Fizikoterápia otthon

Rate this item
(2 votes)
 Mit jelent a "fizikoterápia"
    A görög eredetû „fizikoterápia” szó úgy értelmezhetõ, mint a „természet erejének felhasználásával végzett gyógyítás”. Napjainkban ezen módszerek alkalmazása a hagyományos orvoslás egy részét képezi, hiszen minden kórházban, rendelõintézetben van fizikoterápiás részleg, ahol elektromos impulzusokat kibocsátó gépeket, mágneses teret, polarizált fényt, ultrahangot és lézert használnak. Ez a modern kor egyik kelléktára.
    Évezredek során az ember egészségének megõrzésére használta a napfényt, gumitömlõt, fürdõket, köpölyözõ poharakat, bedörzsöléseket, beöntéseket, mustáros és iszappakolásokat, a homokot és a tornagyakorlatokat. Mindezek természetgyógyászati fizikoterápiás módszerek.
    Na de miért is kellene ezen módszerek felelevenítésével foglalkoznunk otthon, ha a rendelõintézetek dolgozói ezeket különben is nagyobb szakértelemmel el tudják végezni?
    Egyrészt – nem mindegyiket. A betegellátás fizikoterápiás repertoárjában csak az akadémikus orvoslás szempontjainak megfeleltetteket végzik el.
    Másrészt – nem minden alkalommal nagyobb hozzáértéssel tudják elvégezni a szükségeseket. A népi gyógyászat módszereinek nagy részét a modern orvostudomány nem ismeri és nem is akarja megismerni. A régen alkalmazott módszerekhez való viszonyukat az elöregedett, divatjamúlt cipõhöz való viszonyra lehetne visszavezetni. Õk minden alkalommal, akárcsak a divatos cipõboltok eladói a legújabb, legfényesebb és legdrágább cipõkre – bocsánat, módszerekre - fogják Önt rábeszélni. Még akkor is, ha a régi cipõ kitûnõ állapotú, jól áll, noha igaz, hogy kisebb tisztogatás már ráférne! 
    Harmadrészt – a fizikoterápiás módszerek elvégzése után a szervezetnek legalább két-három órás pihenésre lenne szüksége. Melyik intézet tudja ezt az Ön számára biztosítani? Sõt, a rendelõbe még be is kell menni. Ha isiásza van és alig tud a derékfájdalomtól megmozdulni?
    Negyedrészt – takarékoskodjon! A házilagos fizikoterápia lényegesen olcsóbb.

 

                              Gyógyszer helyett – elektromos áram

    Az elektromos áram gyógyító erejének felhasználásához szükségünk van egy szerkezetre. Két féle szerkezet létezik. Az egyik – nagy, drága, profi, amelynek a kezeléséhez külön tanfolyamot kell végezni. A másik – kicsi, nem drága, házilag is elkészíthetõ, amelynek a használatához nincs szükség semmilyen tanfolyami végzettségre, csak figyelmesen olvassák végig a használati utasítást. Épp ezért számunkra a második variáció az érdekes.
    Saját gyakorlatomban használtam mind az egyiket, mind a másikat. Azt gondolná az ember, hogy a hatásfokuk között is legalább olyan a különbség, mint az áraik között. De hát a titok nyitja éppen abban rejlik, hogy a kicsi, házilag is elõállítható gépek gyógyhatása majdnem olyan, mint a sokkal drágább társaiké. Gyakorta a fájdalom azonnal megszûnik. Ezt a hatást össze lehet hasonlítani a személygépkocsikban való utazással – hiszen egyik városból a másikba el lehet jutni kis autóval is, meg Mercedessel is. Ha betartjuk a közlekedési szabályokat, idõben ugyanazt kapjuk, legfeljebb a tekintély kérdése vitatható. 
    Hát milyen problémák esetében hatékonyabb az elektromosság használata más módszerekkel szemben? A leggyakrabban elõfordulók, mint gerinctájéki és izomfájdalom, lumbágó, isiász, izületi gyulladások. Kézközelben tartva egy ilyen egyszerû, könnyen kezelhetõ gépecskét, az Ön gerinc- és ízületi problémái nem okoznak oly gyakran gondot. Beszerzése az erre szakosított üzletekben ehetséges.


