A legjobb edzőpartnerünk az időjárás

Rate this item
(0 votes)

szel2A legjobb és legolcsóbb edzőpartner mindig rendelkezésünkre áll: az időjárás az. Ránk, közép-európaiakra ez különösképpen érvényes: nálunk nem mindig olyan sugárzóan tiszta az égbolt, mint Észak- és Közép-Afrikában. Nem kell éjjel-nappal jeges hidegek ellen védekeznünk, mint az eszkimóknak. Ez mindkét esetben igen megterhelő. Nálunk azonban mindennap változik az időjárás, és állandóan új ingerekkel szolgál. Sokkal rendszeresebben és intenzívebben kellene élnünk ezzel a remek edzési lehetőséggel! Sajnos az időjárásnak és hatásainak még mindig nem tulajdonítanak megfelelő szerepet a betegségek kialakulásában. Néhány orvos is kitart amellett, hogy az időjárás nem betegít. Mit sem akarnak tudni az időjárás-érzékenységről vagy az időjárás okozta panaszokról, és a fejfájós, migrénes, keringési vagy depressziós zavarokkal küszködő betegekkel közlik, hogy bajukat csak bebeszélik maguknak. Én ezt a hozzáállást nem csupán hibásnak, de egyenesen végzetesnek tartom. Ahogyan léteznek légkúrahelyek, létezik gyógyklíma, ahol a nap, a pormentes levegő, a csend, a légnyomás és a hőmérséklet testnek-léleknek gyógyszere, ugyanúgy léteznek olyan környezeti viszonyok, amelyek túlterhelik a szervezetet. Egyoldalú terhelést jelentenek — ezáltal fejtik ki betegítő hatásukat. Itt nem a levegő szennyezettségére és egyéb, emberek által okozott kedvezőtlen állapotokra utalok, hanem az olyan természetes jelenségekre, mint a bukószél, a nedvesség, de mindenekelőtt a párás hőség és hasonlók.

Számomra például felfoghatatlan, hogy az üdüléseket még mindig az egészségügyi tényezők figyelmen kívül hagyása mellett tervezzük meg. Kit érdekel, hogy a magas vérnyomásra való hajlam a déli partokon felerősödik, hogy sokkal kedvezőbb terápiás lehetőségeket nyújtanának a középhegységek lágyabb, kedvezőbb klímájukkal? Ki beszéli meg orvosával üdülési szándékát, hogy abból valóban egészséges felüdülés váljék?
Az az orvos, aki az időjárás-érzékenységet nem használja fel a diagnózis felállításakor, véleményem szerint nagyon fontos információt hagy figyelmen kívül: az időjárás egészségi állapotunk próbaköve. Az időjárási panaszok azt bizonyítják, hogy egészségünk terén valami nem úgy van, ahogyan lennie kellene, és a dolognak a lehető leggyorsabban a végére kellene járni, különben hamarosan sokkal rosszabb lesz. Az időjárás érzékenység azonban mindenekelőtt azt is jelenti, hogy szervezetünk edzetlen, és a környezet minimális változásaira is helytelen válaszokat ad.

reumaVegyük példaképpen a régebbi idők reumás panaszait: azok az emberek, akik hideg, nyirkos lakásokban éltek vagy dolgoztak, majdnem elkerülhetetlenül reumásokká váltak. A mértéken felüli, egyoldalú terhelés tette beteggé őket. Ma a reumatikus panaszok sok fajtája már rég nem „szegényember-betegség". Nemritkán olyan felnőttek, fiatalok, vagy akár kisgyerekek is reumássá válhatnak, akiknek soha nem kellett megtapasztalniuk, milyen szörnyű is a nyirkos hideg. Gyakran megfigyelhetjük, hogy a reumati-kus panaszok egy sor súlyos fertőzés után jelentkeznek. Ekkor ismét felismerhetővé válik az összefüggés a „meghűlések", az immunrendszer túlságos igénybevétele és a krónikus panaszok között: nem a külső fenyegetés betegít meg, hanem az, hogy az edzetlen test képtelen megtalálni a helyes választ. A hibás reakciót viszont nem lehet erőszakkal kijavítani. Aki céltudatosan szeretne védekezni a reuma ellen, annak nem azzal kell kísérleteznie, hogy még nagyobb hideg- és nedvességhatásnak teszi ki magát, hogy a teste „hozzászokjon".

