Diéta kövéreknek és soványaknak

Rate this item
(1 Vote)

     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy fogjuk kezelni, mint a táplálék megvonását, hanem mint optimálisan kiegyensúlyozott, teljes értékû táplálkozást.
    Természetgyógyászati tevékenységem során hegynyi szakirodalmat olvastam át, táplálkozástudományi szakemberekkel találkoztam, mégsem váltam egyetlen egy konkrét irányzatnak sem a képviselõje, melynek ajánlásait betegeim kezelése közben folytonosan betartanám.
    Vajon miért? Mert az emberek csak ritkán képesek gyökeresen megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, és bármit is mondanék nekik, száz beteg közül csupán tíz, legfeljebb húsz tartaná be a valóságban is az általam adott diétikus tanácsokat.

    No és a többi nyolcvan? Megköszönné a jótanácsokat és továbbra is azt enné, amit korábban. Ezért nem arra fogok törekedni, hogy megnyerjem Önt valamelyik szekta számára, amelyik a leghelyesebb táplálkozást hirdeti. Az egyes megközelítési módok leírását sem szándékozom e helyütt megtenni, e célra egy külön könyvet kellene megírni. Mindössze az univerzális elvek kifejtésére törekszem.
    Az egyik ilyen elv a következõ:
   Fogyassza azt, ami Önnek ízlik, s ne azt, amit az okos könyvek tanácsolnak.
   Minél több dietológiai közleményt olvas, annál nehezebben igazodik el a dologban. Az egyik irányzat szerint csakis a nyers élelmiszerek tartalmaznak "életerõt", a konyhai tûzhely az emberiség legfõbb ellensége. A másik koncepció pont az ellenkezõt hirdeti. Szerinte a feldolgozatlan étel káros az egészségre. Az ételek bármelyikét az egyik rendszer majdhogynem orvosságnak tartja, a másik pedig méregnek. A legérdekesebb az, hogy mindkét irányzatnak igaza van. Az az igazság, hogy ugyanaz az élelmiszer az egyik embernek hasznos, míg a másiknak tönkreteszi az egészségét. És lehetetlen elõre megjósolni, hogyan reagál az Ön szervezete az adott ételre anélkül, hogy elõször meg ne kóstolná.
   Egyedül Ön tudja kiválasztani, mi az, ami Önnek jót tesz, és eldönteni, mitõl kell tartózkodnia.
   Az optimális táplálkozás következõ szabálya:
   Egyetlen ételt sem kell túlzásba vinni. Minél változatosabb az étrend, annál jobb a közérzet.
   Az emberi szervezet életmûködéséhez kb. 60 különbözõ összetevõ szükséges: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, 20 féle aminósav, amelybõl 8 mással nem pótolható, 12 vitamin, 16 féle ásványi anyag. Mindez a táplálékkal együtt jut be a szervezetbe. A macskáknak a Whiskast találta ki az ember. Ez olyan ideális táplálék, amelyben minden megvan, amire a macskáknak szükségük van. Az ember azonban semmi ilyesmit nem talált fel saját magának. Ezért aztán minél változatosabb, annál jobb. Ha viszont Ön nap, mint nap folyton csak ugyanazt eszi, ne is próbáljon tablettákkal vagy a természetgyógyász segítségével megszabadulni a krónikus fáradtság tól, gyakori fejfájástól, álmatlanságtól. Mindaddig senki és semmi nem segít, amíg Ön nem változtat táplálkozási stílusán.

                                                    Mikor és mennyit együnk?