                              A mágneses „gyógyító”

    A mai napig nem teljesen tisztázott az a megállapítás, hogy a mágneses tér miként gyógyít. De azt, hogy gyógyító hatású, egy szakember sem vitatja.
    Mágneses teret lehet létesíteni speciális gépek segítségével, de magnetizált anyagok, lemezek, karkötõk, klipszek is kaphatók. A mágneses tér gyógyhatása kissé elmarad az elektromosság hatásfoka mögött és „pillanatnyi csodát” nem igazán lehet produkálni a segítségével, de hatására a betegség meghátrál és huzamosabb ideig nem hallat magáról. A puhább hatás miatt az alkalmazási javaslat skálája is szélesebb. Ezek pedig a gerincfájdalmakon kívül a különbözõ gyulladások, magas vérnyomás, visszértágulat, gyomorfekély, végtagok fekélyes állapota, ödémák, (duzzanatok). A magnetizált elektródákat, az elektromos árammal mûködtetettekkel szemben, a ruhával fedett testrészekre is fel lehet rakni. Magnetizált karkötõket jobb kézen viselve, lényegesen csökkennek a fejfájások, a fáradékonyság, az álmatlanság. Bal kézen viselve, pedig a szívtájéki fájdalmak enyhülhetnek. A magnetizált klipszeket a fülkagyló bizonyos pontjaira lehet helyezni 10-15 perc erejéig. Ez utóbbi módszerrel kicsit késõbb ismertetem meg Önt.

   
                             A gyógyító levegõ

    A levegõ is lehet gyógyító hatású. A legyengült immun-rendszerû betegeket, az allergiávalküszködõ gyermekeket nyáron a tengerpartra viszik, mert a tengeri levegõ számukra a legjobb gyógyszer, melynek hatása a kicsik testében tavaszig konzerválószerként mûködik. Az asztmával küszködõk is tudják, hogy panaszaik enyhülését a sóbarlangoktól, vagy a fenyõerdõk levegõjétõl várhatják. A gyakori fejfájást pedig enyhítheti a tiszta, városi szennyezõdésektõl mentes levegõ is.
    Számtalan pihenõhely létezik a világon, melyek meg-könnyítik a légzés „mûvészetét”. Tehát, ha pénztárcája engedi, úgy látogassa gyakorta az ilyen helyeket, de ha nem, akkor se keseredjen el! Léteznek olyan, nem is drága készülékek, melyek imitálni tudják a tenger, az erdõ, a barlangok illatát. Természetesen ez nem Monte Carlo, de „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok”.  
    Amennyiben arra sincs lehetõsége, ideje, hogy szert tegyen egy ilyen gépre, még akkor is van lehetõsége, hogy a lakását töltse meg gyógyító levegõvel. Vegyen hát gyógyszertárban, vagy herbáriában egy csomag gyógynövényt és otthon nyissa ki a tasakot! Nyáron bárhová, télen pedig a fûtõtestek közelébe helyezze el a nyitott tasakot.
    Mikor fáradtnak érzi magát a szegfûszeg, babérlevél, ürömfû, zsálya, jázmin, levendula javasolt. Izgatottság, idegesség esetén a macskagyökér, kamilla, vagy a mandarinhéj, narancshéj, citromhéj jöhet számításba. A borsmenta vagy fodormenta – univerzálisan használható szagolgatásra, mindkét esetben.
    Lapozzon vissza pár oldalnyit, ahol a gyógynövények felhasználásával kapcsolatos javaslatokat olvasta. Ha nem szeretne teázgatni – az összekevert gyógynövényeket hagyja nyitott edényben és jótékony hatásukat érezni fogja.


                           A sötétség fénnyel ér véget

    A fizikoterápiás fénnyaláb segítségével végezhetõ kezelések céljából otthoni használatra kettõt ajánlok: az ultraibolyát és az infravöröset. Mindkét lámpa beszerezhetõ és nem megfizethetetlen, sõt használatuk is egyszerû.

    Ultraibolya – a fénynek az a része, amely bõrünk barnulását segíti elõ. A szolárium is ilyen, de mivel drága, ezért nem minden háztartásban fordul elõ. A bõr barna színe, csak a hatás külsõ része, a fiziológiás hatása – immunrendszer erõsítõ. Épp ezért a lámpa otthoni használata, vagy szoláriumba való járás azoknak az embereknek ( a gyermekeket is beleértve ) javasolt, akik gyakorta küszködnek megfázásos tünetekkel. Asztmások, krónikus torokgyulladások, sok izületi gyulladással küszködõknek is javasolnám az ultraibolya „fürdõzést”.