nyar2Éppolyan helytelen volna az a próbálkozás is, hogy elmeneküljünk minden friss szellőcske elől, és állandóan egyenletes hőmérsékletű, kellemes környezetben éljünk. A kórokozók felfedezésekor, tehát a múlt század közepén az emberiség mélységes rémületben élt arra gondolván, hogy baktériumok, vírusok, gombák juthatnak a szervezetébe. Megpróbáltak tehát úgy élni, hogy kizárják az ezekkel való érintkezés lehetőségét. Halmozták a túlzott higiéniás intézkedéseket, pállott levegőjű lakásokba zárkóztak be, nehogy fertőzés érje őket. Azt, hogy a maradéktalan védelem nemcsak hogy lehetetlen, de nem is kívánatos, akkor még nem tudták. Az elzárkózási kísérlettel azonban önmagukat fosztották meg az egészséges tréning lehetőségétől. Végül kénytelenek voltak megállapítani, hogy még többet betegeskedtek.
Ma is sokan hiszik, hogy megvédhetik szervezetüket, ha teljesen klimatizált helyiségekben élnek és dolgoznak. Elmulasztják a legjobb edzési lehetőségeket, és így nem szabad csodálkozniuk, ha egyfolytában betegek. Mások túlságosan is sokat akarnak tenni egészségük érdekében, és erőszakos eszközökhöz folyamodnak, például a legfogcsikorgatóbb hidegben akarnak edződni. Ez azonban ugyancsak nem tréning, hanem egyoldalú, túlzott megterhelés.
Kneipp atya helyesen ismerte fel: nem az egyoldalú hatások tesznek edzetté, hanem az ingerek változatossága. A testet arra kell rábírni, hogy a hidegre nyugodtan reagáljon, a lehetőség szerint tökéletesen szigetelje, aztán alaposan futsön be: biztosítsa az egészséges vérellátást. Félreértik a Kneipp-kúra lényegét, akik különlegesen kemény erőpróbát látnak benne. Nem kell az ágyból kiugorva azonnal a jéghideg zuhany alá állnunk. Kneipp arra szólít fel, hogy testünket meleggel és hideggel fokozatosan „ébresszük fel" — méghozzá pillanatnyi edzettségi állapotunknak megfelelően: eleinte enyhébben, aztán egyre erősítve a hőmérséklet-különbsé-get. Hiszen az edzés azt jelenti, hogy teljesítményünket lassacskán, fokozatosan, nem pedig azt, hogy egyik napról a másikra csúcsteljesítményekkel tesszük kockára szervezetünk épségét.

szaunaKneipp atya szerint — nagyon helyesen — az alkalmazkodási tréning legkézenfekvőbb és egyik legfontosabb alapelve: ha odakint nyirkos, hideg idő van, kiegyenlítésképpen a szervezetnek száraz, forró levegőre van szüksége, aminek leghatásosabb formája a szaunázás. Ha pedig forró és száraz a levegő, akkor ennek legkiválóbb ellenlábasa a hideg víz. Másképp fogalmazva: az időjárás a tréningnek gyakran csak egyik oldalát képezi. Mihelyt egyoldalú terhelést jelent, a gyógyhatású kiegyenlítődést a fizikoterápia adhatja. Ha valaki helyesen edzi „biológiai termosztátját", hőszabályozóját, tényleg elkerülheti a sok apró, látszólag lényegtelen, de valójában gyakran súlyos következményekkel járó fertőzést. A test minden ilyen intézkedésében az a legfontosabb, hogy a hőszabályozás miatt átmenetileg elzárt vérellátást a szervezet újra beindítsa, hogy a gátlósejtek ne legyenek munkájukban akadályoztatva. Még egyszer tehát: ne féljünk se a melegtől, se a hidegtől, se az izzadástól, se a fázástól. Az sem katasztrófa, ha zápor esetén bőrig ázunk. Ha utána ismét jól érezzük magunkat, akkor ez egészséges tapasztalat, igazi tréning volt. Ezért aztán minden időben ki kell mennünk a szabadba. Csupán arról kell mindenképpen gondoskodnunk, hogy lábunk újra jólesően megmelegedjen. Ha magától nem melegszik meg, akkor váltott hideg-meleg vizes lábfürdővel kell biztosítani a kiegyensúlyozott állapot helyreállítását.

Ezeket az összefüggéseket azért taglaltam ilyen részletesen, mert egyetlen más intézkedés sincs, mellyel oly közvetlen hatást tudnánk gyakorolni az immunrendszerre, mint a hőszabályozás edzésével. Éppen, mert immunrendszerünk annyira függ testünknek a hőingadozásokra adott válaszaitól, semmiféle más edzéssel nem tudunk olyan pozitív és közvetlen hatást gyakorolni az immunrendszerre, mint az ésszerű edzéssel. Azonban azonnal meg kell jegyezni — és a következő fejtegetések ezt alátámasztják majd: önmagában ez még nem minden. Nem elég, ha ütőképes, éber védőerőkkel rendelkezünk. Ezeknek az erőknek nemcsak vitálisnak és bevetésre késznek kell lenniük, szükségük van a helyes „tudásra" is. Mert a legagresszívebb immunrendszer támadó kedvében veszélyessé is válhat, ha nem tudja, mikor és hol kell támadnia. Gondoljunk csak az egyre elterjedtebb allergiákra: az immunrendszernek ebben az esetben nincs hiánya bevetési kedvből meg virgoncságból! Épp ellenkezőleg. Roppant hevesen támadja a teljesen ártalmatlan anyagokat is, mert nem tudja őket megküllönböztetni a veszedelmes kórokozóktól. Ezen a hibán a Kneipp-féle módszerek nemigen segíthetnek. Ebben az összefüggésben szeretnék Allergie Stop (Allergiastop) című könyvemre utalni. Ez azt jelenti, hogy a teljes immuntréninghez sokkal több minden tartozik.

/részlet dr Hermann Geesing, Életerő - életstílus című könyvéből /

Read 3263 times Last modified on July 29 2014
More in this category: A beteg orvos »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26557 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 24039 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23654 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18879 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14926 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13562 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12062 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11064 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 11042 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10349 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…