Grépfrútmagkivonat

Rate this item
(2 votes)

grapefruitmagA grépfrút a citromfélék nemzetségébe, a Rutaceae (azaz a rutafélék) családjába tartozik. Ez a faj a Nyugat-indiai-szigetekről származik, más néven citrancsnak is nevezik. A grépfrút, amelynek nö­vénytani neve Citrus paradisi, a XIX. században ju­tott el Floridába, az Egyesült Államokba, és onnan gyorsan eljutott a Föld minden melegebb éghajlatú területére. A gyümölcs a naringin nevű glikozidnak köszönheti kesernyés-savanyú ízét, amely egy emésztést elősegítő és étvágygerjesztő hatású anyag.

Dr. Jakob Harich amerikai orvos és fizikus 1964-ben felfedezte a grépfrútmagkivonat antibio­tikus hatását. A grépfrútmag és -héj, amit a szemét­dombra dobott, meglepően sokáig ellenállt a termé­szetes lebomlási folyamatoknak, ami főleg a mikro­organizmusok tevékenysége során indul meg. Dr. Harich a laboratóriumban megvizsgálta a héjat és a magvakat, és megállapította, hogy a benne található anyagok olyan erős antibiotikus hatást kölcsönöz­nek neki, ami egyébként csak a szintetikus úton előállított antibiotikumoknál figyelhető' meg. Ezek­kel ellentétben azonban a grépfrútmagkivonat víru­sok, gombák és paraziták ellen is hatékony. Inten­zív kutatások bebizonyították, hogy a grépfrútmag­kivonat kb. 800 különböző baktériumtörzs és kb. 100 gombafajta ellen hatékony! Ez a természetben fellelhető összetétel számos olyan követelménynek megfelel, amit egy természetes, mellékhatásokban szegény gyógyító készítménytől el lehet várni:

  • A grépfrútmagkivonat számtalan, potenciálisan káros mikroorganizmust legyőz, de a száj, garat, bél és hüvely természetes flóráját érintetlenül hagyja.
  • A szervezet saját védekezőrendszerét a grépfrút- magkivonat erősíti és aktiválja.
  • A grépfrútmagkivonatnak megfelelő' adagolás mellett nincs mellékhatása. Enyhe bélirritációk léphetnek fel, amelyek azonban nyomban eltűn­nek, ha átmenetileg felfüggesztjük a készítmény szedését vagy csökkentjük a bevett mennyiséget.
  • Még az 1:1000 hígításban alkalmazott grépfrútmagkivonat is hatékony. Ezért a különösen ér­zékeny bőrűek számára is hasznos lehet.
  • A grépfrútmagkivonatnak kiváló antioxidáns ha­tása van, amely védelmet nyújt a szabad gyökök­kel szemben. Szabad gyökök minden anyagcse­re-folyamatban keletkeznek, de a környezet­szennyezés, a sugárterhelések és a dohányzás következtében számuk megnövekszik. Az anti- oxidánsok, mint amilyen a grépfrútmagkivonat is, megvédik a sejteket, a vitaminokat, a hormo­nokat és az enzimeket a savak által okozott oxi­dációtól, és megakadályozzák a káros szabad gyökök keletkezését.

Figyelem!

Tömény formában ne alkalmazzuk a grépfrútmagkivonatot közvetlenül a szem, száj, garat vagy hüvely nyálkahártyáján, mert maró hatása van. Ha véletlenül ezekre a területekre kerülne, akkor bő tiszta vízzel mossuk le, és forduljunk orvoshoz!

A grépfrútmagkivonat hatóanyagai

A grépfrútmagkivonat, amelyet a széttört magok­ból nyerünk, nagyrészt különböző' bioflavonoidok- ból és glikozidokból áll. E természetes készítmény hatása, mint szinte mindig, a szinergián, azaz a kü­lönböző, optimális arányban jelen lévő, optimálisan összehangolt anyagok együttműködésén alapul.

A bioflavonoidok vitaminokhoz hasonló anya­gok, amelyeket együttesen P-vitaminnak nevezünk, de valójában nem tartoznak a vitaminok közé. Ha­tásuk nagyon sokrétű és különböző lehet. Általában vérzést enyhítő, gyulladáscsökkentő, érregeneráló és antiallergén hatásuk van. A mai napig több mint 20 000 különböző' hatással rendelkező bioflavonoidot sikerült azonosítani. A grépfrútmagban találha­tó bioflavonoidok számítanak a leghatékonyabb szabadgyök-semlegesítő' anyagok közé.

A glikozidok csoportjának is hasonlóan sok tag­ja van. Vannak olyan glikozidok, amelyek közvetle­nül hatnak a szívre, a májra és egyéb szervekre, vagy kifejezett fertőzésellenes hatásuk van, mint például a mustárolaj-glikozidoknak.