    Az infravörös lámpa használata, az ultraibolyáétól eltérõen a kezelt terület hõmérsékletének emelkedésével jár, felgyorsítja az anyagcserét és ezzel javítja a vérkeringést, elõsegítve a különbözõ sejtek szaporodási folyamatát (rákos daganat esetében tilos használni!). Segíti a sejtek regenerálódását, ezért krónikus gyulladások esetén, sebgyógyulás gyorsításánál, friss mûtéti hegek gyógyulásának gyorsítása érdekében bátran használható.


                          Hideg, hideg, hideg…Meleg!

    Ki ne ismerné ezt a játékot! A gyermekek is ezt kiabálják, ha társuk az eldugott játék nyomára akad. Úgy tûnik, hogy e játékszabályt követik a fizikoterápiával foglalkozók is, hogy rátaláljanak az „elrejtõzött” egészségre. Ellenben õk nem kiabálnak. A kezeléseket nem csak infravörös lámpa segítségével lehet végezni, de víz, iszap, homok, paraffin, jég felhasználásával is.
    „Forró vizet a kopaszra!”- ez csak egy önsanyargató, vagy fizikoterápiában részesülõ egyén örömkiáltása lehet.
    A felmelegített iszap (víz, homok), a bõr hõérzékelõ adóvevõit ingerelve tágítja a bõr alatt haladó ereket és reflektorikusan szûkíti a hasüregi szervekhez vezetõket. Ezért jelentenek segítséget a pangó vér eloszlatásában a máj, a lép és a bélrendszer környékérõl. A vesében található erek különös módon nem szûkülnek, hanem kitágulnak, javítva ezáltal a vesék vérellátását.  
    A jég helyi hatására például, a fájdalomérzet csökken, mivel ezeknek az impulzusoknak a továbbítása nehezebbé válik, amit ki is használnak sérülések, gyulladások eseteinél.


                           Fél királyságomat, egy pohár vízért

    Így általában a piperkõcök nyilatkoznak, akiknek nincs is „fél királyságuk”. A fizikoterápia nem poharakkal méri, hanem lavórokkal és fürdõkádakkal. A vízzel való gyógyításban a leöntések, ledörzsölések, lemosások, fürdõk, borogatások, zuhanyozások a használatosak. A víz jótékonyan hat az idegrendszerre. Hidegen erõsíti, melegen pedig megnyugtatja azt. Ezért reggel, amikor felfrissülni szeretnénk, zuhanyozzunk le langyos vízzel, este pedig ugyanezt végezzük el meleg vízzel, vagy vegyünk meleg fürdõt, ami segíti az éjszaka folyamán a pihenést.


                         Gyakorlati tanácsok

         Stressz.  Nyugtató fürdõ.
    A fürdõ elkészítéséhez borsmenta, zsálya, nyírfalevél szükségeltetik. Mindegyikbõl vegyen 2 evõkanálnyi mennyiséget, forrázza le két liter vízzel. Hagyja állni 1-2 óráig, majd szûrje le. Az így kapott oldatot öntse bele a melegvízzel teli fürdõkádba. Heti 2 alkalommal javaslom az ilyen fürdõzéseket, lefekvés elõtt.

    Idegesség, feszültség
. Nyugtató hatású, gyógynövényes légfrissítõ.
    Vegyen 5 dkg borsmentát, komlót és kakukkfüvet. Keverje össze a füveket és egy dobozkába rakja bele. Télen a nyitott dobozt 1-2 órára tegye a fûtõtest közelébe, nyáron pedig a hálószobájába, egész éjszakára. A kúra idõtartama 10-14 nap. Egy hónap múlva újra ismételhetõ, de ne felejtse el kicserélni a doboz tartalmát!

        Álmatlanság. Ha Önnek gondjai vannak az elalvással, akkor lefekvés elõtt sétáljon egyet a friss levegõn, aztán vegyen meleg lábfürdõt és miután lefeküdt, a talpához tegyen egy melegvízzel teli tömlõt. Az alábbi eljárás azért álmosítja el, mert az agytól elvonja a vért és továbbítja azt az alsó végtagokba. Azért pedig, hogy álma mély legyen, egy szövetbõl készült és komlóval teli pici zsákocskát tegyen a párnája alá.