    Egyes felfogások a következõ mondáshoz tartják magukat: reggelidet edd meg magad, ebédedet oszd meg barátoddal, vacsorádat add ellenségednek. Ezt azzal indokolják, hogy a munkanap elején - mint ahogy az autót is megtankolják - a szervezetet fel kell tölteni. Alvás elõtt viszont felesleges jóllakni, mert mindaz csak zsírrá alakul. Mások viszont azt mondják, hogy motorunkat pont este kell feltölteni. Az emésztés ugyanis vérbõséget idéz elõ a béltraktusban, mely az agytól elvonja a vért, ezért álmosak leszünk. Ugyan miért küzdjünk ebéd után az elalvással a munkahelyen? Inkább emésszen és aludjon az ember otthon, ahol azt kedvére megteheti.
    Mi lehet asz optimális e nézetek között?
    Indítványozom, azokról vegyünk példát, akik nem tudnak olvasni, vagyis az állatokról.

   Ne akkor együnk, amikor "úgy szokás", hanem akkor, ha éhesek vagyunk.
   Igen ám, de ott van az ebédszünet. Ha nem élünk vele, késõbb nem lesz rá idõnk. Odahaza sem alkalmazkodnak mindenkihez az étkezési idõvel. A reggeli, ebéd, vacsora mindenkinek egyazon idõben van.
    Ez így helyes. Reggel, délben és este is enni kell. A kérdés csupán az, –
mennyit? Minden embernek megvan a saját bioritmusa. Ettõl függ a hangulat, munkaképesség, az alvás. Az élettani folyamatok is a bioritmustól függenek. Ezért az egyik ember reggel, a másik délben, a harmadik pedig este éhes. Lehetséges, hogy ez a születésünk idõpontjától függ. Azoknál, akik éjszaka születtek, a fiziológiai mátrix reggel kívánja meg a táplálkozást, akik pedig nappal születtek, estefelé éheznek meg. Ha tehát Ön reggel nem éhes, ne egyék sokat csupán azért, mert "meg kell tankolni az autót". Érje be egy csésze teával, kávéval, egy almával vagy éppen egy szendviccsel. A hiányt pedig pótolja akkor, amikor ténylegesen megéhezik.


                          De mit tegyünk, ha állandóan éhesek vagyunk: reggel, délben, este?

    Egyik hölgyismerõsömnek van egy macskája, amelyik soha nem hagyja el a házat. Ha csak nem alszik, egész nap ide-oda mászkál, és valahányszor útjába kerül a tányérja, nagy kelletlenül megeszi, amit benne talál. Ez az egyetlen elfoglaltsága, unalmában 15-20 percenként ugyanazt megismétli. Amit "állandó éhségérzetnek" nevezünk, nem valódi éhség, hanem unalomûzõ rítus vagy õsi félelem az éhenhalástól. Igyekezzék valami mással lekötni magát és szabaduljon meg attól a tudatalatti félelemtõl, hogy elfogy az étel, s nem lesz mit ennie. Ahogy Lucretius Carus mondta: "Az õsember a táplálékhiányba pusztult bele, mi pedig a bõségbe".

                      Végülis hogyan állapítsuk meg, mennyi táplálékra van szükségünk?

    Valahogy sehogy sem akarunk belenyugodni abba, hogy az ember napi szükséglete mindössze 100 gr. fehérje, 100 gr. zsír, valamint 300-400 gr. szénhidrát. Más szóval:
   Ha naponta fele annyit ennénk, mint jelenleg, sokkal jobban éreznénk magunkat. 
   Sok hölgybetegem kér arra, hogy szabadítsam meg a felesleges kilóktól. Mindig megkérdezem õket, sokat esznek-e. Tízbõl kilenc azt válaszolja: "Nem, nem sokat. Csak annyit, mint mások". Ez egyes alkoholista páciensek válaszait is eszembe hozza. Arra a kérdésre "Sokat iszik?", azt válaszolják: "Nem, nem sokat. Amennyit az ismerõseim. Nem többet napi fél liter pálinkánál." A dundi hölgyek nem füllentenek, mert az asztalnál valóban nem esznek többet másoknál. Csupán arról "feledkeznek meg", hogy emellett egész nap van valami a szájukban, legtöbbször valami édes sütemény.
    Nem csupán a túlsúlyos hölgyeknek, hanem a sovány férfiaknak is figyelmébe ajánlom a kiegyensúlyozott táplálkozás utolsó alapszabályát:
   Ételünknek legalább felét a zöldség és gyümölcs tegye ki.
   Ezzel - úgy vélem, - majdnem mindegyik táplálkozási irányzat egyetért. De ha evés után mégiscsak meg kívánunk egy süteményt, hát vegyünk egy mély lélegzetet, és tartsuk benn a levegõt, ameddig tudjuk. Ismételjük meg néhányszor a gyakorlatot. Hamarosan elmúlik a vágy, hogy "bekapjunk valamit". Ha mégsem, tekintsünk bele "Akupresszúra" címû fejezetünkbe és ennek alapján keressük meg fülkagylónkon azt a pontot, amely csökkenti az étvágyat.