A készítmény elállítása

Ha a grépfrútkivonatot mi magunk akarnánk elké­szíteni, az annyira sok munkával járna, hogy nem érdemes elkezdeni. Nagy mennyiségű grépfrútmagra van szükség, amit nagy törő- vagy zúzógép­pel kell feldolgozni, hogy az értékes kivonathoz jussunk. A grépfrútmagkivonat sűrű, koncentrált folyadék, amelyet általában glicerinnel hígítanak. A kereskedelemben kapható készítmények átlago­san 40% tiszta grépfrútmagkivonatot tartalmaznak. Kisebb koncentrációban készen kapható szappa­nokban, fül- és orrcseppekben, fertőtlenítősprayk- ben, dezodorokban vagy kozmetikai termékekben is megtalálható.

A grépfrútmagkivonat felhasználási területei

A grépfrútmagkivonat általános gyógyhatású ké­szítményként minden baktérium-, vírus- és gomba­fertőzésben használható. Bőrsérülések vagy szennye­zett sebek fertőtlenítésére is alkalmas. 10 csepp grépfrútmagkivonat fél liter vízben már elegendő ahhoz, hogy a kenyértartót vagy a hűtőt megszaba­dítsuk a penészgombák spóráitól. A száj és garat vagy a nemi szervek fertőzésen is kezelhetjük a hígí­tott kivonattal, ugyanúgy, mint a kellemetlen herpes labialist. Toroköblítő' vagy gargarizálóoldatokat ké­szíthetünk úgy, hogy 10 csepp grépfrútmagkivonatot teszünk egy pohár vízbe. Fogínygyulladásnál és foghúzás után egyaránt hatékony. Használjuk na­ponta többször. Ezt a hígított oldatot akár meg is ihatjuk. Herpesz elleni oldat készítésénél 1 egység kivonatot 9 egység vízzel hígítsunk. Tehát 1 csepp kivonatra 9 csepp víz esik. Ezt azután fültisztítóval vigyük fel a beteg területre.

Bőrhibákra., acne, bőr- vagy körömgomba ellen ugyanúgy használható ez a külsőleges készítmény. Nehezen gyógyítható körömgomba esetén a kivo­natot hígítás nélkül naponta többször vigyük fel a beteg területre.

Mindenféle bőrbetegség, még a psoriasis (pik­kelysömör) kezelésében is érdemes kipróbálni a grépfrútmagkivonatot, mert ezeken a területeken sikerült eredményeket elérni.

Figyelem!

Ha grépfrútmagkivonatból és vízből külsőleges vagy belsőleges oldatot állítunk elő, használat előtt jól keverjük össze vagy rázzuk fel. Ha nem így teszünk, a kivonat könnyen lesüllyedhet az oldat aljára, és így már nem lesz megfelelő az al­kotórészek aránya.

Ennek a természetes anyagnak egyik felhasználási területe a nagyon nehezen gyógyítható Candida albicans fertőzések kezelése. A Candida egy élesz­tőgomba, amely a károsodott bélflórán hamar elha­talmasodik, és a vérkeringéssel a szervezet minden pontjára eljut. A súlyos Candida-fertőzések szám­talan különböző panaszt, pl. allergiát, neurodermatitist, asztmát, depressziót, fejfájást, sőt reumás fáj­dalmakat és esetleg rákot is okozhatnak. Candidosis gyanúja esetén a grépfrútmagkivonat hatékony, mellékhatásoktól mentes terápiás szer. A fertőzés jelenlétét székletvizsgálattal meg lehet állapítani. Ezt a vizsgálatot azonban többször el kell végezni, mert a fertőzés jelenléte ellenére a gomba nyomai nem mindig találhatók meg a székletben. Szakem­ber által végzett béltisztítás, colonhidroterápia és megfelelő diéta hatékony kiegészítői lehetnek a kezelésnek.

A grépfrútmagkivonat arterioszklerózisban és a szívkoszorúér-megbetegedésekben is enyhíti a tüne­teket. Az erek rugalmasabbá válnak, és könnyebben átengedik a vért. A természetes antibiotikumok megelőző szerepe új értelmet nyer azáltal, hogy a legújabb kutatások szerint az arterioszklerózis ki­alakulásában részt vesznek egyes baktériumok pl. Chlamydia pneumoniae.

A rezisztencia kialakulása

A grépfrútmagkivonattal a természet egy nagyon hatékony antibiotikumot ad a kezünkbe, amelyet ugyanúgy, mint a szintetikus antibiotikumokat, csak súlyos esetekben szabad alkalmazni.

Sajnos az utóbbi időben egyre gyakrabban ol­vashatunk arról, hogy a grépfrútmagkivonat már kezd veszíteni hatásából, annak ellenére, hogy egy viszonylag „fiatal" gyógyszerről van szó, amely csak az utóbbi néhány évben robbant be a piacra.

Ez lehet az első jele annak, hogy az újabb, ellenállóbbá vált kórokozók már nem a megszokott mértékben reagálnak a természetes antibiotikumok­ra. A grépfrútmagkivonat túlzott használata is ki­alakíthat rezisztenciát!

Read 4063 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26535 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 23945 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23599 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18596 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14892 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13519 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12032 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11040 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10994 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10295 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…