    Fejfájás. Borogatások hideg és meleg víz felhasználásával.
    Fejfájás esetén egy darabka, kb. 30x30 cm anyagot (lehet zsebkendõ is) hajtson négyrét, itassa át hideg vízzel, picit csavarja ki és rakja a tarkójára. 3-4 percenként nedvesítse újra a ruhadarabot és rakja vissza ugyanarra a helyre. Ha a fejfájása nem szûnik, úgy a hideg vizet meleggel helyettesítse.
    Ez a módszer az agyi erek keringésének rendellenességén segít. A víz hõmérsékletét azért nem lehet pontosan behatárolni, mert az erek összehúzódása és hirtelen kitágulása is fádalommal jár, de a fájdalomból nem lehet következtetni, hogy éppen melyik folyamat játszódott le. Ezért próbálja ki mindkettõt.

    Magas vérnyomás. Gyógyfürdõ a kezeknek a víz hõmérsékletének fokozásával.
    Töltsön egy lavórba 35-37 fokos vizet. Tegye bele mindkét kezét, majd fokozatosan, 10 peren át adagoljon hozzá forró vizet úgy, hogy a víz hõmérséklete elérje a 42-46 fokot. Hagyja benne a kezeit még 5-10 percig. Ismételje meg a fürdõket másnaponta. A kúra 7-10 ilyen alkalomból álljon.
     A forró víz kitágítja a kéz ereit és oda áramoltatja a vért a szervezet többi részébõl is és ez a vérnyomás esését eredményezi. Ugyanilyen hatás érhetõ el, ha a vért az alsó végtagok felé áramoltatjuk. Ez esetben a hatásfokot erõsíthetjük, ha a vízbe mustárlisztet szórunk.

     Forró vizes lábfürdõ, mustárliszttel. Vödörbe töltött meleg vízbe (38-40 fokos) keverjen bele két-három evõkanálnyi mustárlisztet. 5-10 percen át tartsa benne a lábit. Az áztatást követõen öblítse le a lábait tiszta vízzel és törölje szárazra. A lábfürdõket ismételje meg kétnaponta 7-10 alkalommal.

 

       
Gyógyító köpölyök. Amennyiben rendelkezik köpölyözõ poharakkal, akkor a magas vérnyomásra való hajlam esetén rakja fel a köpölyöket a gallérsávba és a gerince mellé (lásd a rajzot). Az eredmény – lenyûgözõ.
    A fürdõk és a köpölyök segítségével csökkenteni lehet a gyógyszeradagot, könnyebb esetekben akár el is hagyhatók. 
    A gyógyszer csökkentése azonban nem „szemre”, hanem a vérnyomás állandó ellenõrzésével lehetséges.

 

    Megfázás. Az ágya mellé akasszon fel egy zacskót, amibe felaprított fokhagymát rakott. Nagyon hatékony ez gyermekek esetében.

    Nátha.  Törjön össze 2 gerezd fokhagymát, forrázza le két pohár vízzel és tegyen hozzá egy teáskanálnyi sót. Az orrát pár alkalommal ezzel az oldattal öblítse át. Ha gondot okoz az oldat felszívása, akkor egy darab vattát nedvesítsen meg ezzel az oldattal és 10-15 percre dugja be vele az orrát és ezt 3-4 alkalommal ismételje meg a nap folyamán.
    Az allergiával együtt járó orrfolyást az alábbi módszer alkalmazása sem szünteti meg, de a sima nátha 1-2 nap alatt rendezõdik.

    Arcüreggyulladás. Népi módszer.
    Fõzzön meg egy tojást keményre. Hagyja picit kihûlni, majd helyezze 5-7 percre a gyulladásban lévõ arcüregre (a szemgödör alá) héjastól. Majd tisztítsa meg a tojást és újabb 5-7 percre rakja ugyanarra a helyre. Pár napig ezt ismételgesse reggel és este.

       Torokgyulladás. Facsarjon ki egy pohárnyi céklalevet és adjon hozzá egy evõkanál ecetet. Az így kapott oldattal öblögessen 5-6 –szor naponta. Az öblögetések után rágcsáljon el egy karika citromot. Az antibiotikumok szedése nem mellõzhetõ, de a gyulladás az öblögetésekkel hamarabb megszûnik.

    Krónikus mandula gyulladás.  Amikor erõsen süt a nap, próbáljon meg a nappal szembe, csukott szemmel és nyitott szájjal úgy ülni 8-10 percig, hogy a napsugarak a mandulákig elérjenek. Ezt naponta többször is végezheti.
    Ezen kívül a mandulákat meg kell edzeni. Az edzést gargalizálással folytassa, mégpedig úgy, hogy a víz hõmérséklete elõször testhõmérsékletû (36-37 fokos), majd az ezt követõ napokon fél-egy fokkal hidegebb legyen. A kúrának akkor van vége, ha a víz hõmérséklete már szinte jéghideg.

