljesen elhagytuk, mivel vagy a külsejük vagy az ízük, illatuk nem volt elég étvágygerjesztő. Amikor az ember megtanult saját szükségletére élelmiszert termelni, természetesen csak olyanokat választott, amelyek érzékeinek megfeleltek. De ahogy a mondás tartja: az vagyunk, amit megeszünk. Tehát, ha táplálóbb élelmet fogyasztunk, erősebbek leszünk. Másszóval: ha jobban eszünk, egészségi állapotunk is javul.

 


A gyógyítás művészetének tao-ja

2A gyógyítás művészetének tao-ja ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az éltető tao:

 • szabályozza, 
 • kiegyensúlyozza, 
 • növeli az élet energiáját. 

Azonban az éltető tao-val ellentétben, mely az öngyógyítás módszere, a gyógyító tao mások gyógyítását szolgálja.

A gyógyítás művészetének tao-ját ,,tui-na''-nak is nevezik. Olyan masszírozási technikáról van szó, amelynek alkalmazása során követni tudjuk szervezetünkben a meridiánokat vagy az energia keringésének vonalait, s ezzel szabályozhatjuk a szervezet éltető funkcióit. Ha alkalmazzuk a tui-na tizenhat-féle masszírozási módszerét, bármilyen, esetleg elmozdult belső szervet helyére tehetünk. A testünk különböző pontjaira ható technikák kiegészítéseként segítségül hívhatunk más, erre alkalmas médiumokat, az öt alapelemet, melyek: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz. Az akupunktúrában használt tűk (a szervezet energiájának irányítására használják) és a moxa (bőrégető kúp) ma már nyugaton is ismert fém és tűz médiumok. Az akupunktúra és a moxibució a tui-na elveiből és gyakorlatából származik. 

 


A szexuális bölcsesség tao-ja

3

A taoizmus az első filozófia volt, amely teljes mértékben figyelembe vette a szexualitást és energiáját az egyén átalakítása érdekében felhasználta. A taoista szexológia arra tanítja híveit, hogyan élvezzék a szexuális aktusokat anélkül, hogy kimerülnének; elmagyarázza, hogyan erősítsék nemi szerveiket, hogy szexuális energiájukat bizonyos betegségek gyógyítására és szorosabb szerelmi kapcsolatok kialakítására használhassák fel. Végül pedig bemutatja azokat a poziturákat, amelyek révén a szexuális kapcsolatok gyógyító hatásait is élvezhetik. Természetes módszereket ajánl a születésszabályozásra, az eugenetikára, sőt azokról az eszközökről is szól, amelyekkel előre megválaszható a jövendő gyermek neme. Részletesebben minderről a The Tao of Sexology (A szexológia tao-ja) című könyvben olvashatnak.

 


A tökéletes önuralom tao-ja

4A tökéletes önuralom tao-ja olyan eszközöket kínál, amelyekre mind önmagunk mind mások jobb megismeréséhez szükségük van. Megtanít, hogyan alkalmazzuk a körülöttünk lévő energiát saját természetünk és szándékaink szerint.

A régi taoisták a stressz csökkentésére módszereket dolgoztak ki:

 1. Egy arc tanulmányozása feltárja az illető képességeit, magatartását, egyéni karakterét és egészségi állapotát. Például a jövő eseményeinek ösztönös előjeleit az arc 108 pontján lehet leolvasni, melyek könnyen felismerthető jelek rendszerét alkotják minden beavatott ember számára.
 2. Az ujjlenyomatok rendszere feltárja a személyiség örökölt vonásait, és néhány, az egészségi állapotát jellemző dolgot. Az ujjlenyomatok egyben a személyes és szakmai képességek természetes fejlődésének jeleit is tartalmazzák. Ezek révén az ember felismeri örökölt gyengeségéből következő, az egészségét fenyegető veszélyeket, s kellően le tudja küzdeni.
 3. A taoista numerológia tájékoztatja az egyént helyzetéről és az életét irányító szabályokról.
 4.  A sarkcsillag asztrológiai rendszere sokkal teljesebb és tudományosan megalapozottabb a nyugati asztrológiánál, lehetővé teszi, hogy az illető megismerje sorsát és pénzügyei jövőjét; elárulja továbbá élettársa és gyermekei testi, szellemi és lelki tulajdonságait és bemutatja az élet több más vetületét is.
 5. Az irányok rendszere a természet különböző fizikai törvényeinek a tanulmányozását jelenti, elsősorban az élektro-mágnesességét. Ezen erő alapos ismerete lehetővé teszi, hogy magunkat és javainkat olymódon irányítsuk, hogy ez összeegyeztethető legyen a világegyetem elektromágneses hatásaival. így teljesen harmóniában élhetünk a természettel és céljainkat könnyebben elérhetjük. Közösségi téren pedig ezt a rendszert arra használják, hogy enyhítse a konfliktusokat és teret engedjen a „kémiának" vagyis a dolgozók egymás közötti együttműködésének. Felhasználják például Japánban munkacsapatok összeállításakor vagy amikor koordinálják az egy vállalaton belüli munkákat. Erről nyugaton csak úgy beszélnek, mint munkahelyi „légkör"-ről vagy a dolgozók „morál "-járói.
 6. A szimbólumok tanulmányozása azokhoz a formákhoz és szimbólumokhoz kapcsolódik, melyek a természetes események hátterében rejlő törvényekkel állnak összefüggésben. Arra szolgál, hogy uralni tudjuk a meteorológiai változásokat, az üzleti trendeket, a romboló szokásokat stb.

 

A siker tao-ja

5

A siker tao-ja leleplezi az élet nagy eseményeit irányító nagyon precíz machanizmusokat és a minden eseményt alakító erőket. A régi taoisták elemző rendszereket dolgoztak ki, hogy tanulmányozzák ezeket, s olyan modellre tegyenek szert, amellyel felismerhetők a változások és rendszerbe foglalhatják a siker e modellekhez szorosan kapcsolódó stratégiáját. A siker tao-ja segít az embereknek, hogy mindennapi tevékenységüket az egyetemes törvények szerint szabályozzák, s így életük minden vonatkozásban kellemesebbé váljék.

A siker tao-ja, mely a taoista bölcsesség hatalmas erejét tükrözi, három részre oszlik:

 1. A világegyetemben zajló véget nem érő változások szimbólumainak és jeleinek tanulmányozása. Ezeket a jelenségeket, pontos, a fizika, a kémia, a biológia, a mértan, az algebra és más matematikai területek által meghatározott törvények irányítják.
 2. A változás tao-ja, vagyis a társadalom filozófiája és az egyeztetett pszichológia, ahogyan ez a hatvannégy hexa-gram jelképezi. Mindegyik hexagram hat vonalból áll, ezek mindegyike az egyéni vagy kollektív tevékenység egy-egy szakaszát képviseli. Ha felismeri azt a különleges szabályt, amely életében kirajzolódik, bárki képes pontos stratégiát kidolgozni, amelyben legyőzi a balsors okát. A változások tao-ja tehát felbecsülhetetlen eszköz mindenki számára, aki gazdagságra, hatalomra, harmonikus családi kapcsolatokra, irigylésreméltó társadalmi helyzetre és a jövő titkainak felfedezésére vágyik.
 3. Az események előrelátásának gyakorlata, amelyet a tér és idő gi-king rendszere néven ismerünk, a ciklus elvén alapul, vagyis abból indul ki, hogy ami megtörtént, újra meg fog történni, minden, ami megtörténik majd, egyszer már előfordult. Ahogy Albert Einstein, a régi taoisták is megértették, hogy az idő illuzórikus, mivel ők is a tér-idő rendszer jelenségeit tanulmányozták. Ez lehetővé tette, hogy kitaláljanak egy módszert, amellyel a mi elképzelésünk szerinti időhatárban történő eseményeket kommentálják. Megtalálták a jövőbelátás kulcsát: képesek a jövőt megjósolni.

 

 

Read 14017 times Last modified on July 29 2014
More in this category: « Bioritmus Az energia »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26471 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 23673 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23477 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 17762 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14825 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13420 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 11949 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 10952 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10905 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10134 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…