HOGYAN VEGYÜK RÁ PARTNERÜNKET ARRA, AMIT SZERETNÉNK? - 2.RÉSZ

Rate this item
(0 votes)

Kapcsolat megmentő és fejlesztő stratégia hölgyeknek

Kérés, követelés és hiába várás helyett


1. Bár Önnek ez nehezére esik, érdemes hozzászoknia

Mivel Ön hölgy, lehet, hogy ez Önnek nehezére esik. Ön úgy gondolja, ha a párja szeretné Önt, akkor kérés nélkül is megtenné, amit Ön kíván. Így van?

A helyzet a következő: van egy alapvető különbség férfiak és nők között a tekintetben, hogyan viszonyulnak a segítség adáshoz, a segítség kéréséhez és az elfogadásához.

A nők kapcsolatorientáltak, gondoskodók és van egy intuitív ösztönük arra, hogy milyen támogatással lehetnek mások segítségére. A szeretet kifejeződésének tekintik, ha kérés nélkül is adnak.

A férfiak viszont nem rendelkeznek ezzel az intuitív ösztönnel. Az ő világukban a teljesítmény és a talpraesettség a nagy valuta, úgyhogy körükben az a szabály, hogy csak akkor adnak segítséget, ha ezt kifejezetten kérik tőlük. Ha valaki kéretlen segítséget nyújt, akkor azt részéről úgy értékelik, hogy ügyetlennek tartja azt akinek adta, és nem bízik abban, hogy az illető magától is meg tudja oldani a gondját.

(Ezért van gondjuk a férfiaknak (is) segítséget kérni, mert adott esetben bántja az egójukat, hogy maguktól nem tudtak rájönni a megoldásra.) A segítés oldalról pedig, a férfinak arra is szüksége van, hogy érezze, szükség van rá. Ha pedig nem kérik a segítségét, akkor nem érzi, hogy számítanak rá vagy kell a közreműködése.

Tehát miközben Ön arra vár, hogy a férfi kimutassa szeretetét azáltal, hogy kitalálja, Ön mit szeretne, és ezt meg is adja Önnek, addig a férfi arra vár, hogy Ön azzal fejezze ki feléje bizalmát, hogy megkéri őt. (Igazából legtöbbször nem is vár, hanem azzal számol, hogy Ön szólna, ha szüksége lenne valamire.) Akkor tud a férfi a hős lenni, ha megoldhatja a problémát, de hát szólni kell neki, hogy "nélküled ezt nem tudom" :)

Egy másik női tulajdonság, hogy akkor is adnak, ha már rég nem áll egyenlően a mérleg nyelve. Arra gondolnak, hogy majd később a férfi biztosan behozza lemaradását. Ezzel szemben a férfi azt feltételezi, hogyha a nőnek szüksége lenne valamire, akkor szólna, mivel a férfiak világában ez így szokás. Ezzel egyidejűleg, mindaddig, amíg a nő ad, úgy véli, hogy egyenlően állnak.

Miközben az idő így telik, a nő egyre inkább haragudni kezd. Mire oda jut, hogy kérjen, arra már követelőzés vagy panaszkodás lesz belőle. Erre viszont a férfi nem reagál jól, mert úgy érzi más miennek kellene lennie ahhoz, hogy elfogadják őt. Ezen kívül szívesebben tud megtenni dolgokat, ha önként teheti, és nem veszik magától értetődőnek szolgálatait (ezért is működik jól, ha mindig kifejezi nagyra értékelését, és dicséri őt azért, amit megtesz).

Érdemes a férfi szeretetének tényét abból levonnia, hogy teljesíti az Ön kéréseit, és érdemes elfelednie azt, hogy "nem szeret, mert kérnem kell". Hogy kérnie kell, egyszerűen egy nemek közti különbségből fakad. Egyébként idővel, ahogy Ön egyre inkább hozzászokik ahhoz, hogy kérjen, és hogy elismerően szóljon az ő tetteiről neki és másoknak is, a férfi is egyre inkább igyekezni fog még a kérés előtt meglepni Önt.