    Légcsõhurut. Gõzölés. Egy evõkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár vízzel. Az edénybõl áradó gõz fölé hajtva a fejét, letakarva egy törölközõvel, próbálja meg belélegezni ezt a gõzt.
    A kamilla jó gyulladáscsökkentõ hatásánál fogva, sok esetben feleslegessé teheti a gyógyszerbevételt.

    Gyenge immunrendszer. Edzés hideg vízzel.
   Minden nap fürdõzzön, mégpedig az alábbiak szerint. 1-3 nap: Engedjen egy kád 34-36 fokos vizet és üljön bele három percre. 4-7 nap: A víz hõmérséklete 30-33 fokos legyen és csak két- két és fél percre üljön a vízbe. 8-11 nap: Ekkor a víz hõmérséklete 28-30 fok és az idõ, amit benne el kell tölteni másfél, két perc összesen. 12-15 nap: A víz ekkor 25-27 fokos, az idõtartam pedig egy, másfél perc. 16-25 nap: A víz hõmérséklete 21-24 fok és a benne eltöltendõ idõ kb. 1 perc legyen.
    Naponta csökkentve a víz hõfokát, a második hónap végére el kell érni, hogy a víz mindössze 12 fokos és a fürdõzés idõtartama 15-20 másodperc legyen. Biztosan kevesen lesznek azok, akik követik a fenti javaslatot, de aki erre vállalkozik és végig is csinálja, biztosan jó idõre megfeledkezhet a megfázásról. A fent említett fürdõket zuhanyozással lehet helyettesíteni.

    Vese vagy epe kõ. Ezek a húgyutakból vagy az epehólyagból történõ apró kövek távozását jelzik. Annak érdekében, hogy tágabb utat biztosítson nekik, vegyen be görcsoldót (pl.:No-spat). A fájdalmas területre pedig tegyen meleg vízzel teli gumitömlõt, vagy vegyen forró fürdõt.

    Vizelet elcseppenés. Hozzám sok olyan páciens fordult segítségért, akiknél a vizelet elcseppenése okozott gondot, mivel a húgyhólyagnál lévõ záró gyûrû nem volt kellõ erõsségû.
    Mint sok másiknak, ennek a problémának is van orvossága. Mégpedig az, hogy a meleg vízzel történõ zuhanyozás végén el kell zárni a melegvíz csapot és langyos vízzel leöblíteni a lábakat és az alsó hasi szakaszt. Ez erõsíteni és edzeni fogja a húgyhólyag minden izmát.

    Aranyér. Az aranyeres problémáknál inkább a széklet normalizálása az elsõdleges feladat, hogy a már meglévõ aranyeres csomókat ne sértsük fel naponta. A széklet rendezõdése után pedig az alábbi a teendõ. Öntsön egy fazékba 2 liter tejet, tegyen bele 4 fej vöröshagymát. Az így készült keveréket fõzze fel. Engedje kicsit kihûlni, majd öntse át egy éjjeli edénybe és üljön rá. A kúra idõtartama 5-7 alkalom, amit elég másnaponta elvégezni. Akinek vérzõ aranyere van, annak a fentiek végzése tilos.
    Elsõ olvasásra ez a népi gyógyászati módszer kicsit furcsának tûnhet, de mivel az én pácienseimnek segített, biztosan Ön sem lesz kivétel ez alól.

    Derékfájás. Az ideggyökér gyulladás elsõ jele.
    Vizes-alkoholos melegítést szolgáló borogatások. Hajtogasson össze pár rétegben valamilyen anyagot és nedvesítse meg meleg vízzel, majd öntsön rá egy kevés pálinkát, vagy más 40 fokos alkoholt. Csavarja ki a fölösleget és rakja a fájdalmas területre. A tetejére tegyen egy neylon darabot, vattát vagy valami kötött, meleg sálat. Rögzítse a kötést törölközõvel, vagy gézzel és feküdjön le 2-4 órára. A borogatásokat másnaponta, összesen 5-7 alkalommal is elég elvégezni.
Saját magának felrakni egy ilyen borogatást nem egyszerû dolog, biztosan szükség lesz segítségre is.