                            Táplálkozási javaslatok

    A gyomorsav szintjét csökkenti az étkezés elõtt fogyasztott friss káposzta- vagy sárgarépalé. A krumpli, lekvár, konzerv, cukrozott gyümölcs rendszeres fogyasztása viszont növeli.

    Székrekedés. Van egy mondás: amilyen az étek, olyan a széklet. A tápláléknak a bélcsatornán való átjutását elõsegíti a durva õrlésû lisztbõl készült kenyér, a sárgarépa, cékla, alma, káposzta és a narancs, a krumpli viszont lelassítja. A reggeli székletet jól elõsegíti, ha lefekvés elõtt lassan megiszunk egy pohár kefirt, s benne egy evõkanálnyi étolajat. Ha ez sem segít, lapozza fel könyvünket az önmagunkon végzett hasmasszázsnál.

    A máj betegségeket napi 15 deka túró elfogyasztásával lehet megelõzni.

    Stressz, fáradtság Oka, hogy az agy nem képes energiatartalékot képezni és azt a vércukorból vonja el. Cukor van a mézben, édes süteményekben, fagylaltban, Coca-Colában és egyéb édesített italokban, gyümölcsökben, zöldségfélékben. A szervezet jobban megküzd a stresszel, ha nem szenved hiányt fehérjében. Nagy fehérjetartalmával tûnik ki a hús, hal, tej, tojás, sajt, rizs, dió, mogyoró. Az agy jó néven veszi, ha rendszeresen "megitatjuk" egy kis B1 vitaminnal, melyben gazdagok a zab, hajdina, bab, borsó, a tojássárgája, a vesébõl, májból, szívbõl, a csirke- és sertéshúsból készült ételek. Ilyen esetben azonban jobb, ha visszafogjuk a kávé és teafogyasztást.

    Fejfájások Eredetük lehet a túlzott glükózfogyasztás. Ha Önnek gyakorta fáj a feje, csökkentse az édesség, kávé, alkohol élvezetét, s növelje a nem édes gyümölcsök, valamint a zöldségfélék részarányát.

    Száraz bõr, hajkorpa. E tünetek a szervezet nátriumsóinak hiányára utalnak. Nátriumsókban gazdag táplálékok a tengeri halak, felvágottak, sajtfélék, különösen a juhsajt és a kenyér. A biztonság kedvéért jól jön még egy kis B1 vitamin, amely a tejben, kefirben és májkészítményekben van bõvebben.
    A bõrön jelentkezõ viszketõ piros foltokat ajánlatos bekenni tej és alkohol3:1 arányú oldatával.

    Reuma esetén a savanykás gyümölcsök - szilva, szõlõ, narancs - fogyasztása célszerû.

    A csontritkulást a csont kálciumtartalmának "kioldódása" okozza. A folyamat leállítását tejtermékek, tojás, zöldségfélék, hal és húsételek fogyasztásával érhetjük el.