 

"Higgye el, hogy semminek sincs nagyobb ereje, mint a feltétel nélküli szeretetnek" -Gary Chapman

 

2. Hogyan érdemes kérnie

Van egy-két további szempont, amit érdemes megfontolnia, ugyanis ha nem jól kér, akkor egy akadályt állít a teljesítés útjába.

a. A megfelelő pillanat megválasztása: Érdemes ügyelnie arra, hogy ne olyasmire kérje meg, amit épp készült megtenni. Ez visszatarthatja, hiszen úgy értékeli, nem bízik Ön benne, hogy tudja, mi a dolga. Ha pedig éppen mással van elfoglalva, akkor ne várja el, hogy azonnal ugorjon.

b. A megfelelő hozzáállás: már volt szó korábban is arról, hogy nem érdemes követelőzni. E mellett vigyáznia kell arra is, hogy a hanghordozásában se legyen harag. A méltatlankodásra nem tud egy férfi örömmel ugrani. Ha azt érzi, hogy Ön nem értékeli azt, amit már eddig is tett, akkor valószínűleg nemet fog mondani. (Jut eszembe: egy hálás hozzáállás minden körülmények között egy egészséges, és talán épp a legegészségesebb hozzáállás)

c. Fogalmazza meg tömören: Kerülje el egy hosszú indoklistának a felsorolását. Érdemes abból a feltevésből kiindulnia, hogy Önnek nem kell őt meggyőznie. Ha több indokot is felsorol, hogy miért is van szüksége arra, amit kért, azt a benyomást kelti, hogy Ön nem bízik benne, hogy ő akar az Ön segítségére lenni. Ahelyett hogy szabadnak érezné magát arra, hogy az Ön kedvében járjon, manipuláltnak érzi magát. 

(Ön sem szeretne hosszú indoklást hallani arról, hogy miért nem kellene haragudnia, ha éppen haragszik, úgy-e?)

d. Fogalmazza meg konkrétan: A nőknek van egy tapintatos, indirekt, utalgatós kommunikációs stílusuk. Ezért van az, hogy sokszor csak azt hiszik, hogy megfogalmaztak egy kérést, de igazából férfi füllel az nem hangzik annak. Ha a férfi rá is jön, hogy az indirekt problémafeltevésből mi is következne, úgy érzi, hogy a segítségét magától értetődőnek veszik. 

(Példa: "Tele van a szemetes kosár, már semmit se tudok beletenni." Ezt a férfi úgy értelmezi, hogy "nem vitted ki, nem kéne ennyit halogatnod", azaz kritikának érzékeli. Ezzel szemben a hatásos kérés ez: "Ki viszed a szemetet, kérlek?")

e. A megfelelő szavak használata: A tapintatos, udvarias női kommunikáció folytán a nők hajlamosak úgy kérdezni, hogy "Be tudnád hozni a dobozokat a kocsiból?" A férfiaknak a "Be tudnád/Tudnád" viszont egy sértés közeli kérdés. "Hát persze, hogy betudnám, ez nem kérdés. Erős és ügyes (férfi) vagyok." Ha meg akarjuk kérni őt, akkor használjuk az akarni szót: "Be akarod hozni?" vagy "Behozod, kérlek?" Ha a férfi lázad egy kérés ellen, akkor valószínűleg az nem tetszik neki, ahogyan Ön ezt kéri tőle (függetlenül attól, hogy amúgy éppen mit mond)

(Ezen a ponton a férfiak érzékenyek, hiszen a teljesítőképességükről van szó. Nem szeretik, ha azt érzik javításra, vagy fejlesztésre szorulnak. Feltétel nélküli elfogadásra van szükségük, és sokkal szívesebben adnak, ha szabadon dönthetnek felőle. Egyébként a nők is tudnak ugyanilyen érzékenyek lenni csak éppen mással kapcsolatban.

Mivel a nőknek a kapcsolatbeli és érzelmi tényezők fontosabbak, ezért az olyan férfi szemmel "apróságok" befolyásolják hangulatukat inkább, mint például, hogy kinyitják-e előttük az ajtót, vagy meghallgatják-e őket. A hölgyek könnyen zokon veszik, ha ezek nem történnek meg, a férfiak viszont nem szokták érteni miért. Önnek viszont lehet, hogy az az újdonság, miért érdemes a kérés mikéntjéről ennyit értekezni. :))

f. Ha éppen nemet mondott: ne legyen vele elutasító vagy elmarasztaló emiatt. Következőkor annál szívesebben fog ugrani, mert emlékezni fog a feltétel nélküli elfogadásra, és arra, hogy mondhat nemet is, ha éppen arra van szüksége. Egy igazán férfias válasz, amit érdemes használnia, ha nemet kap: "nem probléma" vagy "semmi gond". Ugyanakkor jó az egyszerű "Rendben" is.

g. Ha mormogni kezd, maradjon csendben. Van, hogy egy kérés eléggé kényelmetlen a számára, és bár igazából nem akar nemet mondani erőfeszítésébe telik, hogy teljesítse. Vagy egyszerűen még nem tudja mit is válaszoljon, mert kicsit váratlanul érte a kérés. Ilyenkor elkezd mormogni vagy sóhajtozni. Ez jó jel.