    Paprikás tapaszt helyezzen a fájdalmas területre, vagy ha ilyen tapasz nincs, akkor ragasszon fel pár darab kissé csípõs paprikát az érintett területre. Segíteni fog a fájdalom és a gyulladás csillapításában. Nem kell megijedni, ha a tapasz, vagy a paprikadarabok, kissé égetõ érzést produkálnak.

    Egy darab mágnest, ha sikerült ilyenre szert tenni, rakjon a fájdalmas területre 30-40 perc erejéig. Csodálatos az eredmény, jómagam is többször megfigyelhettem a hatását.

        „Vasalás”. Ahhoz, hogy a már meglévõ fájdalom enyhüljön és megszûnjön, egy egyszerû népi gyógyászatban használatos módszert javaslok, amely elvégzéséhez segítõre lesz szükség. A beteg a hasán fekszik és a segítõ a hátára vastagabb anyagot, plédet terít. Majd a fájdalmas területet meleg vasalóval „vasalgatni” kezdi, odafigyelve a beteg visszajelzéseire. A betegnek az érintett helyen meleget, de semmiképp sem égetést kell érezni. Vasaló helyett lehet hajszárítót is használni. Ebben az esetben a beteg hátára nem kell semmit teríteni.

    Az erõs fájdalom a deréktájon nem igazán a gerincoszlopból ered, sokkal inkább az a magyarázat, hogy a mélyen fekvõ deréktáji izmok nagyon, szinte görcsösen megfeszülnek. A meleg ellazítja az izmokat és ezzel csökkenti a fájdalmat.
    Néha, amikor már szinte semmi sem segít, a pácienseimnél, köpölyözõ poharakat szoktam a fájdalmas részre rakni. Ez nagyon hatékony, de nem veszélytelen módszer, ezért fokozott elõvigyázatosságra van szükség.

    Ízületi gyulladások. Kéz és lábfürdõk. 
   Vegyen 5 dkg csalánt, orbáncfüvet, keskenylevelû útifüvet és körömvirágot. Alaposan keverje össze ezeket, majd két evõkanálnyit e keverékbõl forrázzon le egy liter vízzel. Hagyja állni 2 árán át, majd leszûrés után öntse egy lavór meleg vízbe. A kezeit, lábait 15-20 percig tartsa az így elkészített fürdõben. Kétnaponta ismételgesse, összesen 7-10 alkalom erejéig.

    Paprikás borogatás. A fájdalmas ízületre rakjon egy félbe vágott csípõs paprikát. Ez fokozza a vérkeringést azon a részen és csökkenti a gyulladást.

    A kisízületek, ujjak, lábujjak reumás eldeformálódása. Nyírfaleveles zsákocskák.
   Olyan méretû zsákocskákra lesz szükség, ahol elfér egy-egy kéz, vagy lábfej. Ezeket a zsákocskákat töltse meg fríss, ha nincs, akkor száraz nyírfalevéllel és rakja bele a kezeit, lábait egész éjszakára. 5-7 alkalommal. Kétnaponta ismételje meg ezt az eljárást. Ha a kéz, vagy láb erõs izzadása miatt a levelek nagyon nyirkosak lesznek, akkor vegye le hamarabb a zsákocskákat. Zsákok helyett lehet zoknit, vagy vászonzacskót használni.

    Az alsó végtagok visszértágulata. Hõmérséklet változtatásával történõ lábfürdõk.
   Készítsen elõ két vödröt. Az egyikbe öntsön 38-39 fokos vizet, a másikba ennél hûvösebbet, mintegy 20-25 fokosat (az eljárás kezdeténél a vödörben lévõ víz hõmérsékleti különbsége 7-10 fok legyen). 2-3 percre dugja a lábait a melegebb vízbe, utána 1-2 percre a hidegebb vízbe. Egyszeri alkalommal 5-6-szor végezze el a lábváltogatást. A kúra végére, ami 10-12 alkalom, a víz között lévõ hõmérsékleti különbség 20-30 fok kell legyen. A fenti módszert ne alkalmazza akinek trombózisa volt, vagy épp kialakulóban van.
    Ezen kívül reggelente, ébredés után (még az ágyban) a lábait felemelve pólyázza be egyszerû, vékony lenvászonnal.

      Felesleges kilók. Fürdõzzön, legalább minden harmad nap 15-20 percet. Kezdetben a víz hõmérséklete 37-38 fokos legyen, majd melegítse fokozatosan 41-42 fokig. A meleg víz felgyorsítja az anyagcserét, segít a felesleges kilóktól való megszabadulásban.