    Görcsök Érgörcs, magas vérnyomás, az epehólyag, a méh és más üreges szervek görcseit jól gyógyítja a magnézium. Sok van belõle a búza-, zab-, hajdinakorpában, vajban, dióban, babban, aszalt gyümölcsökben. Ugyanilyen jótékonyan hat a PP vitamin, amelybõl sok van a halban, húsban, különösképpen a májból készült ételekben. Rendszeresen igyunk céklalevet is.

    Megfázás ellen a legjobb a C-vitamin, melybõl a citrusfélék, káposzta, paradicsom, burgonya, csipkebogyó, fekete ribizli, sóskaborbolya sokat tartalmaznak. A lejobb megfázás elleni gyógyszer pedig a citromos tea.

    Az íny- és torokgyulladást lizozimmal gyógyíthatjuk, mely a tyúktojásban található. A lizozimnak gyulladásgátló és immunitásfokozó hatása van. Oldjunk fel egy tojásfehérjét fél pohár vízben. Az oldattal öblögessük szánkat. Az is hatásos, ha naponta megiszunk két nyers tojást. Íny- és torokgyulladás idején nem szabad csípõs ételeket fogyasztani.

    Pajzsmirigy-duzzanat (strúma) E betegség fellépésekor fogyasszunk minél több halat, fõleg tengeri fajtákat.

    A fogfájást jól csillapítja egy kocka sertésszalonna, amit a fájós fog mellé kell tenni.

    A látás gyengülését megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban.

    A hajhullást az E vitamin bevitelével tudjuk megállítani. A növényi olajok (napraforgó, kukorica, stb.), csipkebogyó, tojás sárgája, bab, borsó gazdagok e vitaminban. A haj növekedését serkenti az uborka leve is.

    Sív ritmus zavarai tünetek akkor lépnek fel, ha kevés a káliumsó a szervezetben. Megszûnteti, de legalábbis enyhíti az aritmiát a mazsola, halételek és marhahús fogyasztása.

    Ödéma Egy grammnyi cellulóz 4-5 gramm vizet képes a szervezetben megkötni és onnan eltávolítani. Ha Önnek a szív vagy a vesék gyengesége miatt ödémája van, jó, ha tudja, hogy az alapvetõ cellulóztartalmú ételek a sárgarépa, uborka, káposzta, retek, kapor, gomba, birsalma, narancs, körte és õszibarack. A túrónak is jó vízhajtó tulajdonsága van.

    Az érelmeszesedést leggyakrabban a vér magas koleszterintartalma okozza, melybõl sokat tartalmaz a velõ, vaj, tejföl, tojás és máj. Ezeknek az ételeknek a visszafogásával csökkenthetjük a koleszterin bevitelét. A szervezetben már felhalmozódott koleszterin felesleget pedig a pektin nevû vegyületekkel lehet megkötni és eltávolítani. A borsó, bab, szamóca, málna és a ribiszke különösen sok pektint tartalmaz. A túró is jó antiszklerotikus tulajdonságokkal rendelkezik.

    A rák megelõzése. Az utóbbi évek orvosi szakirodalma bizonyítja, hogy a sárga- és céklarépa, valamint a káposzta csökkenti, a hús fogyasztása viszont növeli a rák kifejlõdésének esélyeit. Ötven évvel ezelõtt Svédországban a gyomorrák a halálos betegségek között az elsõ helyen állt. Mára ez a szám a férfiaknál 60-ról 17 %-ra, a nõknél pedig 8 %-ra esett vissza. Ennek magyarázata abban áll, hogy a svédek étrendjében korábban a hús, most viszont a zöldség és a gyümölcs van túlsúlyban.
    Tatjána Garnik, a Kijevi Orvostudományi Egyetem Növényterápia Tanszékének vezetõje pedig egyenesen azt javasolja, együnk meg naponta egy almát magostól, és soha nem kapjuk meg a rákot.

    A potenciazavarok enyhülését csokoládé, lágytojás, mandula, tea, kávé, rákételek, málna, paprika, osztriga, zeller, spárga és petrezselyem fogyasztásával érhetjük el.