Adja meg neki a lehetőséget, hogy ha éppen nehezére esik is, megtehesse. Ne kövesse el azt a hibát, hogy az első sóhajnál lefújja a dolgot, és méltatlankodva lezárja az ügyet (pl.: "ennyit igazán te is megtehetnél/megtehettél volna"). Maradjon csendben, és várja meg amíg a férfi legyőzi magában az ellenállást. Ha teljesítette a kérést, annál inkább fejezze ki iránta az értékelését, hiszen nyilván erőfeszítésébe került. Következőkor viszont már edzettebb lesz és hamarabb fog tudni egy hasonló kérést teljesíteni. Szívesebben is fogja megtenni, hiszen tudja, hogy egy ujjongó hölgy karjai és elismerő szavai várnak rá :). Ez aztán a dicsőség! :) De komolyan...

Amit itt még érdemes értenie: a férfiak általában távolabbra tekintenek és a jelenben merevebbek. A vadászatra és a család hosszabb távú eltartására vannak alkotva. A nők hajlékonyabbak és rugalmasabbak a jelenben, a gyerekekről való percről percre történő gondoskodásra vannak alkotva. Ezért is van, hogy a férfiak egy azonnali kérésre nehezebben reagálnak.


Amikor eljön az ideje a keménységnek

Ha a szívére teszi a kezét, és elmondhatja, hogy rendszeresen gyakorolta a fentieket, de a férje, párja továbbra is megtagad Öntől fontos dolgokat, netán valamilyen felelőtlen, deviáns magatartást tanúsít, akkor valószínűleg vállalnia kell a konfrontációt.

Ha netán a férje az Ön minden igyekezete ellenére bántalmazó, alkohol- vagy drogfüggő, munkakerülő stb., akkor itt az ideje a kemény szeretetnek. Valamiféle komoly megvonást kell eszközölnie, amíg egy komoly feltételt nem teljesít.

Pl.: "Nekem fontos a kapcsolatunk, de ezt egyikünk érdekében sem tűrhetem tovább. Nem vagyok hajlandó egy fedél alatt lakni veled, amíg el nem mész egy tanácsadóhoz és nem változtatsz ezen/azon."

És igen, vannak esetek, amikor érdemes szét is költözni, mertlehet, hogy az Ön végleges elvesztésétől való félelem lesz az egyedüli elég erős motiváció ahhoz, hogy valóban akarjon változtatni, és ha kell, ehhez kellő segítséget is kérjen.

Ezekhez a súlyos dolgokhoz nem is annyira értek, és azt hiszem nem is szeretnék nagyon foglalkozni velük, de annyit elmondhatok, hogy nem tesz szolgálatot például egy alkoholistának, ha falaz neki. Ilyen esetben Ön is támogatja őt a függőségében. Csendes társa lesz a deviáns magatartásához (un. társfüggővé válik).

Sokkal nagyobb szolgálatot tehet, ha vállalja a konfrontációval járó kockázatot azért, hogy így az Ön részéről megadjon minden okot arra, hogy változtasson. Később, könnyen lehet, még hálás is lesz Önnek, hogy ilyen határozott volt vele szemben. (Ha netán ilyen súlyosabb gondokkal küszködnek, akkor Gary Chapman Maradjunk együtt! című könyvét tudom ajánlani)

 

/A cikket Balázs Tivadar  írta

Hasonló írásokért látogassa meg a www.felemelokapcsolatok.hu oldalt és/vagy iratkozzon fel a Hatni Tudó Személyiség díjmentes levélsorozatra itt: Hatni Tudó Személyiség díjmentes levélsorozat /
Read 4260 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 26510 times 0
Angina pectoris / Szívinfarctus
A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit.…
Read 23857 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 23550 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 18255 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 14873 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 13493 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 11998 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 11004 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10968 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 10235 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…