    Gombás bõrbetegségek. Leggyakrabban a kézen és a talpon jelentkeznek. Fõzzön nagyon erõs kávét és miután kissé kihûlt, minden nap áztassa benne a kezeit, lábait.
    Minden bõrbántalomra, fõleg, ha ez viszketéssel jár, jótékony hatása van a napsugárnak vagy az ultraibolya besugárzásnak (szolárium).

    Miteszerek.  Gyakorta pubertás korban jelentkeznek. Ahhoz, hogy elmúljanak, reggel és este meleg, sós vízzel kell lemosni az arcot. A só „kihúzza” a már begyulladt faggyúmirigyet. Ha a miteszerek az egész bõrfelületen jelentkeztek, akkor ugyanezt csinálja, csak fürdõ formájában (lásd. a „Bõrtisztítás” fejezetet).

       Anemia (vérszegénység). 
    Ebben az esetben a szervezetnek vasra van szüksége. Szurkáljon egy almába pár darab, megtisztított szöget és hagyja benne reggelig. Egy része a vasnak az almában marad, ezért reggel, miután kiszedte az almából a szögeket, fogyassza el az almát.

    Szemfáradtság. A lakásában és a munkahelyén is szabaduljon meg a rikító piros és sárga színektõl. Cserélje fel õket zöldre, vagy kékre.
    Szemborogatás. Egy evõkanálnyi citromfüvet forrázzon le egy pohár vízzel, hagyja állni 10-15 percig. Ezzel az oldattal nedvesítsen meg egy kis vatta csomót és ezt borítsa rá a fáradt szemekre. Citromfû helyett friss uborkakarikákat is használhat.
    Az alábbi tanácsokat azok figyelmébe ajánlom akiknek hosszú idõn át kell megfeszített állapotban tartani a szemizmaikat, mint a számítógéppel dolgozóknak, sofõröknek, órásoknak, diákoknak (fõleg vizsgaidõszak alatt).

    Férfiasság (potencia) gyengülése.
    A kúra három részbõl tevõdik össze.
    Egy teáskanálnyi felaprított ginzenget, tea formájában, reggelente fogyasszon el.
    Készítsen elõ zacskókban jeget. Ezt a zacskót 1 percig a tarkóján, 1 percig a lapockák között, 1 percig a keresztcsontján és 1 percig (ha kibírja) a herezacskóknál tartsa. Az elõírtakat minden este el kell végezni. Természetesen a kúra ideje alatt a szexuális élet nem javasolt.
    10 dkg borsmentát 1 liter vízben 10 percig fõzzön. Szûrje le és öntse a fürdõvízbe. Ilyen fürdõket heti 2 alkalommal javaslok egy hónapon át.