    Okkult táplálkozási tanácsok. Ha valaki meddõ és gyermeket szeretne, fogyasszon állatok, szárnyasok nemzõszerveibõl készült ételeket. Vesebetegség esetén fogyasszunk vesébõl készült ételt. A szívbeteg egyen szívet. A gyomorfekélyes betegnek készítsünk ebédet marhagyomorból. Az elmebetegségek agyvelõbõl készült étellel gyógyíthatók. Ez az okkult gyógyászat alapelve, mely összhangban van a homeopátia "hasonlót hasonlóval" alapelvével.
    Kérem, próbálja ki Ön is. Úgy 3-4 éves lehettem. Emlékszem, apámat, aki orvos volt, sokáig ágyhoz kötötte a kínzó gyomorfekély. Semmiféle készítmény nem segített rajta. Egyszer aztán édesanyám elment a vágóhídra, marhagyomrot vett és megfõzte ebédre. Ezt követõen apám azt is elfelejtette, mi fán terem a gyomorfekély. Élete végéig akkor és azt evett, amikor és amit csak jónak látott, mégsem volt semmiféle gyomorpanasza.

    Az egészséges táplálkozás egyúttal azt is jelenti, hogy tisztán kell tartanunk emésztõszerveinket. Mit tegyünk, ha az emésztõ traktus - akár csak egy rendetlen lakás - rászorul a nagytakarításra?

Read 10994 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

2 comments

  • Comment Link ritus1986 November 29 2010 posted by ritus1986

    Híztál a zsírbontástól??? Szerintem inkább zabáltál! Abban nincs semmi hízlaló!!! Csak keresed a kifogásokat!!!

  • Comment Link cintia July 24 2010 posted by cintia

    Üdvözlöm
    Tóth Cintia vagyok. 20éves 160cm magas és körülbelül 68-70kg, ez nagyon sok a magasságomhoz képest. sportolni nincs sok idöm de mindennap sétálok és itthon szoktam felülésezni és gugolni. szoktam zöld teát és csalán teát inni mert az segiti a fogyást úgy tudom, az étrendemmel van a baj. 6után semmit nem eszem . reggel 8elött szoktam enni egy perecet , ebédre meg változo kevésszer eszek ez a gond. viszont tudom hogy sokszor kéne keveset enni , szeretnék tanácsot kérni hogy miket egyek és mikor? pénztáros vagyok ezért nehéz idöhöz kötni az evést, reggel fél8kor 10kor és 12kor 2kor és 4 után tudnék enni ekkor van idöm rá körülbelül. zöldségek közül nem szeretem a paprikát hagymát sóskát , babot , zöldbabot se , káposztát se , retket se , nagyon válogatós vagyok ezért is nehéz. szeretem a paradicsomot saláta levelet spenotot kukoricát borsot , krumplit , gombát uborkát... gyümölcsbe mindent szeretek . édességet nem eszem , néha szoktam norbi update 1es pudingot. ritkán turo rudit is. tudom azt is hogy nem kéne lisztet enni de nagyon szeretem a kenyeret de a barna kenyeret is azt nem tudom hogy azt lehet e enni? szeretem nagyon a hust és a tejtermékeket : sajt tejföl..meg azt se tudom mikor miböl mennyit ehetek mit jelent a kevés?körülbelül mennyit lehet enni egy evéskor? fogyasztó kapszulákat már probáltam de csak hiztam tölük. jártam injekcios zsírbontásra de attol is hiztam . ezekben a dolgokban már nem hiszek maradok inkább a diétánál. napi két liter folyadékot megiszom körülbelül. kérem segítsen az étrendemben nagyon szépen köszönöm, várom válaszát.
    köszönettel : Cintia

Read 26535 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 23946 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23601 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18608 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14893 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13519 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12033 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11040 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10995 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10295 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…