       Hasmasszázs

    A hasi masszírozás fõ indikációs területe a székrekedés. A székrekedés pedig a szervezet önmérgezõ folyamatait támogatja a szervezetben felhalmozódott székletmasszák segítségével. Ezért az ilyen önmérgezõ folyamatoknak a hatására jelentkezik a levertség, fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás, bõrbetegségek. A székrekedés gyengíti az immunrendszer és öregíti a szervezetet. Egy nõ, aki székrekedéssel küzd nem lehet szép és boldog. A férfiakra is igaz ez az állítás.
    Újra a Bioklinika vezetõjének, Petrov Jurij doktornak a tapasztalataival ismerkedhetnek meg, amik a következõk.
    Ha Önnek 2 napig, netán egy héten át nem volt széklete, akkor éhgyomorra igyon egy pohár vizet és feküdjön hanyatt, felhúzott térdekkel. Tegye szabaddá a hasfalát és kenje be valamilyen krémmel. Tenyere teljes felületének használatával kezdjen lassú köröket leírni a köldök körül, az óramutató járásával megegyezõ irányban (semmiképp sem visszafelé).
    Minden egyes kör után egyre jobban mélyítse bele tenyerét a hasfalba. Van még egy szabály – mégpedig, hogy ez a ritmus egyezik az Ön légzésritmusával. Nyitott szájjal, hasi légzést végezzen. A kilégzés hosszú legyen, kb. 8-10-ig számoljon gondolatban. A hasfalat csak kilégzésnél lehet nyomni, mintha segítené kipréselni a levegõt és vele együtt a bélrendszer tartalmát is kifelé irányítaná. Egy kilégzés – egy kör, ami alatt végig csúsztatja tenyerét, körkörösen a hasfalon, enyhe nyomást végezve. Ezután következik a belégzés – ahol a tenyér csak pihen a hasfalon, nem végez nyomó mozdulatot. Ahogy elkezdi kilélegezni az imént beszívott levegõt – a tenyér is életre kel és elkezdi munkáját, körkörösen a hasfalon. Mire a kilégzésnek vége, visszatér kiindulási pontjára. Ezeket a mozdulatokat három-öt percen át végezze. Aztán menjen el WC-re, még akkor is, ha nem érez semmilyen ingert, próba, szerencse alapon.
    Lehet, hogy az elsõ 2-3 alkalom után semmi sem jön össze, de általában az ötödik után már reflexszerûvé válik a masszírozás utáni székelés.
    Egyedülállók saját maguknak, de ha van segítség, akkor hozzátartozó segítségével kell végezni a masszírozást. Ekkor könnyebb lesz lazítani és a légzésre koncentrálni. Ezt a masszírozást otthon végezze el, ne masszõrrel végeztesse, mivel minden nap javasolt, mégpedig reggel, ébredés után, éhgyomorra. Ezért azt tanácsolom, hogy próbálgassa és próbáljon megtanítani rá valakit a hozzátartozói közül.
    A masszírozás önmagában nem biztos, hogy teljes sikerhez vezet, de diétával, gyógyteákkal kombinálva tökéletes megoldása lehet a problémának. Komplikáltabb esetekben lehet még máj és bélrendszeri méregtelenítést végezni.
    Ne szokjon hozzá a hashajtó gyógyszerekhez! A bélrendszer, ha megpróbálják „felmenteni” munkája alól, ha már ellustult, úgy sem fog dolgozni, ahogy dolgozott. Ön pedig biztosan „hashajtófüggõvé” válik.
    Még egy jó tanáccsal szolgálhatok, mégpedig, hogy naponta 3-5 alkalommal, 5 percen át ( legyen ez az üzletben, a postán, a munkahelyén, vagy otthon ), mivel senki sem veszi észre, húzza be, majd nyomja ki a hasát. Ezzel kicsit serkenti a bélmozgásokat. Gondoljon közben arra, hogy, mint a makacs öszvér, amelyik csak arra vár, hogy szépen megkérjék, egyszer csak elindul. Ha szépen és kitartóan kéri, a siker biztosan nem marad el. Ha Ön lusta, hát miért ne tehetné meg ugyanezt a bélrendszer is? Tegye meg Ön az elsõ lépést és gondos követõkre talál!

 

Dr. Alexander Sztrasnij természetgyógyasz                        
Rendel: Pécsett a Hungária út 28–30. szám alatt   
Bejelentkezés: 72\214-084 vagy a 333-392 - es telefonon

 

Read 6511 times Last modified on July 29 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Read 22870 times 0
Nyelvdiagnosztika
{mosimages}Nyelvünk elárulja, ha a szervezetben nincs minden rendjén A nyelv bizonyos elváltozásaiból a népi gyógyászat és a klasszikus orvostudomány egyaránt…
Read 22232 times 2
A születéskő
A születéskő fogalmának kialakulása időszámításunk első századában kezdődött. Régebben az évet tizenkét állatövi periódusra osztották, mindegyiket egy-egy drágakő jelképezte. Amikor…
Read 14347 times 3
Erõs paprika, az okos fájdalomcsillapító
Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerû fûszernövény a népi…
Read 12693 times 6
A banán
A legismertebb trópusi gyümölcs, amely lassan felszívó­dó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek…
Read 12422 times 0
A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben
Keringési betegségek Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező…
Read 11509 times 1
A szervezet megtisztitása
   Hogyan mossuk át belso szerveinket mosópor nélkül?       Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket…
Read 10550 times 1
A barnarizs
Az anyatej után ez a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk. Ha semmi mást nem ennénk, akkor sem történne bajunk, sõt harmóniában és boldogságban…
Read 10348 times 2
Diéta kövéreknek és soványaknak
     Az evés örömélményt nyújt az embernek, melytõl semmi esetre sem szabad megfosztani. Ezért aztán a diéta fogalmát nem úgy…
Read 9535 times 2
A bíbor kasvirág
Echinacea purpurea Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekbõl fõleg alkoholos kivonatot készítenek, mely gyógynövény…
Read 9392 times 2
A homlok
Megkülönböztetünk magas és alacsony homlokot, valamint sima és barázdált homlokot. A magas homlok nem a kopaszodás által megnyúlt homloki részre…